Καραμελωμένα πορτοκάλια

Καραμελωμένα πορτοκάλια - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να φτιάξουμε και καραμελωμένα λεμόνια, μανταρίνια, ή γκρέιπ φρουτ.
Τρώγονται όπως είναι, ή βουτηγμένα σε σοκολάτα.
Μπορούμε επίσης να τα χρησιμοποιήσουμε για να διακοσμήσουμε τούρτες, κέικ και όποιο άλλο γλυκό θέλουμε.

 

Καραμελωμένα πορτοκάλια


Υλικά

•    3 - 4  πορτοκάλια, κατά προτίμηση ακέρωτα
•    350 γραμ. ζάχαρη
•    300 ml. νερό

•    3 - 4 γαρύφαλλα
•    1 ξύλο κανέλλας
 
Εκτέλεση


Καραμελωμένα πορτοκάλια - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Καραμελωμένα πορτοκάλια - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Διαλέγουμε πορτοκάλια χωρίς πολλά κουκούτσια και τα πλένουμε πολύ καλά.
Τα βάζουμε σ᾿ ένα μπολ με νερό και τα αφήνουμε, τουλάχιστον 1 - 2 ώρες, να ξεπικρίσουν.

Αδειάζουμε το νερό και τα τρίβουμε με τον τρίφτη του τυριού, χωρίς όμως να βγάλουμε όλο το πορτοκαλί. 
Τα κόβουμε σε όσο πιο ισόπαχες φέτες μπορούμε.
Καραμελωμένα πορτοκάλια - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Καραμελωμένα πορτοκάλια - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Αφαιρούμε τυχόν κουκούτσια που υπάρχουν και τις χοντρές ίνες.
Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα και ρίχνουμε το νερό με τη ζάχαρη, τα γαρύφαλλα και την κανέλλα.
Τ᾿ αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά, για 10' (απ᾿ την ώρα που θα πάρουν βράση), ανακατεύοντας κάπου - κάπου με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να λιώσει τελείως η ζάχαρη.

Σβήνουμε τη φωτιά και τ᾿ αφήνουμε πάνω στο μάτι, μέχρι να πέσει η θερμοκρασία τους.
Την άλλη μέρα, τα ξαναβράζουμε για 12' - 15' (ανάλογα πόσο χοντρόφλουδα είναι τα πορτοκάλια μας.
Καραμελωμένα πορτοκάλια - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Καραμελωμένα πορτοκάλια - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Όταν παγώσουν τελείως, τα βγάζουμε και τα αφήνουμε πάνω σε σχάρα, ή σε μια λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί (λαδόκολλα), για να στραγγίσουν, για 5' - 10'.
Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 165°C στη μεσαία σχάρα, σε αέρα για 30'- 40', περίπου (ανάλογα το πάχος των πορτοκαλιών), μέχρι να στεγνώσουν καλά.


Τα χρησιμοποιούμε όπως είναι, ή τα βουτάμε σε σοκολάτα και τα κάνουμε σοκολατάκια.


-- Προσέχουμε να μην μας βγουν πολύ λεπτές οι φέτες, γιατί θα μας διαλυθούν.
Αν θέλουμε να κόψουμε τα πορτοκάλια σε ισόπαχες φέτες, χρησιμοποιούμε το μαντολίνο.




3 σχόλια:

  1. Ευχαριστούμε για την συνταγή. Θα ήθελα να ρωτήσω αν αποθηκεύονται μέσα σε γυάλινο βάζο σκέτα ή με σιρόπι και πόσο κρατάνε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διονυσία μου αποθηκεύονται σε αεροστεγές βάζο, χωρίς σιρόπι, στο ψυγείο, για 2 τουλάχιστον εβδομάδες.

      Διαγραφή

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.