Καταπληκτικά κουλουράκια με πετιμέζι και σουσάμι, ένα νοστιμότατο συνοδευτικό για το καφεδάκι σας, αλλά και για τη λιγούρα στη δουλειά ή στο σχολείο.
Γίνονται χωρίς καθόλου φασαρία, διατηρούνται για αρκετές μέρες, είναι πολύ γευστικά και τρώγονται μετά μανίας.
Υλικά
• ⅔ φλυτζ.τσαγιού πετιμέζι
• ½ φλυτζ.τσαγιού ελαιόλαδο
• ⅔ φλυτζ.τσαγιού ζάχαρη
• 8 κουτ. σούπας χυμό πορτοκαλιού
• ½ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
• 4 κουτ. γλυκού κοφτά μπέικιν πάουντερ
• 1 κουτ. γλυκού κοφτό σόδα μαγειρικής
• 1 κουτ. γλυκού κοφτό κανέλλα σκόνη
• ½ κουτ. γλυκού γαρύφαλλο σκόνη
• 2 κουτ. σούπας κονιάκ
• ⅓ φλυτζ. τσαγιού σταφίδα μαύρη (προαιρετικά)
• ¼ κουτ. γλυκού αλάτι
• 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή όσο πάρει
• σουσάμι για επικάλυψη
• μαργαρίνη για τις λαμαρίνες
Εκτέλεση
Γίνονται χωρίς καθόλου φασαρία, διατηρούνται για αρκετές μέρες, είναι πολύ γευστικά και τρώγονται μετά μανίας.
Κουλουράκια με πετιμέζι και σουσάμι
Υλικά
• ⅔ φλυτζ.τσαγιού πετιμέζι
• ½ φλυτζ.τσαγιού ελαιόλαδο
• ⅔ φλυτζ.τσαγιού ζάχαρη
• 8 κουτ. σούπας χυμό πορτοκαλιού
• ½ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
• 4 κουτ. γλυκού κοφτά μπέικιν πάουντερ
• 1 κουτ. γλυκού κοφτό σόδα μαγειρικής
• 1 κουτ. γλυκού κοφτό κανέλλα σκόνη
• ½ κουτ. γλυκού γαρύφαλλο σκόνη
• 2 κουτ. σούπας κονιάκ
• ⅓ φλυτζ. τσαγιού σταφίδα μαύρη (προαιρετικά)
• ¼ κουτ. γλυκού αλάτι
• 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή όσο πάρει
• σουσάμι για επικάλυψη
• μαργαρίνη για τις λαμαρίνες
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνουμε τη ζάχαρη και το ελαιόλαδο, και τα χτυπάμε με σύρμα ή με το μίξερ να ενωθούν. Στη συνέχεια προσθέτουμε το πετιμέζι, το αλάτι, την κανέλλα, το γαρύφαλλο, το κονιάκ, το μπέικιν πάουντερ και το μοσχοκάρυδο. |
|
Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού, (πάνω απ' το μείγμα γιατί φουσκώνει), το ρίχνουμε κι αυτό μέσα και τέλος ρίχνουμε τη σταφίδα. | |
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το προσθέτουμε λίγο - λίγο μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. | |
Παίρνουμε μικρά κομμάτια ζύμης και πλάθουμε στρογγυλά ή ό,τι σχήμα θέλουμε τα μουστοκούλουρα. | |
Τα ακουμπάμε πάνω στο σουσάμι να κολλήσουν κι από τις δυο μεριές και τ᾿ αραδειάζουμε σε λαμαρίνες, καλά βουτυρωμένες. | |
Ψήνουμε
τα κουλούρια στον αέρα στους 170°C, για 25' - 30΄ περίπου, ώσπου να
φουσκώσουν ελαφρά και να ροδίσουν απ' όλες τις πλευρές. -- Δεν τα ψήνουμε πολύ, για να μας γίνουν μαλακά. -- Αν τα φυλάξουμε κλεισμένα αεροστεγώς, διατηρούνται για πολλές μέρες. |
5 Σχόλια
Η συνταγή είναι απίστευτη... θα θελα όμως τη συμβουλή σας... πως μπορώ να πετύχω τα ίδια μουστοκούλουρα αντικαθιστώντας το πετιμέζι με μούστο????
ΑπάντησηΔιαγραφήΡοδούλα μου καλώς όρισες.
ΔιαγραφήΕιλικρινά δεν ξέρω την απάντηση σε αυτό που με ρωτάς.
Ίσως και να γίνονται με μούστο, (σίγουρα θα είναι πιο άγλυκα, οπότε πρέπει να προσθέσεις ζάχαρη, γύρω στο ⅓ της κούπας, καλύτερα καστανή και λίγο κακάο 1 - 2 κουτ. της σούπας για το χρώμα), αλλά δεν τα έχω φτιάξει ποτέ έτσι και δεν ξέρω τι αποτέλεσμα θα έχει.
Αυτό που μπορώ να σου προτείνω είναι, να κάνεις το μούστο σου πετιμέζι, (αναλυτικά ο τρόπος εδώ: http://faghta-giagias.blogspot.com/2012/09/blog-post_4604.html)
Αν πάντως τη δοκιμάσεις με μούστο, στείλε μου μήνυμα με τα αποτελέσματα ή και τη συνταγή όπως ακριβώς την έκανες μαζί με φωτό, να τη δημοσιεύσω με το όνομά σου.
Τρια ποτηρια μουστος ( καθαρος - κομενος ) ειναι ενα ποτηρι πετιμεζι .
ΔιαγραφήΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ SITE. ΤΑ ΚΟΥΛΟΥΡΙΑ ΤΑ ΕΦΤΙΑΞΑ ΑΠΟ ΓΕΥΣΗ ΗΤΑΝ ΑΠΙΘΑΝΑ ΑΛΛΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΑ..ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΓΙΑΤΙ..ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΓΛΥΚΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΟ ¨ΣΠΕΣΙΑΛ¨ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΤΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΣΑΣ..
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαρία μου γεια σου. Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
ΔιαγραφήΌσο για τα μουστοκούλουρα, σκληρά γίνονται σε δύο περιπτώσεις· όταν βάλουμε περισσότερο αλεύρι από το κανονικό, ή όταν τα ψήσουμε πολύ.
Για το γαλακτομπούρεκο που μου λες, σίγουρα θα σου γίνει, γράψε μου εντυπώσεις.
Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.