Η συνταγή για αυτή τη Φανουρόπιτα είναι της ξαδερφούλας μου, της Σίας.
Μετά από πολλά χρόνια που είχαμε να μαγειρέψουμε μαζί, μου έκανε τη χάρη να έρθει σπίτι μου και να την φτιάξουμε παρέα. Λέγαμε μάλιστα, ότι χωρίς το Σταυρό, γίνεται ένα ωραιότατο γλυκό, για όλες τις νηστείες.
Υλικά
• 500 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
• 240 γραμ. ή 1 φλυτζ. τσαγιού κρασί λευκό
• 240 γραμ. ή 1 φλυτζ. τσαγιού ζάχαρη
• 240 γραμ. ή 1 φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο
• 240 γραμ. ή 1 φλυτζ. τσαγιού χυμό πορτοκαλιού
• 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
• 1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
• 1 κουτ. γλυκού κανέλλα
• ¼ κουτ. γλυκού γαρύφαλλο
• ξύσμα από 1 πορτοκάλι
• ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο για το ταψί
• ζάχαρη άχνη και κανέλλα για επικάλυψη
Εκτέλεση
Μετά από πολλά χρόνια που είχαμε να μαγειρέψουμε μαζί, μου έκανε τη χάρη να έρθει σπίτι μου και να την φτιάξουμε παρέα. Λέγαμε μάλιστα, ότι χωρίς το Σταυρό, γίνεται ένα ωραιότατο γλυκό, για όλες τις νηστείες.
Φανουρόπιτα με κρασί
Υλικά
• 500 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
• 240 γραμ. ή 1 φλυτζ. τσαγιού κρασί λευκό
• 240 γραμ. ή 1 φλυτζ. τσαγιού ζάχαρη
• 240 γραμ. ή 1 φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο
• 240 γραμ. ή 1 φλυτζ. τσαγιού χυμό πορτοκαλιού
• 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
• 1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
• 1 κουτ. γλυκού κανέλλα
• ¼ κουτ. γλυκού γαρύφαλλο
• ξύσμα από 1 πορτοκάλι
• ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο για το ταψί
• ζάχαρη άχνη και κανέλλα για επικάλυψη
Εκτέλεση
Ξεκινάμε κοσκινίζοντας το αλεύρι. Σε μια λεκάνη, χτυπάμε το λάδι και τη ζάχαρη να αφρατέψουν, για 5' λεπτά. |
|
Έπειτα προσθέτουμε την κανέλλα, το γαρύφαλλο, το μπέικιν πάουντερ, το ξύσμα πορτοκαλιού, 5 - 6 κουταλιές από το αλεύρι και το κρασί, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν. Ακολούθως ρίχνουμε τη σόδα, διαλυμένη στο χυμό πορτοκαλιού. |
|
Συνεχίζοντας το χτύπημα, ρίχνουμε το κοσκινισμένο αλεύρι και το δουλεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί. Λαδώνουμε ένα ταψί Ν°32 (διαμ. 32 εκ.), κι αδειάζουμε μέσα το μείγμα. |
|
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160°C, στον αέρα, για 50' λεπτά περίπου, μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει. Όταν η Φανουρόπιτα ξεκολλήσει απ᾿ τα τοιχώματα του ταψιού, δοκιμάζουμε αν είναι έτοιμη, τρυπώντας στο κέντρο της, με μια οδοντογλυφίδα. Αν βγει στεγνή και καθαρή είμαστε έτοιμοι, αν όχι, την ψήνουμε για λίγο ακόμη. Όταν η Φανουρόπιτά μας κρυώσει λίγο, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και με την κανέλλα σχηματίζουμε ένα Σταυρό. -- Αν χρησιμοποιήσουμε ελαιόλαδο, η πίτα μοιάζει με το μελαχρινό, ενώ με το ηλιέλαιο γίνεται πολύ πιο αφράτη. Δείτε επίσης: Μοναστηριακή Φανουρόπιτα από την Ιερά Μονή Αγίων Νεκταρίου και Φανουρίου Τρικόρφου Φωκίδος
===========================
Η Φανουρόπιτα, είναι μια νηστίσιμη πίτα, που φτιάχνεται στην μνήμη του Αγίου Φανουρίου και αφού, σύμφωνα με την παράδοση κοπεί σε 40 κομμάτια, προσφέρεται στους πιστούς για ευλογία. Κάθε χρόνο, την παραμονή της εορτής του Αγίου, που είναι στις 27 Αυγούστου, συνηθίζεται να φτιάχνουμε την πίτα, προς τιμήν Του. Στις περισσότερες περιοχές του τόπου μας, κατά την παρασκευή της Φανουρόπιτας, οι νοικοκυρές διαβάζουν, μεταξύ άλλων, την παρακάτω ευχή: Κύριε Ιησού Χριστέ, ο Ουράνιος Άρτος, ο της βρώσεως της μενούσης εις τον αιώνα πλουσιοπάροχος χορηγός, ο δοτήρ των αγαθών, ο δέ Ηλιού τροφήν αγεώργητον πηγάσας, η ελπίς των απηλπισμένων, η βοήθεια των αβοηθήτων και σωτηρία των ψυχών ημών. Ευλόγησον τα δώρα ταύτα και τους ταύτα σοι προσκομίσαντας, εις δόξαν σήν και τιμήν του αγίου ενδόξου μεγαλομάρτυρος Φανουρίου. Παράσχου δέ, αγαθέ, τοις ευπρεπίσασι τους πλακούντας τούτους, πάντα τά εγκόσμια καί υπερκόσμια αγαθά σου. Εύφρανον αυτούς εν χαρά μετά του προσώπου σου, δείξον αυτοίς οδούς προς σωτηρίαν. Τα αιτήματα τών καρδιών αυτών καί πάσαν τήν βουλήν αυτών ταχέως πλήρωσον, οδηγών αυτούς προς εργασίαν τών εντολών σου, ίνα διά παντός εν ευφροσύνη καί αγαλλιάσει υμνώσι καί δοξάσωσι το πάντιμον καί μεγαλοπρεπές όνομά σου, πρεσβείαις της υπερευλογημένης Θεοτόκου, του αγίου ένδοξου νεομάρτυρος Φανουρίου, του Θαυματουργού, καί πάντων σου τών αγίων. Αμήν. |
0 Σχόλια
Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.