Ο τρύγος καλά κρατεί και μαζί του ήρθε κι η εποχή του μούστου. Και όταν έχουμε μούστο, τότε έχουμε και μουστοκούλουρα.
Αφράτα και τραγανά κουλουράκια με πετιμέζι, που φτιάχνονται πολύ εύκολα και γρήγορα, είναι θρεπτικά και υγιεινά, ότι πρέπει για τη δουλειά και το σχολείο.
Υλικά
• 7 - 8 φλυτζ. τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (1100 γρ. περίπου)
• 1 φλυτζ. τσαγιού πετιμέζι
• 1 φλυτζ. τσαγιού αραβοσιτέλαιο
• ½ φλυτζ. τσαγιού ζάχαρη
• 1 φλυτζ. τσαγιού φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
• ½ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
• 1½ κουτ. γλυκού κοφτό σόδα μαγειρικής
• 2 κουτ. γλυκού κανέλλα σκόνη
• ½ κουτ. γλυκού γαρύφαλλο σκόνη
• 2 κουτ. σούπας τεντούρα ή κονιάκ
• 2 κουτ. σούπας κακάο
• σουσάμι για επικάλυψη
Εκτέλεση
Αφράτα και τραγανά κουλουράκια με πετιμέζι, που φτιάχνονται πολύ εύκολα και γρήγορα, είναι θρεπτικά και υγιεινά, ότι πρέπει για τη δουλειά και το σχολείο.
Κουλουράκια με πετιμέζι
Υλικά
• 7 - 8 φλυτζ. τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (1100 γρ. περίπου)
• 1 φλυτζ. τσαγιού πετιμέζι
• 1 φλυτζ. τσαγιού αραβοσιτέλαιο
• ½ φλυτζ. τσαγιού ζάχαρη
• 1 φλυτζ. τσαγιού φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
• ½ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
• 1½ κουτ. γλυκού κοφτό σόδα μαγειρικής
• 2 κουτ. γλυκού κανέλλα σκόνη
• ½ κουτ. γλυκού γαρύφαλλο σκόνη
• 2 κουτ. σούπας τεντούρα ή κονιάκ
• 2 κουτ. σούπας κακάο
• σουσάμι για επικάλυψη
Εκτέλεση
Σ᾿ ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τη ζάχαρη, το αραβοσιτέλαιο και τα χτυπάμε με μίξερ ή με σύρμα να ενωθούν. Στη συνέχεια προσθέτουμε το πετιμέζι, την τεντούρα και το μοσχοκάρυδο. |
|
Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού, (καλύτερα πάνω απ' το μείγμα γιατί φουσκώνει) και το ρίχνουμε κι αυτό μέσα μαζί με την κανέλλα, το γαρύφαλλο και το κακάο. | |
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το προσθέτουμε λίγο - λίγο, συνεχίζοντας το χτύπημα. | |
Συνεχίζουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη, που να μην κολλάει στα χέρια. | |
Πλάθουμε στρογγυλά ή ό,τι άλλο σχήμα θέλουμε τα μουστοκούλουρα και τα αραδειάζουμε σε λαμαρίνες βουτυρωμένες ή στρωμένες με λαδόκολλα. | |
Τα βουτάμε ένα - ένα σε πιάτο που έχουμε βάλει σουσάμι, (αν τα θέλουμε έτσι) και έπειτα τ᾿ αραδιάζουμε στη λαμαρίνα. | |
Ψήνουμε τα κουλούρια στις αντιστάσεις, στους 200°C για 20' - 25' περίπου, ώσπου να φουσκώσουν και να ροδίσουν ελαφρά. -- Δεν τα ψήνουμε πολύ, για να μας γίνουν μαλακά. -- Αν τα φυλάξουμε κλεισμένα σε μπολ αεροστεγώς, διατηρούνται για πολλές μέρες. -- Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από την δύναμη της κουζίνας μας. Δείτε επίσης: Μουστοκούλουρα με σουσάμι |
24 Σχόλια
para poly wraia!!!mosxomurizoun kai einai poly afrata!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλένη μου χαίρομαι πολύ που σου αρέσουν.
ΔιαγραφήΑχ ξέχασα να σου πω!! δοκίμασε αντί για σπορέλαιο να βάλεις ελαιόλαδο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα τα δοκιμάσω, οπωσδήποτε!
Διαγραφήτι αλευρι να χρισιμοποιησω?
ΑπάντησηΔιαγραφήφαριναπ η για ολεσ τισ χρησεισ?
Φαρινάπ ή κόκκινη φαρίνα.
Διαγραφήyour lovely recipe reached North East England. I still have in to my senses the lovely smells and tastes from my grandmother's cooking and baking recipes so I have a great respect for all grandmothers gifted with wisdom and lovely kindness.As I love organic coconut oil, I used that and they come out great. Moustokouloura was always my favour and even now that I am 63 I still love them. it was hard to find petimezi here but finally I find it in a big Indian store in West End of Newcastle. just in case someone in England wondering Where can find petimezi from grapes as most of the stores here they have from sugar or dates. Thank you. All the best. Marianna
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαριάννα μου χαίρομαι πολύ που σου άρεσε η συνταγή μου και περισσότερο που σου ξύπνησε μνήμες από τη γιαγιά σου.
ΔιαγραφήΛάδι καρύδας δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ, αλλά χαίρομαι που μου λες ότι σου πέτυχαν.
Και αφού κατάφερες να βρεις πετιμέζι στην Αγγλία, όλα καλά.
Να είσαι πάντα καλά.
Φιλιά Γιώτα
Kalo Pasxa Giota mou. Panta epityxies
ΑπάντησηΔιαγραφή.
Μαριάννα μου σε ευχαριστώ για τις ευχές σου και να είσαι πάντα καλά.
ΔιαγραφήΚαλή Ανάσταση σε σένα και την οικογένειά σου. Φιλιά Γιώτα.
Αγαπητές κυρίες,
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίμαι κι εγώ μια ξενιτεμένη λάτρης των μουστοκούλουρων. Πώς θα μπορούσα να ψάξω το πετιμέζι στα αγγλικά; Είμαι κάτοικος Αυστραλίας.
Ευχαριστώ πολύ
Φίλη μου δυστυχώς δεν ξέρω πως λέγεται το πετιμέζι στα αγγλικά.
ΔιαγραφήΑν κάποια ή κάποιος γνωρίζει, ας το γράψει.
Grape Molasses
ΔιαγραφήΚαλησπέρα καλησπέρα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα πω καταρχήν ότι τούτη εδώ είναι η πρώτη συνταγή που έκανα απο αυτό το blog και έμεινα κατενθουσιασμένη. Στο δικό μου φούρνο τα μουστοκουλουράκια ήθελαν τελικά 15λεπτά maximum οπότε έφτιαξα ένα σωρό για το σπίτι, πήγα και στη δουλειά και έγινε χαμός!
Προς ανώνυμο: Ως ξενιτεμένο πουλί και εγώ έχω πια μετά απο χρόνια φροντίσει να προμηθεύομαι πετιμέζι όταν κατεβαίνω Ελλάδα απο τη θεία μου γιατί έξω δεν υπάρχει. Μπορείς να τα φτιάξεις απο καλής ποιότητας κόκκινα σταφύλλια σα γλυκό του κουταλιού αλλά εγω εδω πάνω δε βρίσκω αυτής της κατηγορίας τα σταφύλλια σε τιμή που να μη σου τρώει όλο το μηνιάτικο και τα εμπορίου είναι θερμοκηπίων άνοστα. Αν λοιπόν δε μπορείς να το παρασκευάσεις έτσι μόνη σου, μπορείς να δοκιμάσεις molasses που θα το βρεις παντού. Επειδή είναι πολύ γλυκό θα πρέπει να δεις και πόση ζάχαρη θα κόψεις απο τη συνταγή. Το έχω κάνει για άλλη συνταγή που ήθελε μούστο. Δεν είναι το ίδιο αλλά απο το τίποτα καλό είναι...με ότι μπορούμε να βολευτούμε και εμεις εδώ έξω. Την επόμενη φορά προμηθεύσου απο Ελλάδα όταν κατέβεις ή ψάξε σε μαγαζιά με European section (εκει που έχει τα πολωνικά και τα τούρκικα συνήθως έχει και μερικά Ελληνικά)...ποτέ δε ξέρεις.
Αυτά! Τέλεια η συνταγή, θα δοκιμάσω και άλλες σύντομα.
Φίλη/ε καλώς όρισες.
ΔιαγραφήΧαίρομαι πολύ που σου άρεσαν τα μουστοκούλουρα, αλλά περισσότερο χαίρομαι όταν οι συνταγές μου καταφέρνουνε να μεταφέρουν άρωμα πατρίδας, σε ξενιτεμένα αδέρφια μας.
Ευχαριστώ για την ανταπόκριση σχετικά με το μούστο, και να συμπληρώσω για όποιον θελήσει να φτιάξει μόνος του, ότι αυτός είναι ο τρόπος.
Μένω κι εγώ στην Αυστραλία. Υπάρχουν σε πολλές γειτονιές τούρκικα μαγαζιά στυλ μεγαλομπακάλικου που έχουν σχεδόν τα πάντα. Θα το ζητήσετε ως pekmez και αγγλιστί λέγεται must syrup, αμφιβάλλω όμως αν το ξέρουν οι Αυστραλοί!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτη Μελβούρνη που βρίσκομαι εγώ, το βρήκα στο Brunswick στο μαγαζί BASF FOODS. Έχει και site(το ίδιο με το όνομά του) και ίσως να σας εξυπηρετήσει καλύτερα.
Καλή επιτυχία!
Καλησπέρα στην παρέα σας. Θα ήθελα να κανω μια ερωτηση : αντί για πετιμέζι μπορούμε να βάλουμε μούστο και εάν ναι, για την συγκεκριμένη συνταγή τι αναλογία? Ευχαριστώ.
ΔιαγραφήΦίλη/ε σχετικά με αυτό που ρωτάς, ρίξε μια ματιά στα σχόλια εδώ
ΔιαγραφήΚαλησπέρα!!εφτιαξα μια συνταγή με μούστο για αφράτα μουστοκούλουρα και δεν μου άρεσε καθόλου.
ΑπάντησηΔιαγραφήδεν έχω μετιμέζι.μπορώ να χρησιμοποιήσω μούστο και αν ναι σε τι ποσότητα?
Βίκυ μου η απάντηση σε αυτό που με ρωτάς, βρίσκεται στα σχόλια της συνταγής Μουστοκούλουρα με σουσάμι, οπότε ρίξε μια ματιά εκεί.
ΔιαγραφήΒρε παιδια εφτιαξα την ζυμη οπως ακριβως λετε αλλα για καποιο λογο οταν παω να τα πλασω που σπανε. Τι να κανω?
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλη μου η ζύμη για τα κουλουράκια τρίβεται όταν είναι πολύ σφιχτή, δηλαδή έχει περισσότερο αλεύρι απ' ότι πρέπει ή αν έχουμε βάλει περισσότερη μαγειρική σόδα. Αν έβαλες την σωστή ποσότητα σόδας, την επόμενη φορά ρίξε λιγότερο αλεύρι στη ζύμη, (δηλαδή να κολλάει ελαφρά στα χέρια), σκέπασέ την με μεμβράνη φαγητού και βάλε την στο ψυγείο να ξεκουραστεί για μισή ώρα. Έτσι θα μπορέσει να αναπτυχθεί καλύτερα η γλουτένη που περιέχει το αλεύρι, θα σφίξει λίγο τη ζύμη και θα πλάθεται ευκολότερα.
ΔιαγραφήΤελικά μεσα απο το δικό σας μπλογκ θα μπορέσω να κάνω όμορφες παραδοσιακές συνταγές !ειμαι πολύ χαρούμενη ,όχι οτι δεν υπάρχουν αλλά αλλά ειναι όλα πολύ καλογραμμένα και εύκολα στο να τα πραγματοποιήσεις .
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυγχαρητήρια
Άννα μου σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια, χαίρομαι ιδιαίτερα που σου αρέσουν οι συνταγές μου.
ΔιαγραφήΑν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.