Κοτόπιτα με καρότα

Κοτόπιτα με καρότα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μια φανταστική πίτα, πάρα πολύ νόστιμη, εύκολη στην παρασκευή, με απίστευτη γεύση, που θα καταπλήξει όποιον τη δοκιμάσει.
Φτιάξτε την και είναι σίγουρο ότι θα τη φάνε με πολύ μεγάλη ευχαρίστηση, ακόμα κι αυτοί που δεν τους αρέσει ιδιαίτερα το κοτόπουλο.
Κάνει και για κυρίως πιάτο.


Κοτόπιτα με καρότα


 Υλικά

•    1 μικρό κοτόπουλο
•    ½ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
•    ½ πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
•    3 καρότα μέτρια, τριμμένα
•    3 κρεμμύδια κόκκινα ξερά σε λεπτές φέτες
•    4 φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους
•    1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
•    100 γραμ. κεφαλοτύρι τριμμένο
•    100 γραμ. κασέρι τριμμένο
•    2 αυγά χτυπημένα
•    ½ ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος
•    ½ ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
•    2 φύλλα σφολιάτα
•    λίγο μοσχοκάρυδο
•    αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το διάλυμα αυγού


•    1 αυγό
•    4 κουτ. σούπας γάλα φρέσκο

Εκτέλεση


Σε μια κατσαρόλα με νερό που να το σκεπάζει, βράζουμε το κοτόπουλο μέχρι να μαλακώσει καλά.
(Αν θέλουμε το κοτόπουλο και ο ζωμός που θα μας μείνει να έχουν καλύτερη γεύση, προσθέτουμε ένα καρότο κι ένα κρεμμύδι και τα βράζουμε όλα μαζί).


Κρατάμε τον ζωμό για άλλη χρήση, τοποθετώντας τον αφού κρυώσει, στην κατάψυξη χωρισμένο σε μερίδες.


Παίρνουμε το κοτόπουλο όταν κρυώσει και το ξεψαχνίζουμε σε μικρά κομματάκια.
Κοτόπιτα με καρότα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κοτόπιτα με καρότα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σε μια μικρή κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια με το σκόρδο και τα σωτάρουμε, ανακατεύοντας συνεχώς, για 10΄ περίπου, μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς όμως να πάρουν χρώμα

Έπειτα προσθέτουμε τα τριμμένα καρότα, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το μοσχοκάρυδο, την πιπεριά, το τεμαχισμένο κοτόπουλο, κι ανακατεύουμε καλά. 

Τ’ αφήνουμε περίπου για 10΄, μέχρι να πιουν τα υγρά τους εντελώς, ανακατεύοντας συνέχεια.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα τυρία, τον μαϊντανό, τον άνηθο, τα αυγά και αλατοπιπερώνουμε.
Αν η γέμιση βγάλει υγρά, την πασπαλίζουμε με λίγο σιμιγδάλι. 
Κοτόπιτα με καρότα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κοτόπιτα με καρότα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σ' ένα βουτυρωμένο πυρίμαχο σκεύος ή ταψί, απλώνουμε το ένα φύλλο σφολιάτας.
Αδειάζουμε μέσα τη γέμιση, την απλώνουμε να πάει παντού και καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο.


Στη συνέχεια, με τα δάχτυλα μας, γυρίζουμε τα φύλλα προς τα μέσα, στρίβοντάς τα, σχηματίζοντας ένα λεπτό κόθρο.
Μ' ένα κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε την επιφάνεια σε λωρίδες κατά πλάτος.
Έπειτα χτυπάμε το αυγό με το γάλα και αλείφουμε την πίτα. 


Ψήνουμε στους 200°C στον αέρα, στην μεσαία σχάρα, για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει καλά η πίτα μας.
Αν αρχίσει να ροδίζει πολύ νωρίς, σκεπάζουμε την πίτα με αλουμινόχαρτο.

Μερίδες 8


2 σχόλια:

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.

Αναζητήστε συνταγές, φαγητά, ή τα βασικά υλικά τους