Header Ads

Οβριές βραστές σαλάτα

 Οβριές βραστές σαλάτα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, από τα τέλη Φεβρουαρίου μέχρι τα μέσα Απριλίου, ξεκινάγαμε με την γιαγιά μου το "κυνήγι" της οβριάς και των άγριων σπαραγγιών.
Πρόκειται για δύο άγρια χορταρικά, που γίνονται καταπληκτικά ορεκτικά.
Αν τις βρείτε, δοκιμάστε τις οπωσδήποτε!

Οβριές βραστές σαλάτα


Υλικά

•    ένα ματσάκι άγριες οβριές
•    αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
•    ελαιόλαδο
•    ξύδι ή λεμόνι

Εκτέλεση

 Οβριές βραστές σαλάτα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
 Οβριές βραστές σαλάτα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τις οβριές.
Με ένα μαχαιράκι κόβουμε το σκληρό κάτω κομμάτι κι αν είναι πολύ σκληρό το πετάμε.
 Οβριές βραστές σαλάτα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
 Οβριές βραστές σαλάτα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, με αλατισμένο νερό, βράζουμε τις οβριές, μέχρι να μαλακώσουν.
Τις στραγγίζουμε και τις σερβίρουμε με λάδι και ξύδι ή λεμόνι.


Οι οβριές ή οβρυές ή αβρονιές, όπως τις λένε από τόπο σε τόπο, μοιάζουν με τα άγρια σπαράγγια, αλλά είναι πιο λεπτές, από άλλη οικογένεια και έχουν πικρή γεύση, που σε κάποιους αρέσει, ενώ άλλοι, ούτε που να ακούσουν. 
Συνδυάζονται πολύ ωραία με τα άγρια σπαράγγια, τα κάνουμε οβρυές και σπαράγγια γιαχνί και συχνά βρίσκονται παρέα κοντά σε θάμνους, σε όχθες ποταμών, σε ακαλλιέργητους αγρούς και χωράφια, κυρίως κάτω από ακαλλιέργητες ελιές. 
Μαζεύουμε τους τρυφερούς βλαστούς, δηλαδή τα νέα βλαστάρια που βγαίνουν γύρω στα τέλη Φεβρουαρίου μέχρι τα μέσα Απριλίου.
Στο μάζεμα προσέχουμε το μαλακό πάνω μέρος του κορμού, γιατί είναι ευαίσθητο και σπάει εύκολα.
Με ένα μαχαιράκι καθαρίζουμε το σκληρό κάτω κομμάτι ή αν είναι πολύ σκληρό το πετάμε.
Πριν τις μαγειρέψουμε, για να ξεπικρίσουν, καλό είναι να τις βουτήξουμε σε βραστό νερό για 2 - 3 λεπτά.
Μπορούμε να τις κάνουμε βραστές ή ομελέτα.


 Δείτε επίσης: Σπαράγγια (σφαράγγια) ομελέτα

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Ειμαι απο τη Σαμο.Εμεις τις ξεπικριζουμε βραζοντας τες τρεις φορες και χινοντας τες στο νερο.Γινονται καταπληκτικιες γιαχνι οταν τις μαγειρεψουμε μαζι με σπανακι που κανει το φαγητο να εχει μια γλυκοπικρη γευση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.