Μια πολύ εύκολη, γρήγορη και πεντανόστιμη τούρτα, που γίνεται χωρίς το κλασικό παντεσπάνι και είναι ιδανική για όλες τις περιστάσεις.
Τα παιδιά κυριολεκτικά την λατρεύουν, ενώ οι μεγάλοι απλά δεν μπορούν να αντισταθούν στην υπέροχη, ξεχωριστή γεύση της.
Δοκιμάστε την οπωσδήποτε!
Υλικά
• 310 γραμ. χουρμάδες καθαρισμένους και χοντροκομμένους
• 310 γραμ. καρύδια χοντροκομμένα
• 310 γραμ. ζάχαρη άχνη
• 3 ασπράδια αυγών
• 1 βανίλια
• 50 γραμ. μαργαρίνη
• 500 γραμ. κρέμα γάλακτος 35% - 36% ή φυτική
• 60 γραμ. ζάχαρη άχνη
• καρύδια για στόλισμα
• 2 καραμελωμένα πορτοκάλια για στόλισμα (προαιρετικά)
• 1 πρέζα αλάτι
Εκτέλεση
Τα παιδιά κυριολεκτικά την λατρεύουν, ενώ οι μεγάλοι απλά δεν μπορούν να αντισταθούν στην υπέροχη, ξεχωριστή γεύση της.
Δοκιμάστε την οπωσδήποτε!
Τούρτα χωρίς παντεσπάνι, με χουρμάδες και καρύδια
Υλικά
• 310 γραμ. χουρμάδες καθαρισμένους και χοντροκομμένους
• 310 γραμ. καρύδια χοντροκομμένα
• 310 γραμ. ζάχαρη άχνη
• 3 ασπράδια αυγών
• 1 βανίλια
• 50 γραμ. μαργαρίνη
• 500 γραμ. κρέμα γάλακτος 35% - 36% ή φυτική
• 60 γραμ. ζάχαρη άχνη
• καρύδια για στόλισμα
• 2 καραμελωμένα πορτοκάλια για στόλισμα (προαιρετικά)
• 1 πρέζα αλάτι
Εκτέλεση
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος, προσθέτοντας τα 60 γραμ. ζάχαρης, μέχρι να γίνει σφιχτή σαντιγύ και την βάζουμε στο ψυγείο. Καθαρίζουμε τα καρύδια και τους χουρμάδες και τα χοντροκόβουμε. Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα, μαζί με το αλάτι. Σ᾿ ένα μπολ ρίχνουμε τα καρύδια, τους χουρμάδες, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. |
|
Έπειτα ρίχνουμε την μαργαρίνη και με τα χέρια μας, ανακατεύουμε καλά. Τέλος ρίχνουμε και την μαρέγκα και με απαλές κινήσεις, ανακατεύουμε να ενσωματωθεί στο μείγμα. |
|
Καλύπτουμε μια φόρµα, που ανοίγει στα πλάγια (τσέρκι), με 25 - 26 εκ.
διάμετρο, µε χαρτί ψησίµατος. Το βουτυρώνουμε πάρα πολύ καλά, ρίχνουμε το µείγµα και ισιώνουμε την επιφάνεια µε µια σπάτουλα. Βάζουμε τη φόρµα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 165°C και ψήνουμε, στη µεσαία σχάρα, στον αέρα για 30' περίπου, μέχρι να ροδίσει ελαφρά. |
|
Όταν είναι έτοιμο, το βγάζουμε απ᾿ το φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει για τουλάχιστον 30' και στη συνέχεια το ξεφορμάρουμε. Αφαιρούμε προσεκτικά το χαρτί ψησίματος, (αν σπάσει και λίγο, δεν πειράζει) και το τοποθετούμε σε πιατέλα για τούρτες. Αν θέλουμε, για ευκολία, τοποθετούμε πάλι το τσέρκι, κλείνοντας το γλυκό μέσα. Το σκεπάζουμε με τη σαντιγύ (αφού κρατήσουμε λίγη για τα πλαϊνά) και την στρώνουμε με μια απάτουλα. |
|
Μ᾿
ένα μαχαίρι, ξεκολλάμε τη σαντιγύ από το τσέρκι, το αφαιρούμε και
καλύπτουμε τα πλαϊνά της τούρτας με τη σαντιγύ που κρατήσαμε. Γαρνίρουμε την τούρτα με καρύδια και καραμελωμένα πορτοκάλια. |
|
Την βάζουμε στο ψυγείο για 4 - 5 ώρες και σερβίρουμε. -- Εναλλακτικά, μπορούμε να χτυπήσουμε τ᾿ ασπράδια μαρέγκα, προσθέτοντας λίγη - λίγη τη ζάχαρη και να συνεχίσουμε έπειτα κανονικά. Με αυτόν τον τρόπο λιώνει πιο εύκολα η ζάχαρη. |
0 Σχόλια
Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.