Η σουλτανίνα είναι ένα από τα ωραιότερα γλυκά του κουταλιού και ταυτόχρονα το πιο εύκολο και γρήγορο να το φτιάξουμε, αφού δεν θέλει καθάρισμα από κουκούτσια.
Συνοδεύει θαυμάσια το απογευματινό καφεδάκι μας στη βεράντα, ενώ πάει πολύ και με το βραδινό μας γιαουρτάκι.
Υλικά
• 1 κιλό σταφύλι σουλτανίνα
• 1 κιλό ζάχαρη
• 2 φλυτζ. τσαγιού νερό
• 100 γραμ. αμύγδαλα καβουρντισμένα
• 1 κλωνάρι αρμπαρόριζα ή 1 βανίλια
• χυμό από μισό λεμόνι
Εκτέλεση
Συνοδεύει θαυμάσια το απογευματινό καφεδάκι μας στη βεράντα, ενώ πάει πολύ και με το βραδινό μας γιαουρτάκι.
Σταφύλι σουλτανίνα γλυκό του κουταλιού
Υλικά
• 1 κιλό σταφύλι σουλτανίνα
• 1 κιλό ζάχαρη
• 2 φλυτζ. τσαγιού νερό
• 100 γραμ. αμύγδαλα καβουρντισμένα
• 1 κλωνάρι αρμπαρόριζα ή 1 βανίλια
• χυμό από μισό λεμόνι
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τα σταφύλια, κόβουμε τις ρώγες, τις στραγγίζουμε και τις αφήνουμε να στεγνώσουν. Τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη και προσθέτουμε το νερό. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά, για 10΄ λεπτά, ξαφρίζοντας τον αφρό που θα βγάλει. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε το γλυκό στην άκρη για 24 ώρες. |
|
Την επόμενη μέρα ξαναβράζουμε πάλι το γλυκό, σε δυνατή φωτιά, μέχρι να «δέσει» το σιρόπι. Λίγο πριν το τέλος, προσθέτουμε τ᾿ αμύγδαλα, την αρμπαρόριζα για το άρωμα και το χυμό λεμονιού για να μη μας ζαχαρώσει το γλυκό, αλλά και για αντισηπτικό και συντηρητικό. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει καλά και το βάζουμε σε γυάλινα, αποστειρωμένα βάζα. -- Αν το σιρόπι μας φανεί άδετο, αφαιρούμε τα σταφύλια και το βράζουμε σε δυνατή φωτιά να πήξει. Αν μας φανεί σφιχτό, προσθέτουμε λίγο νεράκι ακόμη και το βάζουμε να πάρει μία βράση. -- Για να ετοιμάσουμε τα καβουρντισμένα αμύγδαλα: Σ᾿ ένα κατσαρολάκι βράζουμε νερό και ρίχνουμε τ᾿ αμύγδαλα μέσα, για 1΄- 2΄ λεπτά. Τα σουρώνουμε, τα ξεπλένουμε με άφθονο νερό και με τα χέρια μας τα ξεφλουδίζουμε. Τα ξεπλένουμε και πάλι, τ᾿αφήνουμε να στεγνώσουν και έπειτα τ᾿ απλώνουμε σ᾿ ένα ταψάκι και τα ψήνουμε για 10΄ στους 200°C μέχρι να ροδίσουν. Δείτε επίσης: Μαρμελάδα Σταφύλι - Μπανάνα |
25 Σχόλια
Λοιπόν, εγώ χρησιμοποιώ 1/2 κιλό ζάχαρη (για 1 κιλό σταφύλι σουλτανίνα), 1 ποτηράκι κρασιού νερό και τα αφήνω σε σιγανή φωτιά αρκετά (μπορεί και 1 1/2 ώρα) έως να δέσουν. Τα παρακολουθώ συνέχεια. Το ζουμί δεν το θέλω πολύ σφιχτό, γιατί τότε γίνεται πάρα πολύ γλυκό. Το προτιμώ αρκετά ρευστό. Στο τέλος προσθέτω 1 βανίλια και τα αμύγδαλα λευκά, αλλά όχι καβουρντισμένα (μάλλον, γιατί βαριέμαι). Δεν ρίχνω λεμόνι. Γενικά αρέσει πολύ. Έτσι το έμαθα από την μητέρα μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ
Ωραιότατο πρέπει να γίνεται κι έτσι.
ΔιαγραφήΕμενα παντος εγινε λιγο χαλια καραμελωσε το εβρασα πολυ
ΔιαγραφήΕγώ τη δεύτερη φορά, το βράζω σε δυνατή φωτιά και θέλει το πολύ - πολύ 15', αλλιώς, θα γίνει μαρμελάδα.
ΔιαγραφήΜόλις έφτιαξα το γλυκό με τη δική σας απλή συνταγή. Έβρασε ένα κιλό η σουλτανίνα με 500 γρ ζάχαρη σε σιγανή φωτιά για 2 περίπου ώρες. Στο τέλος έριξα τα αποφλοιωμένα αμύγδαλα,μία βανίλια και λίγο χυμό λεμονιού, πήραν μία βράση λίγα λεπτά και είναι έτοιμο για τα βάζα!
ΔιαγραφήΣας ευαχριστουμε πολυ το φτιαξαμε το γλυκο και εγινε τελειο!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήεγω το εχω κανει αρκετες φορες οπως το λεει η συνταγη και αρεσει πολυ σε ολους-ειναι και πανευκολο στην εκτελεση!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαίρομαι πολύ που σας αρέσει.
ΔιαγραφήΉ μητέρα μου το "κοίμιζε" με την ζάχαρη όλο το βράδυ και το πρωϊ το έβραζε χωρίς να προσθέσει νερό αφού είχε βγάλει τα δικά του υγρά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι μένα ο μπαμπάς μου ,έτσι ακριβώς το έκανε και ήταν υπέροχο. ..ακόμη μυρίζω την κουζίνα μας από το γλυκό. ...!!!!
ΔιαγραφήΥΠΕΡΟΧΟ!!!!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα ήθελα να μάθω αν μπορεί να γίνει με οποιοδήποτε σταφύλι ή μόνο με σουλτανινα
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι μπορούμε να φτιάξουμε γλυκό με όποιο σταφύλι θέλουμε, ακολουθώντας τη ίδια διαδικασία με αυτό: Σταφύλι κέρινο γλυκό του κουταλιού.
ΔιαγραφήΕγω εβαλα το σταφυλι απο βραδυς με την ζαχαρη αλλα δεν εχει λειωσει ακομη. Να ριξω ενα ποτηρακι του κρασιου νερο και να συνεχισω την διαδικασια; ναι η οχι;
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλη μου δεν ξέρω γιατί έβαλες το σταφύλι με τη ζάχαρη στο ψυγείο, (η συνταγή μου δεν λέει κάτι τέτοιο) και δεν ξέρω επίσης αν σου έχει βγάλει νερά, ή αν έχει μαυρίσει το σταφύλι, συνεπώς δεν μπορώ να σου απαντήσω.
ΔιαγραφήΤο εκανα βασει συνταγης σας και θα το κανω παλι σημερα . Εγινε φανταστικο. Ευχαριστω πολύ.
ΑπάντησηΔιαγραφήειμαι πολυ αρχαρια στα γλυκα. δεν καταλαβαινω ποτε εχει δεσει το σιροπι. περιπου ποση ωρα το βαζουμε?
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτα γλυκά του κουταλιού δεν μπορούμε να υπολογίσουμε ακριβώς την ώρα, γιατί δεν βγάζουν όλα τα φρούτα τα ίδια υγρά. Περισσότερες λεπτομέριες εδώ: Σιρόπι ζάχαρης για γλυκά και ποτά - πως παρασκευάζεται.
ΔιαγραφήΣας ευχαριστουμε πολυ, εγινε καταπληκτικο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα, θα ήθελα να ρωτήσω αν αυξήσουμε την ποσότητα του φρούτου (πχ 5 κιλά σταφύλι) θα αυξήσουμε ανάλογα και τη βανίλια και το χυμό λεμονίου ή αυτά παραμένουν σταθερά ?
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλη μου όταν αυξάνουμε τις ποσότητες των υλικών, το κάνουμε αναλογικά και για όλα.
ΔιαγραφήΈτσι ακριβώς το κάνω χρόνια τώρα όπως το έμαθα από τη μητέρα μου...εύκολο και νόστιμο, σας ευχαριστούμε πολύ για τις τόσο όμορφες παραδοσιακές συνταγές όπως τις μάθαμε από τις μαμάδες και γιαγιάδες μας!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαίρη μου σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια.
ΔιαγραφήΜε στέβια γίνεται?
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλη μου δεν ξέρω, δεν έχω δοκιμάσει να φτιάξω γλυκό του κουταλιού με στέβια.
ΔιαγραφήΑν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.