Μπρόκολο ογκρατέν

Μπρόκολο ογκρατέν - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μια πολύ νόστιμη πρόταση, για να μαγειρέψουμε το μπρόκολο και να το κάνουμε τόσο γευστικό, ώστε να το φάνε ευχάριστα ακόμη και τα παιδιά μας.
Γίνεται πάρα πολύ ωραίο και άνετα μπορούμε να το σερβίρουμε για πρώτο πιάτο, σε ένα κυριακάτικο ή και γιορτινό τραπέζι.

Μπρόκολο ογκρατέν


Υλικά

•    1  μπρόκολο μεγάλο (600 γραμ. περίπου)
•    2  φλυτζ. τσαγιού φρέσκο γάλα
•    2  κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
•    2  κουτ. σούπας βούτυρο ή φυτίνη
•    αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
•    150 γραμ. τυρί ένταμ ή γκούντα τριμμένο
•    50 γραμ. τυρί ρεγκάτο τριμμένο

Εκτέλεση


Καθαρίζουμε το μπρόκολο απ᾿ τα εξωτερικά φύλλα, αν έχει.
Το πλένουμε πολύ καλά και αφαιρούμε το σκληρό μέρος απ᾿ το κοτσάνι.
 
Βάζουμε το μπρόκολο σε μια κατσαρόλα, (με το σκληρό μέρος προς τα κάτω), σε αλατισμένο νερό που βράζει, σε μέτρια φωτιά, σκεπασμένο με το καπάκι.
Βράζουμε για 15' λεπτά περίπου, από την ώρα που θ΄ αρχίσει ο βρασμός, μέχρι να μαλακώσει το μπρόκολο.
Μπρόκολο ογκρατέν - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μπρόκολο ογκρατέν - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πρέπει να προσέξουμε να μην το παραβράσουμε, γιατί θα μας λιώσει, επειδή θα ψηθεί και στην κουζίνα.
Κατόπιν, με μια τρυπητή κουτάλα, το βγάζουμε σε ένα σουρωτήρι για να στραγγίσει.

Σ᾿ ένα κατσαρολάκι, ρίχνουμε λίγο απ᾿ το γάλα και διαλύουμε το αλεύρι.
Προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα, το βούτυρο, το πιπέρι, το αλάτι και ανακατεύουμε.
Μπρόκολο ογκρατέν - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μπρόκολο ογκρατέν - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Βράζουμε την κρέμα σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα, για να μην σβολιάσει και όταν πήξει και βγάζει φουσκάλες, η κρέμα μας είναι έτοιμη.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τα τυριά και ανακατεύουμε με αυγοδάρτη ή την κουτάλα, μέχρι να λιώσουν.
Μπρόκολο ογκρατέν - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μπρόκολο ογκρατέν - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Όταν λιώσουν τα τυριά και η κρέμα γίνει λεία, στρώνουμε προσεκτικά το μπόκολο, σ᾿ ένα πυράντοχο σκεύος.
Μπρόκολο ογκρατέν - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μπρόκολο ογκρατέν - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Περιχύνουμε με την κρέμα, το μπρόκολο, φροντίζοντας να πάει παντού.
Μπρόκολο ογκρατέν - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μπρόκολο ογκρατέν - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στη μεσαία σχάρα, στον αέρα για 30' - 35' περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει.

-- Σε περίπτωση που μας σβολιάσει η κρέμα τη χτυπάμε με το μίξερ χειρός και θα είναι εντάξει.


-- Όταν το βγάλουμε από το φούρνο, το αφήνουμε να σταθεί για λίγο, ώστε να κόβεται και να σερβίρεται πιο εύκολα, αλλά και να είναι πιο εμφανίσιμο.


12 σχόλια:

  1. υπεροχο το προσφερα σαν ορεκτικο σε γευμα που παρεθεσα για να τιμησω τα γεννεθλια του παιδιου μου αρεσε σε ολους (10 ) ατομα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μολις το εφτιαξα κ τρωμε..Γραφω γιατι ειναι υπεροχη η συνταγη κ εγινε μμμμμ τελειοοοοο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΜΟΛΙΣ ΤΟ ΕΦΤΙΑΞΑ..ΥΠΕΡΟΧΟ Κ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΞΕΤΡΕΛΑΘΗΚΑΝ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διονυσία μου χαίρομαι πολύ που σας άρεσε και ειδικά στα παιδιά.

      Διαγραφή
  4. Το ειχα βρασει για σαλατα.Οταν διαβασα τη συνταγη μουρθε κουτι η ιδεα. Το εφταξα και ηταν υπεροχο.Μια άλλη διασταση στο μπροκολο.Μπραβο γιαγια♥♥♥♥♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μου αρέσει πολύ το μπρόκολο θα το δοκιμάσω φαίνεται πολύ καλό και εύκολο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αύριο έχει λαϊκή. ...θα αγοράσω ένα ωραίο μπρόκολο και θα ακολουθήσω την συνταγή! Ελπίζω να μου πετύχει!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Θα μπορούσαμε να προσθέσουμε και τόνο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολύ ωραία πρόταση να αγαπήσουν όλοι το μπρόκολο χωρίς να είναι πολύ επιβαρυντικό από θέμα λιπαρών!
    Καλό σου βράδυ Γιώτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάχη μου να είσαι πάντα καλά. Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο.

      Διαγραφή

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.