Μελιτζανοσαλάτα

Μελιτζανοσαλάτα - Τα φαγητά της γιαγιάς
Ελαφριά, γευστικότατη, δροσερή, καταπληκτική!
Η μελιτζανοσαλάτα, είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ορεκτικά, αρέσει στους περισσότερους και ταιριάζει σε κάθε περίσταση.
Φτιάχνεται σ' όλη την Ελλάδα, με μικρές διαφορές στο ψήσιμο της μελιτζάνας, ή και στα υλικά.


Μελιτζανοσαλάτα παραδοσιακή


Υλικά

•  3 μελιτζάνες φλάσκες, μεγάλες
•  100 γραμ. γιαούρτι στραγγιστό
•  1 μικρή σκελίδα σκόρδο
•  3 - 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
•  1½
κουτ. σούπας ξύδι
•  αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση


Πλένουμε πολύ καλά τις μελιτζάνες ολόκληρες και αφαιρούμε το κοτσάνι τους. 
Τις τρυπάμε μ᾿ ένα μαχαίρι, σε τρεις - τέσσερις μεριές, για να ψηθούν μέχρι μέσα.
Μελιτζανοσαλάτα - Τα φαγητά της γιαγιάς
Μελιτζανοσαλάτα - Τα φαγητά της γιαγιάς
Τις τοποθετούμε σε σχάρα και τις ψήνουμε στο γκριλ, σε χαμηλή θερμοκρασία. 
Δεν πρέπει να τις βιάσουμε στο ψήσιμο, γιατί οι μελιτζάνες πρέπει να σιγοψηθούν και να απορροφήσουν από μόνες τους, όλα τα υγρά τους. 
Αυτό μπορεί να χρειαστεί 1 ώρα περίπου.
Μελιτζανοσαλάτα - Τα φαγητά της γιαγιάς
Μελιτζανοσαλάτα - Τα φαγητά της γιαγιάς
Όταν είναι έτοιμες, (όταν μαλακώσουν), τις ανοίγουμε στη μέση, και μ᾿ ένα κουτάλι, αδειάζουμε το περιεχόμενό τους σε ένα μπολ.
Μελιτζανοσαλάτα - Τα φαγητά της γιαγιάς
Μελιτζανοσαλάτα - Τα φαγητά της γιαγιάς
Παίρνουμε ένα πηρούνι και πολτοποιούμε τις μελιτζάνες, όσο περισσότερο γίνεται (όχι στο μπλέντερ). 
Τις αφήνουμε 15΄ να κρυώσουν λίγο και αμέσως μετά ρίχνουμε μέσα στις μελιτζάνες το γιαούρτι, το ελαιόλαδο, το ξύδι, το σκόρδο, συνεχίζοντας να τις δουλεύουμε με το πιρούνι μέχρι να δέσουν όλα τα υλικά μαζί. 
Αλατοπιπερώνουμε, δοκιμάζουμε και αν νομίζουμε ότι χρειάζεται κάτι ακόμη, το προσθέτουμε κατά τη γεύση μας.
Την βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει δυο - τρεις ώρες και να ενωθούν οι γεύσεις. 


Την σερβίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό, λίγο ελαιόλαδο και μια - δυο ελιές.


4 σχόλια:

  1. Την ίδια μελιτζανοσαλάτα κάνω κι εγώ μόνο που τις μελιτζάνες τις ψήνω στο ηλεκτρικό μάτι της κουζίνας για να γίνουν καπνιστές. Νομίζω ότι αυτό δίνει άλλη δύναμη στη γεύση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. alexs μου εξαιρετική ιδέα, την επόμενη φορά θα την δοκιμάσω με το δικό σου τρόπο.

      Διαγραφή
  2. Κι εγώ που δεν την εχω κάνει ποτέ και λέω να την δοκιμάσω θα ρωτήσω... όταν λετε στο μάτι της κουζίνας εννοείτε απ' ευθείας πάνω σε ένα αλουμινόχαρτο ας πούμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τζίνα μου με αυτόν τον τρόπο δεν την έχω φτιάξει.
      Απ᾿ ότι ξέρω, καλύπτεις το μάτι της κουζίνας με αλουμινόχαρτο και ψήνεις σε μέτρια φωτιά.
      Μια άλλη εκδοχή είναι σε τηγάνι γκριλ, ή σε μάτι υγραερίου, γυρνώντας γύρω - γύρω τις μελιτζάνες.

      Διαγραφή

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.