Header Ads

Χαμομήλι ή Chamomilla - χαμομηλέλαιο

Χαμομήλι ή Chamomilla - χαμομηλέλαιο ⇒ από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Το χαμομήλι ή chamomilla είναι ποώδες φυτό, μονοετές, ύψους μέχρι 35 εκατοστών.
Αρωματικό και φαρμακευτικό, το χαμομήλι έχει ηρεμιστικές, τονωτικές αλλά και αντισηπτικές και εντομοκτόνες ιδιότητες.
Από τα άνθη του, κατασκευάζεται τo ομώνυμο αφέψημα.
Επίσης, το εκχύλισμά του χρησιμοποιείτε σε διάφορα καλλυντικά, σαμπουάν και σε κρέμες, για την αντιβακτηριδιακή δράση του.

Το πίνουμε σαν ρόφημα, βάζοντας μία κουταλιά της σούπας χαμομήλι σε 150 γρ. βραστό νερό και αφήνοντάς το για 15'. Το σουρώνουμε και το πίνουμε με μέλι.

Χαμομηλέλαιο - πως το φτιάχνουμε


Υλικά

•    100 γραμ. άνθη χαμομηλιού (φρέσκο ή αποξηραμένο)
•    400 ml. ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Χαμομήλι ή Chamomilla - χαμομηλέλαιο ⇒ από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Χαμομήλι ή Chamomilla - χαμομηλέλαιο ⇒ από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
1ος τρόπος: Βάζουμε τα άνθη χαμομηλιού σε γυάλινο αποστειρωμένο βάζο και έπειτα το γεμίζουμε με το ελαιόλαδο.
Χαμομήλι ή Chamomilla - χαμομηλέλαιο ⇒ από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Χαμομήλι ή Chamomilla - χαμομηλέλαιο ⇒ από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Το κλείνουμε καλά και με μεμβράνη και τ᾿ αφήνουμε 20 με 30 μέρες σε δυνατό ήλιο, (όσο περισσότερες μέρες, τόσο πιο δυνατό) ανακινώντας το μια - δυο φορές την εβδομάδα.
Χαμομήλι ή Chamomilla - χαμομηλέλαιο ⇒ από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Χαμομήλι ή Chamomilla - χαμομηλέλαιο ⇒ από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Όταν είναι έτοιμο, μετά από ένα μήνα περίπου, το σουρώσουμε και το στείβουμε πολύ καλά.
Χαμομήλι ή Chamomilla - χαμομηλέλαιο ⇒ από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Χαμομήλι ή Chamomilla - χαμομηλέλαιο ⇒ από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Έπειτα, χρησιμοποιώντας ένα τουλπάνι (λεπτό ύφασμα) ή ένα τούλι πολλές φορές διπλωμένο, ξανασουρώνουμε το χαμομηλέλαιο, έτσι ώστε να κρατήσουμε μόνο το λάδι, καθαρό.
Θα το βάλουμε σ’ ένα καινούριο, αποστειρωμένο βάζο και θα το φυλάξουμε σε δροσερό, σκοτεινό μέρος για τουλάχιστον 1 χρόνο.

2ος τρόπος: Ακολουθούμε την διαδικασία, ακριβώς όπως στον 1ο τρόπο, αλλά αντί για τον ήλιο, βάζουμε το βάζο σε μπεν μαρί, σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία (μέσα στο νερό που βράζει) και το αφήνουμε για τουλάχιστον, 3 με 4 ώρες.
Έπειτα το αφήσουμε μια μέρα και μετά το σουρώνουμε, στίβουμε κ.λ.π., ακριβώς όπως στον 1ο τρόπο.

 – Οι πληροφορίες που παρέχονται παραπάνω, έχουν ενημερωτικό χαρακτήρα, σε καμιά περίπτωση δεν αποτελούν ιατρική συνταγή  και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την γνωμάτευση ή την επίσκεψη του γιατρού,  ή άλλου ειδικού της υγείας.

Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. ευχαριστουμε πολυ για τις καταπληκτικες σας συνταγες.Μια ερωτηση:μπορω να σουρωσω αντι για λεπτο υφασμα με φιλτρο του καφε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πόπη μου σ᾿ ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
      Το μόνο πρόβλημα που υπάρχει, είναι ότι το λάδι θα αργήσει πολύ να περάσει από το φίλτρο. Βέβαια, εξαρτάται από το πόσο παχύ είναι το λάδι σου. Δοκίμασέ το και βλέπεις.

      Διαγραφή

Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.