Φάβα από λαθούρι βελουτέ

Φάβα από λαθούρι βελουτέ - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Το λαθούρι ή λάθυρος ο ήμερος, είναι το όσπριο από το οποίο φτιάχνουμε συνήθως τη φάβα. 
Αντίθετα από τα άλλα όσπρια, είναι πολύ εύπεπτο, συνεπώς είναι κατάλληλο για όλους. Και επιπλέον, είναι πλούσιο σε σίδηρο, κάλιο, ποτάσιο, μαγνήσιο, βιταμίνες B, C, E, φολικό οξύ και πρωτεΐνες.

Φάβα από λαθούρι βελουτέ, «ανύπαντρη» ή «παντρεμένη»


Υλικά

•     500 γραμ. φάβα από λαθούρι, κουκιά ή αρακά, πράσινη ή κίτρινη)
•     ½ κρασοπότηρο ελαιόλαδο
•     1½ λίτρο κρύο νερό
•     2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
•     2 λεμόνια (το χυμό τους)
•     αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
 

  Για το γαρνίρισμα

•     1 κρεμμύδι σε ροδέλες
•     ρίγανη ή θυμάρι
•     ελιές ή κάππαρη
•     χυμό λεμονιού

Εκτέλεση


Πλένουμε τη φάβα σε τρυπητό και την αφήνουμε να στραγγίσει.

Βάζουμε τη φάβα και το νερό, σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά.
Μόλις αρχίσει να βράζει την ξαφρίζουμε προσεκτικά.
Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το αλάτι, το λάδι και την αφήνουμε να βράσει
για 30' περίπου και ν᾿ απορροφήσει όλο το νερό της, (αν χρειαστεί κι άλλο νερό, προσθέτουμε), ώσπου να χυλώσει και να πήξει καλά, (ανάλογα με το πόσο βραστερή είναι).
Φάβα από λαθούρι βελουτέ - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Φάβα από λαθούρι βελουτέ - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Την κατεβάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το χυμό απ᾿ το ένα λεμόνι και την πολτοποιούμε με τη ράβδο ή στο μπλέντερ.
Τη σερβίρουμε σκέτη με λίγο ελαιόλαδο, κρεμμύδι, ρίγανη ή θυμάρι, χυμό λεμονιού και ελιές, ή παντρεμένη. 


Για το «μυστήριο του γάμου»: Κόβουμε τα κρεμμύδια σε φέτες και τα ρίχνουμε σε τηγάνι με το ελαιόλαδο.
Τα σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά για 10΄, ανακατεύοντάς τα συχνά για να καραμελώσουν, προσέχοντας να μη μας γίνουν σκούρα, γιατί θα πικρίσουν.
Τα σβήνουμε και προσθέτουμε την κάππαρη.
Ανακατεύουμε τα καραμελωμένα κρεμμύδια με τη φάβα, ή τη σερβίρουμε σκέτη και τη γαρνίρουμε με τα κρεμμύδια από πάνω.

Η φάβα σερβίρετε ζεστή ή κρύα, είναι το ίδιο νόστιμη και συνοδεύεται ιδανικά, με γαύρο ξυδάτο, ή μαριναρισμένες σαρδέλες.

Μερίδες: 6


2 σχόλια:

  1. Ένα καλό τρικ για την προετοιμασία της φάβας είναι να τη μουλιασετε σε καυτό νερό σε ένα μπολ για μιση περίπου ώρα και μετά την ξεπλενετε σε σουρωτηρι με κρύο νερό. Βγάζει λιγότερο αφρό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι πάρα πολύ νόστιμη!!εγώ την τρώω σκέτη σαν κύριο γευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.