Συνταγή για να φτιάξουμε μια εξαιρετική φάβα από κόκκινες φακές, ή φακές Αιγύπτου όπως αλλιώς λέγονται, με πορτοκάλι και κάρυ. Γίνεται πολύ εύκολα, γρήγορα, έχει καταπληκτική γεύση και είναι πιο "ελαφριά" από την κλασική. Τη σερβίρουμε με ψητά καλαμάρια ή σουπιές, ως πλήρες γεύμα ή σαν απολαυστικό μεζέ με σαρδέλες του κουτιού ή γαύρο μαρινάτο, αλλά και σκέτη με ελαιόλαδο και μαϊντανό ή ξερό θυμάρι, ακόμα και με κάππαρη, ελιές, τουρσί ή μπρουσκέτες.
Υλικά για 6 άτομα
• 500 γραμ. κόκκινες (πορτοκαλί) φακές
• 1,5 λίτρο νερό (περίπου)Φάβα κόκκινης φακής με πορτοκάλι και κάρυ
Δείτε την διαδικασία στο βίντεο ή προχωρήστε παρακάτω για να διαβάσετε την συνταγή.Υλικά για 6 άτομα
• 500 γραμ. κόκκινες (πορτοκαλί) φακές
• 60 γραμ. (1 φλ. καφέ) ελαιόλαδο
• 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
• 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
• χυμό & φλούδα από ½ πορτοκάλι
• ½ κουτ. γλυκού κάρυ
• αλάτι - πιπέρι
• μαϊντανός ψιλοκομμένος για γαρνίρισμα
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τις φακές, τις πλένουμε και τις βάζουμε σε τρυπητό να στραγγίξουν καλά. Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, σοτάρουμε τα κρεμμύδια με τα σκόρδα και προσθέτουμε τις φακές. Ανακατεύουμε λίγο και προσθέτουμε το νερό, κρατώντας 100 - 200 γραμμάρια. | |
Προσθέτουμε το κάρυ, αλατοπιπερώνουμε και όταν πάρει βράση, ρίχνουμε τις φλούδα πορτοκαλιού και το χυμό. Συνεχίζουμε το βράσιμο για 15' - 20', ανακατεύοντας τακτικότατα, προσθέτοντας νερό όταν χρειάζεται, μέχρι γίνουν οι φακές. | |
Όταν είναι έτοιμες, αφαιρούμε τη φλούδα του πορτοκαλιού και πολτοποιούμε. Σερβίρουμε τη φάβα από φακές αμέσως ή την αφήνουμε να κρυώσει λίγο και να σφίξει. Γαρνίρουμε με ελαιόλαδο και ψιλοκομμένο μαϊντανό. Δείτε επίσης: Φάβα από λαθούρι βελουτέ |
0 Σχόλια
Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.