Τα σκορδάτα μανιτάρια, όπως τα ᾿λεγε η γιαγιά μου, ήταν το πιο αγαπημένο μου φαγητό, (και του μπαμπά μου), όταν ήμουνα μικρή.
Είναι πολύ απλό, αλλά ταυτόχρονα και πάρα πολύ νόστιμο.
Δοκιμάστε το σκέτο, αλλά και δεμένο με γιαούρτι.
Θα σας ξετρελάνει!
Υλικά
• 500 γραμ. μανιτάρια πλευρώτους
• 8 μεγάλες σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
• 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
• ⅓ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
• ½ κρασοπότηρο λευκό κρασί
• ρίγανη
• χυμό από 1 λεμόνι
• 1 - 2 κρασοπότηρα νερό
• 150 γραμ. (4 κουτ. σούπας) γιαούρτι ή κρέμα γάλακτος
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Είναι πολύ απλό, αλλά ταυτόχρονα και πάρα πολύ νόστιμο.
Δοκιμάστε το σκέτο, αλλά και δεμένο με γιαούρτι.
Θα σας ξετρελάνει!
Μανιτάρια πλευρώτους (pleurotus) με σκόρδο, νηστίσιμα ή με γιαούρτι
Υλικά
• 500 γραμ. μανιτάρια πλευρώτους
• 8 μεγάλες σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
• 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
• ⅓ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
• ½ κρασοπότηρο λευκό κρασί
• ρίγανη
• χυμό από 1 λεμόνι
• 1 - 2 κρασοπότηρα νερό
• 150 γραμ. (4 κουτ. σούπας) γιαούρτι ή κρέμα γάλακτος
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε πολύ καλά τα μανιτάρια και τα βάζουμε σε τρυπητό, να στραγγίσουν καλά. Αν είναι μεγάλα τα κόβουμε στη μέση, κι αν το κοτσάνι τους είναι πολύ σκληρό, το αφαιρούμε. | |
Σ᾿ ένα βαθύ τηγάνι, ή πλασωτέ (κοντή και φαρδιά) κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε ελαφρά το σκόρδο και το κρεμμύδι, μέχρι να γυαλίσουν. Έπειτα προσθέτουμε τα μανιτάρια και τα σοτάρουμε για 2', ανακατεύοντας προσεκτικά, με ξύλινη κουτάλα. |
|
Στη συνέχεια, σβήνουμε με το κρασί και αφού εξατμιστεί, μετά από 3'- 4', προσθέτουμε αλατοπίπερο, τη ρίγανη και 1 κρασοπότηρο νερό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, μισοσκεπάζουμε και βράζουμε για 15'- 20' περίπου, (ανάλογα με τα μανιτάρια), μέχρι να μαλακώσουν. (Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε άλλο 1 κρασοπότηρο νερό). |
|
Όταν τα μανιτάρια γίνουν και μείνουν με λίγη σάλτσα, ρίχνουμε το χυμό του λεμονιού, σβήνουμε τη φωτιά, ανακατεύουμε, αφήνουμε να πάρει μία βράση και σερβίρουμε. Μέχρι εδώ, έχουμε ένα ωραιότατο, νηστίσιμο πιάτο. Αν όμως θέλουμε, λίγο πριν το τέλος, μπορούμε αντί για λεμόνι να προσθέσουμε γιαούρτι ή κρέμα γάλακτος. |
|
Ανακατεύουμε, αφήνουμε το φαγητό να πάρει δυο - τρεις βράσεις, μέχρι να δέσει λίγο τη σάλτσα του και το σερβίρουμε. Μπορούμε να το σερβίρουμε ως κυρίως πιάτο, με πατάτες τηγανιτές ή ριζότο, αλλά και σαν συνοδευτικό σε ψητά κρέατα. -- Τα μανιτάρια οι ειδικοί, λένε πως δεν πρέπει να τα πλένουμε, αλλά να τα καθαρίζουμε με πινελάκι ή να τα ξεφλουδίζουμε. Στα πλευρώτους όμως, λόγω μεγέθους και σχήματος, έχω αποφασίσει να μην τους ακούω και κάθε φορά τα πλένω πολύ καλά. |
4 Σχόλια
Πάρα πολύ ωραία η συνταγή σου! Ακόμα κι εκείνοι που δεν τα αγαπούν ιδιαίτερα τα μανιτάρια... τα τρώνε ευχάριστα ζητάνει δεύτερο πιάτο κι ακόμα αναρρωτιούνται τι είναι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαρία μου χαίρομαι πολύ που σου αρέσει.
ΔιαγραφήΦοβερή συνταγή,την έκανα με πλευρώτους απο το δάσος!!!Ευχαρισουμε
ΑπάντησηΔιαγραφήΥΠΕΡΟΧΗ ...μπραβο σας
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.