Μουστοκούλουρα αφράτα

Τα φαγητά της γιαγιάς - Μουστοκούλουρα αφράτα
Ο τρύγος καλά κρατεί και μαζί του ήρθε κι η εποχή του μούστου.
Και όταν έχουμε μούστο, έχουμε και μουστοκούλουρα.
Είναι νοστιμότατα αφράτα κουλουράκια με πετιμέζι, πολύ θρεπτικά και υγιεινά, για τη δουλειά ή στο σχολείο.
Φτιάχνονται πολύ εύκολα και γίνονται καταπληκτικά.


Μουστοκούλουρα αφράτα

Υλικά

•      7 - 8 φλυτζ. τσαγιού, (1100 γρ. περίπου) αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
•      1 φλυτζ. τσαγιού πετιμέζι
•      1
φλυτζ. τσαγιού αραβοσιτέλαιο
•      ½
φλυτζ. τσαγιού ζάχαρη
•      1
φλυτζ. τσαγιού φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
•      ½ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
•      1½
κουτ. γλυκού κοφτό σόδα μαγειρικής
•      2
κουτ. γλυκού κανέλλα σκόνη
•      ½
κουτ. γλυκού γαρίφαλλο σκόνη
•      2 κουτ. σούπας τεντούρα ή κονιάκ
•      2
κουτ. σούπας κακάο
•      σουσάμι για επικάλυψη

Εκτέλεση


Τα φαγητά της γιαγιάς - Μουστοκούλουρα αφράτα
Τα φαγητά της γιαγιάς - Μουστοκούλουρα αφράτα
Σ᾿ ένα μεγάλο μπολ, ρίχνουμε τη ζάχαρη, το αραβοσιτέλαιο και τα χτυπάμε με μίξερ, ή με σύρμα να ενωθούν. 
Στη συνέχεια προσθέτουμε το πετιμέζι, την τεντούρα, και το μοσχοκάρυδο.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Μουστοκούλουρα αφράτα
Τα φαγητά της γιαγιάς - Μουστοκούλουρα αφράτα
Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού, (πάνω απ' το μείγμα γιατί φουσκώνει) και το ρίχνουμε κι αυτό μέσα, μαζί με την κανέλλα, το γαρίφαλλο και το κακάο.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Μουστοκούλουρα αφράτα
Τα φαγητά της γιαγιάς - Μουστοκούλουρα αφράτα
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το προσθέτουμε λίγο - λίγο, συνεχίζοντας το χτύπημα.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Μουστοκούλουρα αφράτα
Τα φαγητά της γιαγιάς - Μουστοκούλουρα αφράτα
Συνεχίζουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη, που να μην κολλάει στα χέρια.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Μουστοκούλουρα αφράτα
Τα φαγητά της γιαγιάς - Μουστοκούλουρα αφράτα
Πλάθουμε στρογγυλά ή ό,τι σχήμα θέλουμε τα μουστοκούλουρα, τα αραδειάζουμε σε βουτυρωμένες λαμαρίνες, ή στρωμένες με λαδόκολλα.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Μουστοκούλουρα αφράτα
Τα φαγητά της γιαγιάς - Μουστοκούλουρα αφράτα
Τα βουτάμε ένα - ένα σε πιάτο που έχουμε βάλει σουσάμι, (αν τα θέλουμε έτσι) και τ᾿ αραδιάζουμε στη λαμαρίνα.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Μουστοκούλουρα αφράτα
Τα φαγητά της γιαγιάς - Μουστοκούλουρα αφράτα
Ψήνουμε τα κουλούρια στις αντιστάσεις, στους 200°C για 20' - 25' περίπου, ώσπου να φουσκώσουν και να ροδίσουν ελαφρά. 

-- 1. Δεν τα ψήνουμε πολύ, για να μας γίνουν μαλακά.
-- 2. Αν τα φυλάξουμε κλεισμένα σε μπολ αεροστεγώς, διατηρούνται για πολλές μέρες.

19 σχόλια:

  1. para poly wraia!!!mosxomurizoun kai einai poly afrata!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αχ ξέχασα να σου πω!! δοκίμασε αντί για σπορέλαιο να βάλεις ελαιόλαδο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. τι αλευρι να χρισιμοποιησω?
    φαριναπ η για ολεσ τισ χρησεισ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. your lovely recipe reached North East England. I still have in to my senses the lovely smells and tastes from my grandmother's cooking and baking recipes so I have a great respect for all grandmothers gifted with wisdom and lovely kindness.As I love organic coconut oil, I used that and they come out great. Moustokouloura was always my favour and even now that I am 63 I still love them. it was hard to find petimezi here but finally I find it in a big Indian store in West End of Newcastle. just in case someone in England wondering Where can find petimezi from grapes as most of the stores here they have from sugar or dates. Thank you. All the best. Marianna

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαριάννα μου χαίρομαι πολύ που σου άρεσε η συνταγή μου και περισσότερο που σου ξύπνησε μνήμες από τη γιαγιά σου.
      Λάδι καρύδας δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ, αλλά χαίρομαι που μου λες ότι σου πέτυχαν.
      Και αφού κατάφερες να βρεις πετιμέζι στην Αγγλία, όλα καλά.
      Να είσαι πάντα καλά.
      Φιλιά Γιώτα

      Διαγραφή
  5. Απαντήσεις
    1. Μαριάννα μου σε ευχαριστώ για τις ευχές σου και να είσαι πάντα καλά.
      Καλή Ανάσταση σε σένα και την οικογένειά σου. Φιλιά Γιώτα.

      Διαγραφή
  6. Αγαπητές κυρίες,

    Είμαι κι εγώ μια ξενιτεμένη λάτρης των μουστοκούλουρων. Πώς θα μπορούσα να ψάξω το πετιμέζι στα αγγλικά; Είμαι κάτοικος Αυστραλίας.

    Ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλη μου δυστυχώς δεν ξέρω πως λέγεται το πετιμέζι στα αγγλικά.
      Αν κάποια ή κάποιος γνωρίζει, ας το γράψει.

      Διαγραφή
  7. Καλησπέρα καλησπέρα!!

    Να πω καταρχήν ότι τούτη εδώ είναι η πρώτη συνταγή που έκανα απο αυτό το blog και έμεινα κατενθουσιασμένη. Στο δικό μου φούρνο τα μουστοκουλουράκια ήθελαν τελικά 15λεπτά maximum οπότε έφτιαξα ένα σωρό για το σπίτι, πήγα και στη δουλειά και έγινε χαμός!

    Προς ανώνυμο: Ως ξενιτεμένο πουλί και εγώ έχω πια μετά απο χρόνια φροντίσει να προμηθεύομαι πετιμέζι όταν κατεβαίνω Ελλάδα απο τη θεία μου γιατί έξω δεν υπάρχει. Μπορείς να τα φτιάξεις απο καλής ποιότητας κόκκινα σταφύλλια σα γλυκό του κουταλιού αλλά εγω εδω πάνω δε βρίσκω αυτής της κατηγορίας τα σταφύλλια σε τιμή που να μη σου τρώει όλο το μηνιάτικο και τα εμπορίου είναι θερμοκηπίων άνοστα. Αν λοιπόν δε μπορείς να το παρασκευάσεις έτσι μόνη σου, μπορείς να δοκιμάσεις molasses που θα το βρεις παντού. Επειδή είναι πολύ γλυκό θα πρέπει να δεις και πόση ζάχαρη θα κόψεις απο τη συνταγή. Το έχω κάνει για άλλη συνταγή που ήθελε μούστο. Δεν είναι το ίδιο αλλά απο το τίποτα καλό είναι...με ότι μπορούμε να βολευτούμε και εμεις εδώ έξω. Την επόμενη φορά προμηθεύσου απο Ελλάδα όταν κατέβεις ή ψάξε σε μαγαζιά με European section (εκει που έχει τα πολωνικά και τα τούρκικα συνήθως έχει και μερικά Ελληνικά)...ποτέ δε ξέρεις.

    Αυτά! Τέλεια η συνταγή, θα δοκιμάσω και άλλες σύντομα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλη/ε καλώς όρισες.
      Χαίρομαι πολύ που σου άρεσαν τα μουστοκούλουρα, αλλά περισσότερο χαίρομαι όταν οι συνταγές μου καταφέρνουνε να μεταφέρουν άρωμα πατρίδας, σε ξενιτεμένα αδέρφια μας.
      Ευχαριστώ για την ανταπόκριση σχετικά με το μούστο, και να συμπληρώσω για όποιον θελήσει να φτιάξει μόνος του, ότι αυτός είναι ο τρόπος.

      Διαγραφή
  8. Μένω κι εγώ στην Αυστραλία. Υπάρχουν σε πολλές γειτονιές τούρκικα μαγαζιά στυλ μεγαλομπακάλικου που έχουν σχεδόν τα πάντα. Θα το ζητήσετε ως pekmez και αγγλιστί λέγεται must syrup, αμφιβάλλω όμως αν το ξέρουν οι Αυστραλοί!
    Στη Μελβούρνη που βρίσκομαι εγώ, το βρήκα στο Brunswick στο μαγαζί BASF FOODS. Έχει και site(το ίδιο με το όνομά του) και ίσως να σας εξυπηρετήσει καλύτερα.
    Καλή επιτυχία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα στην παρέα σας. Θα ήθελα να κανω μια ερωτηση : αντί για πετιμέζι μπορούμε να βάλουμε μούστο και εάν ναι, για την συγκεκριμένη συνταγή τι αναλογία? Ευχαριστώ.

      Διαγραφή
    2. Φίλη/ε σχετικά με αυτό που ρωτάς, ρίξε μια ματιά στα σχόλια εδώ

      Διαγραφή
  9. Καλησπέρα!!εφτιαξα μια συνταγή με μούστο για αφράτα μουστοκούλουρα και δεν μου άρεσε καθόλου.
    δεν έχω μετιμέζι.μπορώ να χρησιμοποιήσω μούστο και αν ναι σε τι ποσότητα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βίκυ μου η απάντηση σε αυτό που με ρωτάς, βρίσκεται στα σχόλια της συνταγής Μουστοκούλουρα με σουσάμι, οπότε ρίξε μια ματιά εκεί.

      Διαγραφή

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.

Αναζητήστε συνταγές, φαγητά, ή τα βασικά υλικά τους