Header Ads

Φράουλα γλυκό του κουταλιού

Φράουλα γλυκό του κουταλιού - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Δεν υπάρχει άλλο φρούτο, σαν τις φράουλες. Έχουν ελάχιστες θερμίδες, ενώ είναι πολύ πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά. Αποτελούν την αχώριστη παρέα των παγωτών, της σαντιγής και της σοκολάτας.
Μόνο προσοχή στο πλύσιμο, λόγω των φυτοφαρμάκων που συνήθως έχουν.

Φράουλες γλυκό του κουταλιού


Υλικά

•    1 κιλό φράουλες ώριμες και κρουστές
•    700 γραμ. ζάχαρη
•    ½ φλυτζ. τσαγιού κονιάκ ή νερό
•    1 λεμόνι (το χυμό του)

Εκτέλεση

Φράουλα γλυκό του κουταλιού - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Φράουλα γλυκό του κουταλιού - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πλένουμε προσεκτικά τις φράουλες και αφαιρούμε τα κοτσάνια τους.
Αν είναι πολύ μεγάλες, τις κόβουμε στα δύο.
Φράουλα γλυκό του κουταλιού - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Φράουλα γλυκό του κουταλιού - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τις βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα, μαζί με τη ζάχαρη, σε στρώσεις και στο τέλος, τις περιχύνουμε με το κονιάκ, ή το νερό.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της, (ή με μια μεμβράνη), τις βάζουμε στο ψυγείο (από βραδύς) και τις αφήνουμε 10 - 12 ώρες, να βγάλουν τα υγρά τους.
Φράουλα γλυκό του κουταλιού - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Φράουλα γλυκό του κουταλιού - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Την άλλη μέρα, βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και μόλις πάρουν βράση, βράζουμε για 5' και ξαφρίζουμε όσο βγάζουν αφρούς.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει και να σταθεί 5 με 6 ώρες, τουλάχιστον.
Φράουλα γλυκό του κουταλιού - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Φράουλα γλυκό του κουταλιού - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Έπειτα, σουρώνουμε τις φράουλες, βράζουμε το σιρόπι, μόνο του στην κατσαρόλα για 5' και ξαναρίχνουμε μέσα τις φράουλες, μαζί με το χυμό του λεμονιού.
Βράζουμε για 4'- 5' περίπου ακόμη, απ᾿ την ώρα που θα πάρει βράση.

Τις διατηρούμε σε αποστειρωμένα βάζα, κάνοντας κονσερβοποίηση, καλύτερα στο ψυγείο, (γιατί τρώγονται πιο ωραία παγωμένες, αλλά και γιατί είναι ευαίσθητο φρούτο), για τουλάχιστον ένα χρόνο.

-- Αν μας περισσέψει σιρόπι φράουλας όταν γεμίσουμε τα βάζα, αλλά κι αυτό που θα μείνει όταν τελειώσει το γλυκό, το φυλάμε και γαρνίρουμε τα παγωτά μας ή για να ραντίσουμε παντεσπάνια, κ.λ.π. ή μπορούμε να φτιάξουμε λικέρ φράουλα.

-- Χρειάζεται προσοχή στο βράσιμο, γιατί φουσκώνουν αρκετά, αλλά και για να μην μας λιώσουν.


-- Αν μας παραβράσουν, μπορούμε να τις σουρώσουμε και τις κάνουμε μια ωραιότατη μαρμελάδα φράουλα.

Δημοσίευση σχολίου

13 Σχόλια

  1. Πολυ ωραια κι ευκολη συνταγη! Δεν εχω ξανακανει γλυκο κουταλιου. Λεω να το επιχειρησω. Οταν λετε να ειναι κρουστες, τι εννοειτε?
    Μαρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου όταν λέμε κρουστές εννοούμε όχι πολύ ώριμες, να τις πιάνουμε και να είναι σφιχτές, να μην είναι έτοιμες να λιώσουν.
      Καλή επιτυχία.
      Γιώτα

      Διαγραφή
  2. Πάρα πολύ ωραία συνταγή. Βγήκε υπέροχο το γλυκό! Ευχαριστώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ. ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΤΟ ΓΛΥΚΑΚΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΕΙΤΕ ΣΤΑ ΒΑΖΑ ΖΕΣΤΟ Η ΚΡΥΟ; ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν πρόκειται να φυλάξουμε το γλυκό στο ψυγείο, δεν έχει σημασία. Αν είναι να το αποθηκεύσουμε εκτός, το τοποθετούμε καυτό, σε αποστειρωμένο βάζο, γεμάτο μέχρι επάνω, για να κονσερβοποιηθεί.

      Διαγραφή
  4. Πολυ καλο θσ το φτιαξω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το εφτιαξα! Ειναι τελειο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. το εφτιαξα και ειναι τελειο ευχαρισω πολυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καταπληκτικη συνταγη , ευκολο και οικονομικο γλυκο . Μολις το τελειωσα και το μοιρασα σε ενα μεγαλο διαφανο βαζο . Πολλα Συγχαρητηρια για τη συνταγη .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολυ ωραια συνταγη το εφτιαξα κ ειναι καταπληκτικο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.