Τα ξερά φασόλια, εκτός από την κλασική μας φασολάδα, μπορούμε να τα κάνουμε και κροκέτες. Γίνονται ένας πολύ νόστιμος μεζές, που τα παλιότερα χρόνια υπήρχε συχνά στο τραπέζι μας, ειδικά στις περιόδους των νηστειών.
Είναι εύκολες, αφράτες, πάρα πολύ γευστικές και αρέσουν στα παιδιά!
Υλικά
• 200 γραμ. φασόλια ξερά
• 200 γραμ. πατάτες
• ½ κρασοπότηρο ελαιόλαδο
• 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
• 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένες
• 1 καρότο τριμμένο
• 4 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
• 4 φύλλα δυόσμο ψιλοκομμένα
• 2 αυγά ελαφρά χτυπημένα
• 50 γραμ. φέτα τρίμμα
• 4 κουτ. σούπας αλεύρι
• 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
• ¼ κουτ. γλυκού κύμινο
• ¼ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
• ¼ κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
• αλεύρι και ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
Είναι εύκολες, αφράτες, πάρα πολύ γευστικές και αρέσουν στα παιδιά!
Κροκέτες με φασόλια ξερά (φασολοκροκέτες)
Υλικά
• 200 γραμ. φασόλια ξερά
• 200 γραμ. πατάτες
• ½ κρασοπότηρο ελαιόλαδο
• 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
• 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένες
• 1 καρότο τριμμένο
• 4 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
• 4 φύλλα δυόσμο ψιλοκομμένα
• 2 αυγά ελαφρά χτυπημένα
• 50 γραμ. φέτα τρίμμα
• 4 κουτ. σούπας αλεύρι
• 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
• ¼ κουτ. γλυκού κύμινο
• ¼ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
• ¼ κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
• αλεύρι και ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
Βάζουμε τα φασόλια σε κατσαρόλα με νερό, που να τα σκεπάζει. Τα αφήνουμε να βράσουν για 5΄, τα στραγγίζουμε σε σουρωτήρι και πετάμε το νερό. Ξαναρίχνουμε τα φασόλια στην κατσαρόλα, προσθέτουμε πάλι νερό που να τα σκεπάζει και τα αλατίζουμε. Τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά, για 40' περίπου, μέχρι να μαλακώσουν. (Ο χρόνος βρασίματος εξαρτάται από τα φασόλια μας). Έπειτα τα σουρώνουμε πάλι, τα ρίχνουμε σε ένα μπολ και όσο είναι ζεστά, τα πατάμε με ένα πηρούνι να λιώσουν. |
|
Στη συνέχεια, καθαρίζουμε τις πατάτες, και τις βράζουμε σε αλατισμένο νερό, σε μέτρια φωτιά, για 20' - 25', μέχρι να μαλακώσουν. Όσο είναι ζεστές, (προσεκτικά για να μην καούμε), τις βάζουμε σε ένα μπολ και τις πατάμε με ένα πηρούνι. Ενώνουμε τις πατάτες με τα φασόλια, ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν για 30'. Σ᾿ ένα τηγάνι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα σκόρδα μαζί με τα κρεμμύδια, για 5' - 7', μέχρι να γυαλίσουν. |
|
Τα ρίχνουμε στο μπολ με τις πατάτες και τα φασόλια, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουμε καλά, σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε το μπολ στο ψυγείο, να σταθεί και να σφίξει για 1 ώρα. | |
Σ᾿ ένα αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Στο μεταξύ, παίρνουμε κουταλιές από το μείγμα, τις ρίχνουμε στο αλεύρι, τις αλευρώνουμε γύρω - γύρω και τις πλάθουμε μπαλάκια. |
|
Όταν κάψει το λάδι, τις τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν κι από τις δυο μεριές. Τις βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας, να φύγει το παραπανίσιο λάδι και τις σερβίρουμε ζεστές. -- Αν δεν βάλουμε φέτα, έχουμε τον πιο νόστιμο, νηστίσιμο μεζέ, που υπάρχει. |
0 Σχόλια
Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.