Χωριάτικη σαλάτα

Χωριάτικη σαλάτα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Η χωριάτικη σαλάτα, είναι ένα παραδοσιακό φαγητό, που έχει πολύ υψηλή θρεπτική αξία και φτιάχνεται στην Ελλάδα από πολύ παλιά.
Δεν ξέρουμε πότε και από ποιόν φτιάχτηκε για πρώτη φορά, αλλά ξέρουμε σίγουρα, ότι ήταν ένα λιτό και φτωχικό γεύμα, που κατανάλωναν οι άνθρωποι στα χωριά.



Χωριάτικη σαλάτα

Υλικά

•       2 μέτριες ντομάτες
•       ½ αγγούρι
•       ½ πράσινη πιπεριά
•       1 μικρό κρεμμύδι ξερό
•       100 γραμ. φέτα βαρελίσια
•       6 - 7 ελιές ξυδάτες
•       λίγη κάππαρη (προαιρετικά)
•       1 κουτ. γλυκού ξύδι
•       ελαιόλαδο (το καλύτερο που μπορούμε να βρούμε)
•       αλάτι
•       ρίγανη

Εκτέλεση

Πλένουμε πάρα πολύ καλά, όλα τα λαχανικά μας, ειδικά αν δεν ξέρουμε πότε και με ποια φυτοφάρμακα είναι ραντισμένα.
Παίρνουμε τις ντομάτες τις κόβουμε στη μέση, αφαιρούμε το κοτσάνι και τον αφαλό της και έπειτα την κόβουμε κάθετα σε φέτες ή σε κύβους.
Καθαρίζουμε το αγγούρι, το κόβουμε στα δύο οριζόντια (κατά μήκος) και τα δυο κομμάτια σε κάθετες φέτες ή τ᾿ αφήνουμε όπως είναι.
Ξεφλουδίζουμε το κρεμμύδι, το πλένουμε, το κόβουμε στη μέση και μετά κόβουμε σε κάθετες φέτες, ή αλλιώς σε στρογγυλές ροδέλες.
Καθαρίζουμε και κόβουμε την πιπεριά σε ροδέλες.


Ανακατεύουμε καλά όλα τα λαχανικά μας και τα μεταφέρουμε σ᾿ ένα βαθύ πιάτο ή σε μια σαλατιέρα.
Ρίχνουμε από πάνω τις ελιές, την κάππαρη, τη φέτα, ολόκληρη ή κομμένη σε κομμάτια και τη ρίγανη.
Πριν τη σερβίρουμε, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το ξύδι και αλατίζουμε.


-- Αν δεν βάλουμε τυρί, έχουμε μια νηστίσιμη σαλατούλα, εξαιρετική.

-- Τα πιο παλιά χρόνια αποτελείτο μόνο από ντομάτες, κρεμμύδι, πιπεριά, τυρί φέτα, ελαιόλαδο και ρίγανη, ενώ αργότερα προστέθηκαν και αγγούρι, ελιές, κάππαρη και ξύδι.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.