Φύλλο για πίτες με αυγό

Τα φαγητά της γιαγιάς - Φύλλο για πίτες με αυγό
Φύλλο για πίτες, που θυμίζει το κουρού, αλλά είναι διαφορετικό.
Μοιάζει περισσότερο με το χωριάτικο, αλλά είναι πιο τραγανό.
Γίνεται πολύ ωραίο και είναι ιδανικό για τυρόπιτες, αλλά και όποια άλλη πιτούλα θέλετε.
Είναι εύκολο και γρήγορο και

θα σας "λύσει" τα χέρια.

Φύλλο για πίτες με αυγό

Υλικά

•    400 γρ. αλεύρι μαλακό
•    200 γρ. αλεύρι σκληρό
•    180 γρ. μαργαρίνη (όχι λιωμένη)
•    1 αυγό
•    1 κ. γλ. αλάτι
•    2 - 3 φλ. καφέ χλιαρό νερό

Εκτέλεση

Τα φαγητά της γιαγιάς - Φύλλο για πίτες με αυγό
Τα φαγητά της γιαγιάς - Φύλλο για πίτες με αυγό
Σ᾿ ένα μπολ κοσκινίζουμε τα αλεύρια μαζί με το αλάτι.
Μ᾿ ένα μαχαίρι, κόβουμε την μαργαρίνη σε κομματάκια και τα ρίχνουμε στο αλεύρι.

Τρίβουμε με τις παλάμες μας το αλεύρι με τη μαργαρίνη, μέχρι το μείγμα να γίνει σαν βρεγμένη άμμος.
Χτυπάμε ελαφρά το αυγό και το προσθέτουμε στο μείγμα.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Φύλλο για πίτες με αυγό
Τα φαγητά της γιαγιάς - Φύλλο για πίτες με αυγό
Ανακατεύουμε κυκλικά, παίρνοντας αλεύρι από το πλάι, προσθέτοντας λίγο - λίγο το νερό, μέχρι να απορροφηθεί το αλεύρι και να γίνει μια μπάλα.
Μεταφέρουμε τη ζύμη, στον πάγκο εργασίας και τη ζυμώνουμε µε το χέρι, 5' με 6' λεπτά, μέχρι να γίνει απαλή, εύπλαστη και ελαστική, (δεν θέλει πολύ ζύμωμα, γιατί θα λιώσει η μαργαρίνη).
Tυλίγουμε τη ζύμη σε μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μισή ώρα, να ξεκουραστεί και να παγώσει η μαργαρίνη.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Φύλλο για πίτες με αυγό
Τα φαγητά της γιαγιάς - Φύλλο για πίτες με αυγό
Τη βγάζουμε απ᾿ το ψυγείο, την πλάθουμε σε μπαστούνι και τη χωρίζουμε σε δύο κομμάτια, ένα μεγαλύτερο κι ένα μικρότερο.
Σε ελαφρά αλευρωμένο πάγκο, ανοίγουμε κάθε κομμάτι ζύμης σε φύλλο, αλευρώνοντας όταν χρειάζεται, (προσέχουμε να μην τα κάνουμε πολύ λεπτά).
Τα φαγητά της γιαγιάς - Φύλλο για πίτες με αυγό
Τα φαγητά της γιαγιάς - Φύλλο για πίτες με αυγό
Λαδώνουμε το ταψί, τυλίγουμε το φύλλο στον πλάστη και το στρώνουμε στο ταψί.
(Εάν μας τρυπήσει, απλά το ενώνουμε με τα χέρια μας).
Τα φαγητά της γιαγιάς - Φύλλο για πίτες με αυγό
Τα φαγητά της γιαγιάς - Φύλλο για πίτες με αυγό
Τοποθετούμε τη γέμιση της αρεσκείας μας και σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο.
Με τον πλάστη, κόβουμε το περιττό, όπως στη λαχανόπιτα και με τσιμπιές, ή όπως αλλιώς θέλουμε, ενώνουμε τα δύο φύλλα.
Χαράζουμε και αλείφουμε την πίτα με ελαιόλαδο ή μαργαρίνη, ραντίζουμε με λίγο νερό και ψήνουμε στους 180°C έως 200°C, με αντιστάσεις, για περίπου 1 ώρα, ανάλογα με την πίτα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.

Αναζητήστε συνταγές, φαγητά, ή τα βασικά υλικά τους