Ελαφριά, γευστικότατη, δροσερή, με λίγα λόγια, καταπληκτική!
Η μελιτζανοσαλάτα, είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ορεκτικά, αρέσει στους περισσότερους και ταιριάζει σε κάθε περίσταση.
Φτιάχνεται σ' όλη την Ελλάδα, με μικρές διαφορές στο ψήσιμο της μελιτζάνας, ή και στα υλικά.
Υλικά
• 3 μελιτζάνες φλάσκες, μεγάλες
• 100 γραμ. γιαούρτι στραγγιστό
• 1 μικρή σκελίδα σκόρδο
• 3 - 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
• 1½ κουτ. σούπας ξύδι
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Η μελιτζανοσαλάτα, είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ορεκτικά, αρέσει στους περισσότερους και ταιριάζει σε κάθε περίσταση.
Φτιάχνεται σ' όλη την Ελλάδα, με μικρές διαφορές στο ψήσιμο της μελιτζάνας, ή και στα υλικά.
Μελιτζανοσαλάτα παραδοσιακή
Υλικά
• 3 μελιτζάνες φλάσκες, μεγάλες
• 100 γραμ. γιαούρτι στραγγιστό
• 1 μικρή σκελίδα σκόρδο
• 3 - 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
• 1½ κουτ. σούπας ξύδι
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε πολύ καλά τις μελιτζάνες ολόκληρες και αφαιρούμε το κοτσάνι τους. Τις τρυπάμε μ᾿ ένα μαχαίρι, σε τρεις - τέσσερις μεριές, για να ψηθούν μέχρι μέσα. |
|
Τις τοποθετούμε σε σχάρα και τις ψήνουμε στο γκριλ, σε χαμηλή θερμοκρασία. Δεν πρέπει να τις βιάσουμε στο ψήσιμο, γιατί οι μελιτζάνες πρέπει να σιγοψηθούν και να απορροφήσουν από μόνες τους, όλα τα υγρά τους. Αυτό θα χρειαστεί 1 ώρα περίπου. |
|
Όταν είναι έτοιμες, (όταν μαλακώσουν), τις ανοίγουμε στη μέση, και μ᾿ ένα κουτάλι, αδειάζουμε το περιεχόμενό τους σε ένα μπολ. Παίρνουμε ένα πηρούνι και πολτοποιούμε τις μελιτζάνες, όσο περισσότερο γίνεται (όχι στο μπλέντερ). |
|
Τις αφήνουμε 15΄ να κρυώσουν λίγο και αμέσως μετά ρίχνουμε μέσα στις μελιτζάνες το γιαούρτι, το ελαιόλαδο, το ξύδι, το σκόρδο, συνεχίζοντας να τις δουλεύουμε με το πιρούνι, μέχρι να δέσουν όλα τα υλικά μαζί. Αλατοπιπερώνουμε, δοκιμάζουμε και αν νομίζουμε ότι χρειάζεται κάτι ακόμη, το προσθέτουμε κατά τη γεύση μας. Την βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει δυο - τρεις ώρες και να ενωθούν οι γεύσεις. Την σερβίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό, λίγο ελαιόλαδο και μια - δυο ελιές ξυδάτες. Δείτε επίσης: Τυροκαυτερή ή χτυπητή |
4 Σχόλια
Την ίδια μελιτζανοσαλάτα κάνω κι εγώ μόνο που τις μελιτζάνες τις ψήνω στο ηλεκτρικό μάτι της κουζίνας για να γίνουν καπνιστές. Νομίζω ότι αυτό δίνει άλλη δύναμη στη γεύση.
ΑπάντησηΔιαγραφήalexs μου εξαιρετική ιδέα, την επόμενη φορά θα την δοκιμάσω με το δικό σου τρόπο.
ΔιαγραφήΚι εγώ που δεν την εχω κάνει ποτέ και λέω να την δοκιμάσω θα ρωτήσω... όταν λετε στο μάτι της κουζίνας εννοείτε απ' ευθείας πάνω σε ένα αλουμινόχαρτο ας πούμε;
ΑπάντησηΔιαγραφήΤζίνα μου με αυτόν τον τρόπο δεν την έχω φτιάξει.
ΔιαγραφήΑπ᾿ ότι ξέρω, καλύπτεις το μάτι της κουζίνας με αλουμινόχαρτο και ψήνεις σε μέτρια φωτιά.
Μια άλλη εκδοχή είναι σε τηγάνι γκριλ, ή σε μάτι υγραερίου, γυρνώντας γύρω - γύρω τις μελιτζάνες.
Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για οποιαδήποτε απορία, γράψτε μου σχόλιο στη συνταγή που σας ενδιαφέρει.