Μουστοκούλουρα με σουσάμι

Τα φαγητά της γιαγιάς - Μουστοκούλουρα με σουσάμι
Νοστιμότατα κουλουράκια, ωραιότατο συνοδευτικό για το καφεδάκι σας, αλλά και για τη λιγούρα στη δουλειά ή στο σχολείο.
Γίνονται χωρίς μεγάλη φασαρία και τρώγονται μετά μανίας.
Δοκιμάστε τα οπωσδήποτε!



 

Μουστοκούλουρα με σουσάμι

Υλικά

•     ⅔ φλυτζ.τσαγιού πετιμέζι
•     ½ φλυτζ.τσαγιού ελαιόλαδο
•     ⅔ φλυτζ.τσαγιού ζάχαρη
•     8 κουτ. σούπας χυμό πορτοκαλιού
•     ½ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
•     4
κουτ. γλυκού κοφτά μπέικιν πάουντερ
•     1
κουτ. γλυκού κοφτό σόδα μαγειρικής
•     1
κουτ. γλυκού κοφτό κανέλα σκόνη
•     ½
κουτ. γλυκού γαρίφαλλο σκόνη
•     2
κουτ. σούπας κονιάκ
•     ⅓ φλυτζ. τσαγιού σταφίδα μαύρη (προαιρετικά)
•     1
κουτ. γλυκού αλάτι
•     όσο πάρει, γύρω στο 1 κιλό, αλεύρι για όλες τις χρήσεις
•     σουσάμι για επικάλυψη

•     μαργαρίνη για τις λαμαρίνες
 
 Εκτέλεση


Τα φαγητά της γιαγιάς - Μουστοκούλουρα με σουσάμι
Τα φαγητά της γιαγιάς - Μουστοκούλουρα με σουσάμι
Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνουμε τη ζάχαρη και το ελαιόλαδο, και τα χτυπάμε με σύρμα ή με το μίξερ να ενωθούν.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το πετιμέζι, το αλάτι, την κανέλα, το γαρίφαλλο, το κονιάκ, το μπέικιν πάουντερ και το μοσχοκάρυδο.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Μουστοκούλουρα με σουσάμι
Τα φαγητά της γιαγιάς - Μουστοκούλουρα με σουσάμι
Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού, (πάνω απ' το μείγμα γιατί φουσκώνει), το ρίχνουμε κι αυτό μέσα και τέλος ρίχνουμε τη σταφίδα.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Μουστοκούλουρα με σουσάμι
Τα φαγητά της γιαγιάς - Μουστοκούλουρα με σουσάμι
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το προσθέτουμε λίγο - λίγο μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Μουστοκούλουρα με σουσάμι
Τα φαγητά της γιαγιάς - Μουστοκούλουρα με σουσάμι
Παίρνουμε μικρά κομμάτια ζύμης και πλάθουμε στρογγυλά ή ό,τι σχήμα θέλουμε τα μουστοκούλουρα.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Μουστοκούλουρα με σουσάμι
Τα φαγητά της γιαγιάς - Μουστοκούλουρα με σουσάμι
Τα ακουμπάμε πάνω στο σουσάμι να κολλήσουν κι από τις δυο μεριές και τ᾿ αραδειάζουμε σε λαμαρίνες, καλά βουτυρωμένες.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Μουστοκούλουρα με σουσάμι
Τα φαγητά της γιαγιάς - Μουστοκούλουρα με σουσάμι
Ψήνουμε τα κουλούρια στον αέρα στους 170°C, για 25' - 30΄ περίπου, ώσπου να φουσκώσουν ελαφρά και να ροδίσουν απ' όλες τις πλευρές.

-- Δεν τα ψήνουμε πολύ, για να μας γίνουν μαλακά.
-- Αν τα φυλάξουμε κλεισμένα αεροστεγώς, διατηρούνται για πολλές μέρες.
-- Αν δεν έχουμε πετιμέζι, μπορούμε να φτιάξουμε δικό μας. Όλη η διαδικασία, εδώ.

5 σχόλια:

  1. Η συνταγή είναι απίστευτη... θα θελα όμως τη συμβουλή σας... πως μπορώ να πετύχω τα ίδια μουστοκούλουρα αντικαθιστώντας το πετιμέζι με μούστο????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ροδούλα μου καλώς όρισες.
      Ειλικρινά δεν ξέρω την απάντηση σε αυτό που με ρωτάς.
      Ίσως και να γίνονται με μούστο, (σίγουρα θα είναι πιο άγλυκα, οπότε πρέπει να προσθέσεις ζάχαρη, γύρω στο ⅓ της κούπας, καλύτερα καστανή και λίγο κακάο 1 - 2 κουτ. της σούπας για το χρώμα), αλλά δεν τα έχω φτιάξει ποτέ έτσι και δεν ξέρω τι αποτέλεσμα θα έχει.
      Αυτό που μπορώ να σου προτείνω είναι, να κάνεις το μούστο σου πετιμέζι, (αναλυτικά ο τρόπος εδώ: http://faghta-giagias.blogspot.com/2012/09/blog-post_4604.html)
      Αν πάντως τη δοκιμάσεις με μούστο, στείλε μου μήνυμα με τα αποτελέσματα ή και τη συνταγή όπως ακριβώς την έκανες μαζί με φωτό, να τη δημοσιεύσω με το όνομά σου.

      Διαγραφή
    2. Τρια ποτηρια μουστος ( καθαρος - κομενος ) ειναι ενα ποτηρι πετιμεζι .

      Διαγραφή
  2. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ SITE. ΤΑ ΚΟΥΛΟΥΡΙΑ ΤΑ ΕΦΤΙΑΞΑ ΑΠΟ ΓΕΥΣΗ ΗΤΑΝ ΑΠΙΘΑΝΑ ΑΛΛΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΑ..ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΓΙΑΤΙ..ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΓΛΥΚΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΟ ¨ΣΠΕΣΙΑΛ¨ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΤΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΣΑΣ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου γεια σου. Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
      Όσο για τα μουστοκούλουρα, σκληρά γίνονται σε δύο περιπτώσεις· όταν βάλουμε περισσότερο αλεύρι από το κανονικό, ή όταν τα ψήσουμε πολύ.
      Για το γαλακτομπούρεκο που μου λες, σίγουρα θα σου γίνει, γράψε μου εντυπώσεις.

      Διαγραφή

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.