Header Ads

Ζωμός κοτόπουλο

Ζωμός κοτόπουλο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Αντί να πληρώνουμε κύβους κοτόπουλου, που δεν ξέρουμε και τι ακριβώς περιέχουν, κι από τι είναι φτιαγμένοι, είναι πολύ καλύτερο να φτιάξουμε σπιτικό ζωμό κότας, και έτσι να νοστιμέψουμε όλα τα φαγητά μας και το βασικότερο να ξέρουμε ότι δεν περιέχουν καθόλου συντηρητικά.

Σπιτικός ζωμός κοτόπουλου


Υλικά

•  1 μικρό κοτόπουλο ή κομμάτια κοτόπουλου (πλάτες, φτερούγες, λαιμούς)
•  4 λίτρα νερό
•  1 πατάτα
•  1 ντομάτα
•  2 καρότα
•  1 κρεμμύδι μεγάλο κόκκινο
•  3 κλωνάρια σέλινο
•  1 κουτ. γλυκού αλάτι
•  φρεσκοτριμμένο πιπέρι
   
Εκτέλεση

Αν χρησιμοποιήσουμε ολόκληρο κοτόπουλο, το πλένουμε, το καθαρίζουμε καλά και το κόβουμε στη μέση, αλλιώς πλένουμε τα κομμάτια.
Καθαρίζουμε και πλένουμε τα καρότα, το κρεμμύδι, τη ντομάτα, την πατάτα και το σέλινο.
Βάζουμε σε μία μεγάλη κατσαρόλα 4 λίτρα φρέσκο νερό και ρίχνουμε μέσα το κοτόπουλου.
Όταν πάρει βράση, ξαφρίζουμε καλά, προσθέτουμε όλα τα υλικά και βράζουμε για 1½ ώρα, σε μέτρια φωτιά. Αν χρησιμοποιήσουμε χύτρα ταχύτητος, βράζουμε για 25' στην χαμηλότερη πίεση, (1).
Ζωμός κοτόπουλο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ζωμός κοτόπουλο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Όταν είναι έτοιμα, τ᾿ αφήνουμε να κρυώσουν. Αν θέλουμε, μ᾿ ένα κουτάλι αφαιρούμε τα πολλά λίπη που έχουν ανέβει στην επιφάνεια. Σουρώνουμε το ζωμό, τον χωρίζουμε σε μερίδες και τον αποθηκεύσουμε σε μπολάκια στην κατάψυξη, ώστε να τον χρησιμοποιήσουμε κάποια άλλη φορά.

-- Χρησιμοποιούμε το ζωμό για σάλτσες, σούπες, όσπρια, μαγειρευτά κ.α.

-- Το κοτόπουλο που βράσαμε δεν το πετάμε, αλλά το χρησιμοποιούμε είτε για να φτιάξουμε κοτόπιτα, ή κοτοσαλάτα.


-- Δεν ξεχνάμε ποτέ να καθαρίσουμε και να απολυμάνουμε με ξύδι, τον πάγκο εργασίας, τα εργαλεία και τα σκεύη που χρησιμοποιήσαμε με το κοτόπουλο, πριν το βράσουμε, λόγω σαλμονέλας.

-- Σε περίπτωση που θέλουμε να γίνει συμπυκνωμένος ο ζωμός, αντί για μέτρια, βράζουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά το κοτόπουλο, μέχρι να μείνει με το μισό περίπου ζωμό.

 Δείτε επίσης: Ζωμός κρέατος από κόκκαλα

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια