Κοτόπουλο με χυλοπίτες στο φούρνο

Κοτόπουλο με χυλοπίτες στο φούρνο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Η γιαγιά μου το έλεγε κοτόπουλο με τουτουμάκια ή μανέστρα, και παρ' όλο που την πειράζαμε ότι το «σωστό» είναι να το λέει με χυλοπίτες, αρνιόταν πεισματικά να αλλάξει το όνομα που χρησιμοποιούσε.
Ωστόσο μας το έφτιαχνε πολύ τακτικά και κάθε φορά γλύφαμε τα δάχτυλά μας.


Κοτόπουλο με χυλοπίτες (τουτουμάκια) στο φούρνο


Υλικά

•    ½ κοτόπουλο ή 4 μερίδες
•    300 γραμ. χυλοπίτες (4 φλυτζ. τσαγιού)
•    1 κρασοπότηρο ελαιόλαδο
•    1 κρασοπότηρο λευκό ξηρό κρασί
•    1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
•    3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
•    3 ώριμες ντομάτες τριμμένες ή περασμένες στο μούλτι
•    1½ κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
•    1 πρέζα ζάχαρη
•    ¼ κουτ. γλυκού κανέλλα
•    ¼
κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
•    αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
•    1½ λίτρο νερό

Εκτέλεση

Κοτόπουλο με χυλοπίτες στο φούρνο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κοτόπουλο με χυλοπίτες στο φούρνο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί, σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε το κοτόπουλο.
Όταν πάρει χρώμα απ᾿ τη μια μεριά, το γυρνάμε απ᾿ την άλλη, προσθέτουμε το σκόρδο, το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα, μέχρι να πάρει χρώμα και το σβήνουμε με το κρασί.
Όταν εξατμιστεί το κρασί, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός απ᾿ τις χυλοπίτες, μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε το φαγητό για 15'.
Κοτόπουλο με χυλοπίτες στο φούρνο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κοτόπουλο με χυλοπίτες στο φούρνο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μεταφέρουμε προσεκτικά το φαγητό, σε πυρίμαχο σκεύος ή ταψί και ρίχνουμε τις χυλοπίτες.
Ανακατεύουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στην τελευταία σχάρα, στους 180°C στις αντιστάσεις, για 15' με 20' λεπτά περίπου, ώσπου να πιεί τα υγρά του, (αλλά να μην στεγνώσει) και να χυλώσουν οι χυλοπίτες. (Εάν χρειαστεί κι άλλο νερό, προσθέτουμε).

-- Αν έχουμε καταφέρει να βρούμε χωριάτικο κοτόπουλο, θα χρειαστεί περισσότερη ώρα βράσιμο και περισσότερο νερό.


3 σχόλια:

  1. Η συνταγή σας γευστικά ειναι υπέροχη την έχω φτιάξει 2 φορές με βέβαιο αποτέλεσμα....με μονη διαφορά τους χρονους μαγειρέματος...έβρασα δηλ. το κοτόπουλο στην χύτρα για μιση ώρα πάνω κάτω κ μετά το μετέφερα στη γάστρα οπου εβαλα τις χυλοπίτες κ έψησα για ενα τέταρτου(πέριπου όσο θέλουν οι χυλοπίτες)...ευχάριστουμε για την συνταγή!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι τελικά οι χυλοπίτες πρέπει να μπουν στο τελευταίο τέταρτο γιατί λασπώνουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φανταστική συνταγή. Έγινε με δύο μισά κοτόπουλα και 500 gr χυλοπίτες. Όλα τα υπόλοιπα υλικά επί δύο -εκτός από το νερό που έβαλα 1 λίτρο. Έβρασαν πρώτα στην κατσαρόλα για 30 λεπτά και μετά μπήκαν σε γάστρα σκεπασμένη για μισή ώρα και μετά ένα τέταρτο ανοικτή. Δοκιμάστε την και δεν θα χάσετε!!!!Πολλά ευχαριστώ και φιλιά στην Γιώτα!!!! ΠΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.