Τούρτα με χουρμάδες και καρύδια

Τα φαγητά της γιαγιάς - Τούρτα με χουρμάδες και καρύδια
Ένα εύκολο γρήγορο και νοστιμότατο γλυκό, ιδανικό και για παιδικό πάρτυ.
Τα παιδιά το λατρεύουν και οι μεγάλοι δεν μπορούν να αντισταθούν.
Δοκιμάστε την, οπωσδήποτε.


 




Τούρτα με χουρμάδες και καρύδια

Υλικά

•    310 γρ. χουρμάδες καθαρισμένους και χοντροκομμένους
•    310 γρ. καρύδια, χοντροκομμένα
•    310 γρ. ζάχαρη άχνη
•    3 ασπράδια αυγών
•    1 βανίλια
•    50 γρ. μαργαρίνη
•    500 γρ. κρέμα γάλακτος (35% - 36% λιπαρά), ή φυτική
•    60 γρ. ζάχαρη άχνη
•    καρύδια για στόλισμα
•    2 καραμελωμένα πορτοκάλια για στόλισμα (προαιρετικά)
•    1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση
Τα φαγητά της γιαγιάς - Τούρτα με χουρμάδες και καρύδια
Τα φαγητά της γιαγιάς - Τούρτα με χουρμάδες και καρύδια
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος, προσθέτοντας τα 60 γρ. ζάχαρης, μέχρι να γίνει σφιχτή σαντιγύ και την βάζουμε στο ψυγείο.
Καθαρίζουμε τα καρύδια και τους χουρμάδες και τα χοντροκόβουμε.
Χτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα, μαζί με το αλάτι.
Σ᾿ ένα μπολ ρίχνουμε τα καρύδια, τους χουρμάδες, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Τούρτα με χουρμάδες και καρύδια
Τα φαγητά της γιαγιάς - Τούρτα με χουρμάδες και καρύδια
Έπειτα ρίχνουμε την μαργαρίνη και με τα χέρια μας, ανακατεύουμε καλά.
Τέλος ρίχνουμε και την μαρέγκα και με απαλές κινήσεις, ανακατεύουμε να ενσωματωθεί στο μείγμα.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Τούρτα με χουρμάδες και καρύδια
Τα φαγητά της γιαγιάς - Τούρτα με χουρμάδες και καρύδια
Καλύπτουμε μια φόρµα, που ανοίγει στα πλάγια (τσέρκι), με 25 - 26 εκ. διάμετρο, µε χαρτί ψησίµατος.
Το βουτυρώνουμε πάρα πολύ καλά, ρίχνουμε το µείγµα και ισιώνουμε την επιφάνεια µε µια σπάτουλα.
Βάζουμε τη φόρµα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 165°C και ψήνουμε, στη µεσαία σχάρα, στον αέρα για 30' περίπου, μέχρι να ροδίσει ελαφρά.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Τούρτα με χουρμάδες και καρύδια
Τα φαγητά της γιαγιάς - Τούρτα με χουρμάδες και καρύδια
Όταν είναι έτοιμο, το βγάζουμε απ᾿ το φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει για τουλάχιστον 30' και στη συνέχεια το ξεφορμάρουμε.
Αφαιρούμε προσεκτικά το χαρτί ψησίματος, (αν σπάσει και λίγο, δεν πειράζει) και το τοποθετούμε σε πιατέλα για τούρτες.
Αν θέλουμε, για ευκολία, τοποθετούμε πάλι το τσέρκι, κλείνοντας το γλυκό μέσα.
Το σκεπάζουμε με τη σαντιγύ (αφού κρατήσουμε λίγη για τα πλαϊνά) και την στρώνουμε με μια απάτουλα.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Τούρτα με χουρμάδες και καρύδια
Τα φαγητά της γιαγιάς - Τούρτα με χουρμάδες και καρύδια
Μ᾿ ένα μαχαίρι, ξεκολλάμε τη σαντιγύ από το τσέρκι, το αφαιρούμε και καλύπτουμε τα πλαϊνά της τούρτας με τη σαντιγύ που κρατήσαμε.
Γαρνίρουμε την τούρτα με καρύδια και καραμελωμένα πορτοκάλια.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Τούρτα με χουρμάδες και καρύδια
Τα φαγητά της γιαγιάς - Τούρτα με χουρμάδες και καρύδια
Την βάζουμε στο ψυγείο για 4 - 5 ώρες και σερβίρουμε.

-- Εναλλακτικά, μπορούμε να χτυπήσουμε τ᾿ ασπράδια μαρέγκα, προσθέτοντας λίγη - λίγη τη ζάχαρη και να συνεχίσουμε έπειτα κανονικά.
Με αυτόν τον τρόπο λιώνει πιο εύκολα η ζάχαρη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.