Οι φακές με το ρύζι, ή αλλιώς η Μουτζέντρα, όπως τη λένε στην Κύπρο, δεν είναι μόνο ένα πολύ νόστιμο φαγητό, αλλά και μια σημαντική πηγή σιδήρου.
Ο συνδυασμός του όσπριου με το ρύζι είναι τέλειος, γιατί μας δίνει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, εφάμιλλη σχεδόν του κρέατος.
Υλικά
• 1 φλυτζ. τσαγιού φακές
• ½ φλυτζ. τσαγιού ρύζι μακρύκοκκο
• 2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
• 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
• 2 φύλλα δάφνης
• 1 κουτ. σούπας γεμάτη ντοματοπελτέ
• ½ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
• κύμινο ή κόλιαντρο
• αλάτι - φρεσκοτριμένο πιπέρι
• ξύδι ή λεμόνι για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και πλένουμε τις φακές.
Ο συνδυασμός του όσπριου με το ρύζι είναι τέλειος, γιατί μας δίνει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, εφάμιλλη σχεδόν του κρέατος.
Φακόρυζο ή φακές με ρύζι
Υλικά
• 1 φλυτζ. τσαγιού φακές
• ½ φλυτζ. τσαγιού ρύζι μακρύκοκκο
• 2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
• 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
• 2 φύλλα δάφνης
• 1 κουτ. σούπας γεμάτη ντοματοπελτέ
• ½ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
• κύμινο ή κόλιαντρο
• αλάτι - φρεσκοτριμένο πιπέρι
• ξύδι ή λεμόνι για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και πλένουμε τις φακές.
Τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε κρύο νερό, τόσο που να τις καλύπτει και τις βράζουμε για 3' - 4'. Έπειτα τις σουρώνουμε και τις ξεπλένουμε με αρκετό νερό. Τις ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα με 5 φλυτζάνια νερό και τις βράζουμε σε μέτρια φωτιά, για 15' με 20', ανάλογα πόσο βραστερές είναι. (Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό). |
|
Σε
ένα αντικολλητικό τηγάνι, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε 4' - 5'
λεπτά τα κρεμμύδια και τα σκόρδα, που έχουμε ψιλοκόψει, μέχρι να γίνουν
διάφανα. Κατόπιν προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε για 1' - 2', μέχρι να λαδωθεί όλο. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και αδειάζουμε το περιεχόμενό του μέσα στην κατσαρόλα με τις φακές. |
|
Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, το κύμινο, τον πελτέ, τα δαφνόφυλλα, 1 - 2 φλυτζάνια του τσαγιού νερό, αν χρειάζεται, το σκεπάζουμε και το βράζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, για 20' - 25' λεπτά περίπου, μέχρι να βράσει και να πιει το ζουμί του. | |
Ανακατεύουμε κατά διαστήματα, για να μην μας κολλήσει, ειδικά προς το τέλος του βρασίματος. Σερβίρουμε με αρκετό ξύδι ή λεμόνι. Μερίδες: 5 -- Το φακόρυζο είναι το ιδανικό φαγητό για αυτούς που νηστεύουν πολλές ημέρες, αλλά και ειδικά για τους χορτοφάγους. |
20 Σχόλια
Tora tha ti.ftiaksw! O theos voithos
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι η Παναγιά μαζί σου, αλλά δεν χρειάζεται, είναι πολύ απλό.
ΔιαγραφήΠολυ δυνατη συνταγη! Εγω δεν φανταζομουν οτι μπορεις τοσο ευκολα να κανεις καλυτερο φαγητο και απο τη μανα σου ακομη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜόλις τώρα τη δοκίμασα και μου βγήκε θεικό το φαγητό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχο φαγητό!! Το αγαπώ! Νομίζω ότι αυτή η εκδοχή του είναι η καλύτερη!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτην υγειά σας!
Εγινε πολυ νοστιμο κ ο μικρος μου τρελαθηκε......Εφαγε επιτελους φακες!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε την κόρη μου είχα ακριβώς το ίδιο πρόβλημα, οπότε καταλαβαίνεις πόσο χαίρομαι.
ΔιαγραφήΩραια ακούγεται αλλα δεν φεύγουν όλες οι ουσίες όταν τις βράζετε κ χύνεται το νερό τους;;;εγώ βάζω ολα τα υλικά μαζί στην ίδια κατσαρόλα.δηλαδη βάζω μέχρι τη μέση της κατσαρόλας νερό,πρόσθετο το κρεμμύδι λιωμένο κ το σκόρδο λίγο λάδι τοματοπολτο,αλάτι πιπέρι κ λίγο ρύζι τα αφήνω να βράζουν για μισή ωρα κ έτοιμο.ετσι ειναι κ πιο ελαφρύ το φαγητό .
Διαγραφήσωστος ο παικτης
Διαγραφήκαταπληκτικό έγινε μας άρεσε πολύ
ΑπάντησηΔιαγραφήνομίζω οτι με ντομάτα κονκασέ αντί για πελτέ θα είναι καλύτερο και ίσως με λιγότερο ρύζι
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητέ Μάκη, όσον αφορά το κονκασέ, δεν έχω καμιά αντίρρηση. Για το ρύζι όμως, και επειδή το φακόρυζο είναι ένα φαγητό ιδανικό για περιόδους νηστειών ή για χορτοφάγους, που αποτελεί πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, δεν θα λιγόστευα την πασότητα (είναι ήδη μικρή), γιατί τότε θα χάναμε πολύτιμα και απαραίτητα αμινοξέα.
ΔιαγραφήΒεβαίως αν το ζητούμενό μας είναι μόνο η γεύση και όχι τα θρεπτικά συστατικά, τότε και σκέτες φακές μια χαρά είναι.
Εμενα μου κολλησε και ηθελε παραπανω νερό. Στεγνωσε ενω δεν ειχε βρασει ακομα το ρύζι
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλε μου όπως γράφω στη συνταγή, θέλει ανακάτεμα και νεράκι αν δούμε ότι χρειάζεται.
ΔιαγραφήΤο εφτιαξα και ειναι πανευκολο και πολυ νοστιμο απλα αντι για πολτο ντοματας εβαλα παπρικα οπως φτιαχνει η γιαγια μου τις φακες
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ τα έβαλα όλα μαζί, φακές, ρύζι, λάδι, μυρωδικά, χωρίς ντομάτα και σε μισή ώρα ήταν έτοιμα! Εκοψα ξερό κρεμμυδάκι από πάνω και καυτερή πάπρικα κι έγινε ένα φαγητό θαύμα!! Τώρα με το κρύο ήταν ότι έπρεπε!!
ΑπάντησηΔιαγραφή1 φλιτζάνι φακές και μισό φλιτζάνι ρύζι βγάζουν όντως πέντε μερίδες φαγητό; θα το δοκιμάσω σήμερα, ευχαριστώ.
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλησπέρα σας!πιστεύετε μπορώ να βάλω μπασμάτι ρύζι;
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλη μου αν σου αρέσει αυτό το ρύζι, μπορείς να το βάλεις, γιατί όχι;
Διαγραφήκαλημέρα!σας ευχαριστώ πολύ
ΔιαγραφήΑν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.