Header Ads

Φασολάδα παραδοσιακή

Φασολάδα παραδοσιακή - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ποιο είναι το εθνικό μας φαγητό, που μεγάλωσε γενιές και γενιές; Ναι, είναι η φασολάδα.
Απαραίτητο συνοδευτικό, ελιές και σπιτικό κρασί.
Οι άνθρωποι της επαρχίας, τα παλιότερα χρόνια περισσότερο, τη συνόδευαν και με ωμό κρεμμύδι, που το «στούμπαγαν» με το χέρι και το αλάτιζαν.

Φασολάδα παραδοσιακή χυλωμένη

Δείτε την διαδικασία στο βίντεο ή προχωρήστε παρακάτω για να διαβάσετε την συνταγή.



 Υλικά

•      500 γραμ. ξερά φασόλια μέτρια
•      2 καρότα κομμένα σε ροδέλες
•      2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
•      3 κλωνάρια σέλινο χονδροκομμένο
•      1 φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
•      1 μικρή καυτερή πιπεριά (προαιρετικά)
•      αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Βάζουμε τα φασόλια σε κατσαρόλα με μπόλικο κρύο νερό, που να τα σκεπάζει. Τα αφήνουμε να βράσουν για 5΄- 10΄. Τα στραγγίζουμε σε σουρωτήρι και πετάμε το νερό.

Ψιλοκόβουμε τα λαχανικά. 
Βάζουμε το ελαιόλαδο σε βαθιά κατσαρόλα και προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα καρότα. Τα ανακατεύουμε καλά, να λαδωθούν.
Τα αφήνουμε για 2΄- 3΄ σε μέτρια φωτιά. 
Έπειτα ρίχνουμε τα φασόλια, το σέλινο, πιπέρι, αλάτι, την πιπεριά και συμπληρώνουμε βραστό νερό τόσο, που να καλύπτει τα υλικά και να εξέχει από πάνω 2 - 3 δάχτυλα.
Φασολάδα παραδοσιακή - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Φασολάδα παραδοσιακή - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Εναλλακτικά, μπορούμε να ρίξουμε το νερό και όλα τα υλικά στην κατσαρόλα και να τα βάλουμε να βράσουν.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε τα φασόλια για 40΄- 50΄, μέχρι να βράσουν και να χυλώσουν. 
{Ο χρόνος βρασμού και το νερό που θα προσθέσουμε, εξαρτάται απ' το πόσο βραστερά είναι τα φασόλια μας}.

Σερβίρουμε τη φασολάδα αχνιστή, συνοδεύοντάς τη με ελιές και καπνιστή ρέγγα.

-- Για να αποφύγουμε το φούσκωμα απ᾿ τη φασολάδα, στείβουμε στο πιάτο μας χυμό λεμονιού. 

Μερίδες: 6

Δείτε επίσης: Φακές κοκκινιστές

Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. Τα φασόλια δεν χρειάζονται απαραίτητα μουλιασμα πριν το μαγείρεμα ?


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν τα φασόλια μας είναι φρέσκα, (συνήθως τα χύμα) και ντόπια, από τα Καλάβρυτα ας πούμε, μπορούμε να μην τα μουλιάσουμε, απλά θέλουν λίγο βράσιμο παραπάνω από τα μουλιασμένα.
      Αν χρησιμοποιήσουμε συσκευασμένα, (συνήθως είναι πολυκαιρισμένα), ή χύμα που δεν έχουμε ξαναμαγειρέψει, ή αν τα βιαζόμαστε, τότε τα βάζουμε από βραδύς να μουλιάσουν.

      Διαγραφή

Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.