Μπρόκολο ογκρατέν

Τα φαγητά της γιαγιάς - Μπρόκολο ογκρατέν
Μια πολύ νόστιμη πρόταση, για να μαγειρέψουμε το μπρόκολο και να το κάνουμε πολύ πιο γευστικό, ώστε να το φάνε ευχάριστα τα παιδιά μας.
Γίνεται πολύ ωραίο και αν το αφήσουμε να σταθεί, όταν το βγάλουμε από το φούρνο, σερβίρεται πανεύκολα και είναι πολύ εμφανίσιμο.



Μπρόκολο ογκρατέν

Υλικά

•    1  μπρόκολο μεγάλο (600 γραμ. περίπου)
•    2  φλυτζ. τσαγιού γάλα
•    2  κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
•    2  κουτ. σούπας βούτυρο ή φυτίνη
•    αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
•    150 γραμ. ένταμ ή γκούντα τριμμένο
•    50 γραμ. ρεγκάτο τριμμένο

Εκτέλεση


Καθαρίζουμε το μπρόκολο απ᾿ τα εξωτερικά φύλλα, (αν έχει).
Το πλένουμε πολύ καλά και αφαιρούμε το σκληρό μέρος απ᾿ το κοτσάνι.
 
Βάζουμε το μπρόκολο σε μια κατσαρόλα, (με το σκληρό μέρος προς τα κάτω), σε αλατισμένο νερό που βράζει, σε μέτρια φωτιά, σκεπασμένο με το καπάκι.
Βράζουμε για 15' λεπτά περίπου, από την ώρα που θ΄ αρχίσει ο βρασμός, μέχρι να μαλακώσει το μπρόκολο.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Μπρόκολο ογκρατέν
Τα φαγητά της γιαγιάς - Μπρόκολο ογκρατέν
Πρέπει να προσέξουμε να μην το παραβράσουμε, γιατί θα μας λιώσει, επειδή θα ψηθεί και στην κουζίνα.
Κατόπιν, με μια τρυπητή κουτάλα, το βγάζουμε σε ένα σουρωτήρι για να στραγγίσει.

Σ᾿ ένα κατσαρολάκι, ρίχνουμε λίγο απ᾿ το γάλα και διαλύουμε το αλεύρι.
Προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα,  το βούτυρο, το πιπέρι, το αλάτι και ανακατεύουμε.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Μπρόκολο ογκρατέν
Τα φαγητά της γιαγιάς - Μπρόκολο ογκρατέν
Βράζουμε την κρέμα σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα, για να μην σβολιάσει και όταν πήξει και βγάζει φουσκάλες, η κρέμα μας είναι έτοιμη.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τα τυριά και ανακατεύουμε με αυγοδάρτη ή την κουτάλα, μέχρι να λιώσουν.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Μπρόκολο ογκρατέν
Τα φαγητά της γιαγιάς - Μπρόκολο ογκρατέν
Όταν λιώσουν τα τυριά και η κρέμα γίνει λεία, στρώνουμε προσεκτικά το μπόκολο, σ᾿ ένα πυράντοχο σκεύος.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Μπρόκολο ογκρατέν
Τα φαγητά της γιαγιάς - Μπρόκολο ογκρατέν
Περιχύνουμε με την κρέμα, το μπρόκολο, φροντίζοντας να πάει παντού.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Μπρόκολο ογκρατέν
Τα φαγητά της γιαγιάς - Μπρόκολο ογκρατέν
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στη μεσαία σχάρα, στον αέρα για 30' - 35' περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει.

-- Σε περίπτωση που μας σβολιάσει η κρέμα, τη χτυπάμε με το μίξερ χειρός και θα είναι εντάξει.


10 σχόλια:

  1. υπεροχο το προσφερα σαν ορεκτικο σε γευμα που παρεθεσα για να τιμησω τα γεννεθλια του παιδιου μου αρεσε σε ολους (10 ) ατομα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μολις το εφτιαξα κ τρωμε..Γραφω γιατι ειναι υπεροχη η συνταγη κ εγινε μμμμμ τελειοοοοο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΜΟΛΙΣ ΤΟ ΕΦΤΙΑΞΑ..ΥΠΕΡΟΧΟ Κ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΞΕΤΡΕΛΑΘΗΚΑΝ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διονυσία μου χαίρομαι πολύ που σας άρεσε και ειδικά στα παιδιά.

      Διαγραφή
  4. Το ειχα βρασει για σαλατα.Οταν διαβασα τη συνταγη μουρθε κουτι η ιδεα. Το εφταξα και ηταν υπεροχο.Μια άλλη διασταση στο μπροκολο.Μπραβο γιαγια♥♥♥♥♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μου αρέσει πολύ το μπρόκολο θα το δοκιμάσω φαίνεται πολύ καλό και εύκολο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αύριο έχει λαϊκή. ...θα αγοράσω ένα ωραίο μπρόκολο και θα ακολουθήσω την συνταγή! Ελπίζω να μου πετύχει!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Θα μπορούσαμε να προσθέσουμε και τόνο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.