Ένα κλασικό ορεκτικό, που με λίγες τηγανιτές πατάτες γίνεται και κυρίως πιάτο.
Παλιότερα τα καλοκαίρια, έμπαιναν καθημερινά σε ταπεράκια και πήγαιναν παραλία· ναι τα τηγανιτά κεφτεδάκια είναι πλέον κομμάτι της ελληνικής παράδοσης.
Λατρεμένη παράδοση!
Υλικά
• 800 γραμ. κιμάς μοσχαρίσιος ανάμεικτος με χοιρινό
• 4 φέτες μπαγιάτικο ψωμί μουσκεμένο και στυμμένο
• 2 μεγάλα κρεμμύδια τριμμένα στον τρίφτη
• 3 σκελίδες σκόρδο τριμμένες στον τρίφτη
• 3 κουτ. σούπας γάλα
• 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
• 1 αυγό φρέσκο
• 1 κουτ. γλυκού ρίγανη
• 1 κουτ. γλυκού φρέσκος βασιλικός ψιλοκομμένος
• 1 κουτ. σούπας φρέσκος δυόσμος ψιλοκομμένος
• 2 κουτ. σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος
• ¼ κουτ. γλυκού μπαχάρι
• ¼ κουτ. γλυκού κύμινο
• ½ κουτ. γλυκού μουστάρδα σκόνη
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
• ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
Παλιότερα τα καλοκαίρια, έμπαιναν καθημερινά σε ταπεράκια και πήγαιναν παραλία· ναι τα τηγανιτά κεφτεδάκια είναι πλέον κομμάτι της ελληνικής παράδοσης.
Λατρεμένη παράδοση!
Παραδοσιακά κεφτεδάκια τηγανιτά
Υλικά
• 800 γραμ. κιμάς μοσχαρίσιος ανάμεικτος με χοιρινό
• 4 φέτες μπαγιάτικο ψωμί μουσκεμένο και στυμμένο
• 2 μεγάλα κρεμμύδια τριμμένα στον τρίφτη
• 3 σκελίδες σκόρδο τριμμένες στον τρίφτη
• 3 κουτ. σούπας γάλα
• 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
• 1 αυγό φρέσκο
• 1 κουτ. γλυκού ρίγανη
• 1 κουτ. γλυκού φρέσκος βασιλικός ψιλοκομμένος
• 1 κουτ. σούπας φρέσκος δυόσμος ψιλοκομμένος
• 2 κουτ. σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος
• ¼ κουτ. γλυκού μπαχάρι
• ¼ κουτ. γλυκού κύμινο
• ½ κουτ. γλυκού μουστάρδα σκόνη
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
• ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
Σ' ένα μπολ βάζουμε το ψωμί, ρίχνουμε νερό να το σκεπάζει και τ'αφήνουμε να φουσκώσει. Μετά από λίγο, το στίβουμε καλά ανάμεσα στις παλάμες μας και το τρίβουμε με τα χέρια. |
|
Σ' ένα μπολ βάζουμε τον κιμά, το τριμμένο ψωμί, το γάλα και τ'ανακατεύουμε καλά. Έπειτα προσθέτουμε τα κρεμμύδια (με τα υγρά τους), τα σκόρδα, το αυγό, τα μυρωδικά, τα μπαχαρικά, το λάδι και αλατοπιπερώνουμε. |
|
Ζυμώνουμε καλά το μείγμα μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να μαλακώσουν, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε στο ψυγείο για 60΄, ώστε να αρωματιστεί ο κιμάς και τα κεφτεδάκια να γίνουν τέλεια. Έπειτα παίρνουμε κιμά με τα χέρια μας και τον πλάθουμε σε μικρά μπαλάκια, μέσα στις παλάμες μας. |
|
Στο μεταξύ
ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε φαρδύ τηγάνι, (βάζουμε τόσο λάδι όσο να καλύπτει το μισό κεφτέ
όταν θα τηγανίζεται) και τα τηγανίζουμε γυρίζοντάς τα από κάθε πλευρά. Αφήνουμε τους κεφτέδες σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν (αν θέλουμε). (Αν σας μείνουν τηγανισμένα κεφτεδάκια, την επόμενη μέρα φτιάξτε μια απλή σάλτσα ντομάτας και αφού βράσει για 10΄ ρίξτε μέσα τους κεφτέδες, να πάρουν μία βράση). Μερίδες: 5 |
17 Σχόλια
ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΑ! η πιο αυθεντική συνταγή που βρήκα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΆννα μου σε ευχαριστώ, να είσαι καλά.
ΔιαγραφήΠολυ ωραια συνταγή! Τα φτιάξαμε για την γιορτη του ελληνικού σχολείου που παει ο άντρας μου. Εγω έφτιαξα το μείγμα, η κόρη τα έπλασε και ο άντρας μου που είναι Βέλγος τα τηγάνισε τέλεια! Ευχαριστούμε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλη μου, χαίρομαι πάρα πολύ που σας άρεσαν.
Διαγραφήκυρία Γιώτα πως μπορώ να πάρω τα υλικά αν είναι για δυο άτομα?
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλπίδα μου, βάλε τα μισά υλικά από ότι γράφω στη συνταγή και βάλε ολόκληρο το αυγό, δεν υπάρχει πρόβλημα.
ΔιαγραφήΑ! Μάλιστα! Ευχαριστω πολυ!! Αυτό θα κάνω!
ΔιαγραφήΚυρια Γιωτα αν δεν εχω ψωμι μπορω να βαλω φρυγανια?και αν ναι ποση???
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι φίλη μου και στα κεφτεδάκια μπορούμε να βάλουμε 4 - 5 φρυγανιές, αν δεν έχουμε ψωμί.
Διαγραφήτο κύμινο δε μυρίζει άσχημα?
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο κύμινο δεν μυρίζει άσχημα. Αν όμως σε κάποιον δεν αρέσει, μπορεί να το παραλείψει.
Διαγραφήδεν τα αλευρωνεται? ετσι ξερω επισης μαιντανος και βασιλικος μαλλον οχι τοσο απαραιτητα στην κλασικη συνταγη
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο αλεύρωμα ή όχι, είναι στη διάθεση του καθενός. Όσο για τα μυρωδικά, στα κεφτεδάκια είναι απαραίτητα. Βεβαίως περί ορέξεως ...
ΔιαγραφήΕφτιαξα τα κεφτεδακια στον αντρα μου και του αρεσαν πολύ! Και να φανταστείτε δεν ειχα κι όλα τα μυρωδικα... Να αναφερω μονο ότι τα αλευρωσα, κυριως από συνηθεια... Ευχαριστούμε για τη συνταγή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλη/ε εγώ σ' ευχαριστώ και χαίρομαι πολύ που σας άρεσαν.
ΔιαγραφήΚαλησπέρα και συγχαρητήρια για to blog σας!!! Αυθεντικές συνταγές! Να κάνω μια ερώτηση? Αν θέλουμε να καταψύξουμε τα κεφτεδάκια πριν τα τηγανίσουμε δεν εχουμε πρόβλημα επειδή περιέχει αυγό?? ευχαριστώ! Γιούλη
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιούλη μου σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Το αυγό δεν έχει πρόβλημα αν το καταψύξουμε. Προσοχή (όπως σε όλα τα κατεψυγμένα τρόφιμα) χρειάζεται στην απόψυξή του, που πρέπει να γίνεται πάντα στην συντήρηση του ψυγείου μας.
ΔιαγραφήΑν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.