Header Ads

Σπιτικό Φύλλο για πίτες με αυγό

Σπιτικό Φύλλο για πίτες με αυγό - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»

Φύλλο για πίτες, που θυμίζει το κουρού, αλλά είναι διαφορετικό και με λιγότερο βούτυρο.  Μοιάζει περισσότερο με το χωριάτικο, αλλά είναι πιο τραγανό και γίνεται πολύ εύκολα και γρήγορα.
Ιδανικό για τυρόπιτες, αλλά και όποια άλλη πιτούλα θέλουμε, είναι σίγουρο ότι θα σας "λύσει" τα χέρια.

Τραγανό Φύλλο για πίτες με αυγό


Υλικά

•    400 γραμ. αλεύρι μαλακό
•    200 γραμ. αλεύρι σκληρό
•    180 γραμ. μαργαρίνη (όχι λιωμένη)
•    1 αυγό
•    1 κουτ. γλυκού αλάτι
•    2 - 3 φλυτζ. καφέ χλιαρό νερό

Εκτέλεση

Σπιτικό Φύλλο για πίτες με αυγό - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σπιτικό Φύλλο για πίτες με αυγό - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σ᾿ ένα μπολ κοσκινίζουμε τα αλεύρια μαζί με το αλάτι.
Μ᾿ ένα μαχαίρι, κόβουμε την μαργαρίνη σε κομματάκια και τα ρίχνουμε στο αλεύρι.
Τρίβουμε με τις παλάμες μας το αλεύρι με τη μαργαρίνη, μέχρι το μείγμα να γίνει σαν βρεγμένη άμμος.
Χτυπάμε ελαφρά το αυγό και το προσθέτουμε στο μείγμα.
Σπιτικό Φύλλο για πίτες με αυγό - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σπιτικό Φύλλο για πίτες με αυγό - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ανακατεύουμε κυκλικά, παίρνοντας αλεύρι από το πλάι, προσθέτοντας λίγο - λίγο το νερό, μέχρι να απορροφηθεί το αλεύρι και να γίνει μια μπάλα.
Μεταφέρουμε τη ζύμη, στον πάγκο εργασίας και τη ζυμώνουμε µε το χέρι, 5' με 6' λεπτά, μέχρι να γίνει απαλή, εύπλαστη και ελαστική, (δεν θέλει πολύ ζύμωμα, γιατί θα λιώσει η μαργαρίνη).
Tυλίγουμε τη ζύμη σε μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μισή ώρα, να ξεκουραστεί και να παγώσει η μαργαρίνη.
Σπιτικό Φύλλο για πίτες με αυγό - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σπιτικό Φύλλο για πίτες με αυγό - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τη βγάζουμε απ᾿ το ψυγείο, την πλάθουμε σε μπαστούνι και τη χωρίζουμε σε δύο κομμάτια, ένα μεγαλύτερο κι ένα μικρότερο.
Σε ελαφρά αλευρωμένο πάγκο, ανοίγουμε κάθε κομμάτι ζύμης σε φύλλο, αλευρώνοντας όταν χρειάζεται, (προσέχουμε να μην τα κάνουμε πολύ λεπτά).
Σπιτικό Φύλλο για πίτες με αυγό - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σπιτικό Φύλλο για πίτες με αυγό - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Λαδώνουμε το ταψί, τυλίγουμε το φύλλο στον πλάστη και το στρώνουμε στο ταψί.
(Εάν μας τρυπήσει, απλά το ενώνουμε με τα χέρια μας).
Σπιτικό Φύλλο για πίτες με αυγό - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σπιτικό Φύλλο για πίτες με αυγό - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τοποθετούμε τη γέμιση της αρεσκείας μας και σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο.
Με τον πλάστη, κόβουμε το περιττό, όπως στη λαχανόπιτα και με τσιμπιές, ή όπως αλλιώς θέλουμε, ενώνουμε τα δύο φύλλα.
Χαράζουμε και αλείφουμε την πίτα με ελαιόλαδο ή μαργαρίνη, ραντίζουμε με λίγο νερό και ψήνουμε στους 180°C έως 200°C, με αντιστάσεις, για περίπου 1 ώρα, ανάλογα με την πίτα.

Δείτε επίσης: Φύλλο χωριάτικο για πίτες - βασική συνταγή

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια