Πίτσα καλοκαιρινή ελληνική

Πίτσα καλοκαιρινή ελληνική - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Με αυτά τα υλικά μπορούμε να φτιάξουμε είτε δύο κανονικές, νοστιμότατες πίτσες ή εναλλακτικά έξι ατομικά πιτσάκια.
Ότι από τα δύο κι αν διαλέξουμε, είναι σίγουρο ότι το αποτέλεσμα θα μας δικαιώσει.
Δοκιμάστε τα οπωσδήποτε με την πρώτη ευκαιρία!


Πιτσάκια καλοκαιρινά, ελληνικά


Υλικά ζύμης

•   550 γραμ. αλεύρι σκληρό (κίτρινο)
•   ½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
•   1½
κουτ. γλυκού αλάτι
•   2 γεμάτες
κουτ. σούπας μαργαρίνη (σε θερμοκρασία δωματίου)
•   ½
κουτ. γλυκού χυμό λεμόνι
•   1 αυγό χτυπημένο
•   1 φλυτζ. τσαγιού χλιαρό γάλα φρέσκο
•   2 κουτ. σούπας νερό χλιαρό (ή όσο σηκώσει)
•   1 φακελάκι ξερή μαγιά ή 30 γραμ. νωπή

Για τη γέμιση


•   2 ώριμες ντομάτες
•   1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
•   1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
•   12 ελιές χωρίς το κουκούτσι
•   150 γραμ. φέτα τρίμμα (περίπου)
•   150 γραμ. κεφαλοτύρι τριμμένο (περίπου)
•   κέτσαπ
•   ρίγανη
•   πιπέρι

 Εκτέλεση

Όλα τα υλικά, να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. (αυγά, βούτυρο κ.τ.λ.).
Πίτσα καλοκαιρινή ελληνική - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πίτσα καλοκαιρινή ελληνική - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ρίχνουμε σ' ένα μπολ το χλιαρό γάλα και διαλύουμε σε αυτό τη μαγιά.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη και 4 κουταλιές της σούπας αλεύρι, κάνοντας ένα χυλό. 

Σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και τ΄αφήνουμε για 10' να ενεργοποιηθεί η μαγιά. 
Βάζουμε το αλεύρι σε ένα άλλο μπολ, προσθέτουμε τη μαργαρίνη και το τρίβουμε με τα χέρια μας, να γίνει σαν βρεγμένη άμμος.
Πίτσα καλοκαιρινή ελληνική - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πίτσα καλοκαιρινή ελληνική - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Στη συνέχεια προσθέτουμε τη μαγιά και τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε μέχρι να μην κολάει η ζύμη στα χέρια, περίπου για 10'.
Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και ελαστική.
Την αφήνουμε σκεπασμένη στο μπολ να διπλασιαστεί σε όγκο από 1 έως 1½ ώρα.

Παράλληλα ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες, τις στίβουμε πολύ καλά, να φύγουν τα υγρά τους και τις ψιλοκόβουμε.
Βγάζουμε τα σπόρια απ᾿ την πιπεριά και την ψιλοκόβουμε.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και τις ελιές.
Πίτσα καλοκαιρινή ελληνική - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πίτσα καλοκαιρινή ελληνική - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Στη συνέχεια, χωρίζουμε τη ζύμη σε 12 μπαλάκια και μετά ανοίγουμε κάθε μπαλάκι σε μικρό φύλλο. (Περίπου σαν πιατέλο του τσαγιού).
Τα τοποθετούμε σε βουτυρωμένες λαμαρίνες.

Ξεκινάμε απλώνοντας σε κάθε φύλλο κέτσαπ, τις ντομάτες, τη ρίγανη, τα κρεμμύδια, τις πιπεριές, τις ελιές, τη φέτα και τελειώνουμε με το κεφαλοτύρι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Τελειώνουμε ανασηκώνοντας τις άκρες και γυρίζοντάς τες σε κόθρο.
Πίτσα καλοκαιρινή ελληνική - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πίτσα καλοκαιρινή ελληνική - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C στις αντιστάσεις, στην προτελευταία σχάρα, για 40΄ περίπου, έως ότου ροδίσουν.

Η ζύμη είναι για 12 κομμάτια ή δύο κανονικές πίτσες διαμέτρου 30 - 35 εκ.

Ανάλογα με τα γούστα σας, μπορείτε να προσθαφαιρέσετε υλικά και ποσότητες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.

Αναζητήστε συνταγές, φαγητά, ή τα βασικά υλικά τους