Οι παστές σαρδέλες και ο γαύρος, επειδή για να τα «ψήσουμε» χρησιμοποιούμε πολύ αλάτι, σκληραίνουν αρκετά και χάνουν την αίσθηση του φρέσκου.
Αν τις θέλουμε μαλακές και τρυφερές, μπορούμε να τις φτιάξουμε με τον τρόπο που σας δίνω παρακάτω και μέσα σε 24 - 48 ώρες.
Υλικά
• 25 σαρδέλες ή γαύρους
• 1 κρασοπότηρο ξύδι από λευκό κρασί
• ¾ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
• χυμό από 2 μεγάλα λεμόνια
• 3 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
• 3 - 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Αν τις θέλουμε μαλακές και τρυφερές, μπορούμε να τις φτιάξουμε με τον τρόπο που σας δίνω παρακάτω και μέσα σε 24 - 48 ώρες.
Σαρδέλες λαδολέμονο ψημένες στο ξύδι, έτοιμες σε 24 ώρες
Υλικά
• 25 σαρδέλες ή γαύρους
• 1 κρασοπότηρο ξύδι από λευκό κρασί
• ¾ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
• χυμό από 2 μεγάλα λεμόνια
• 3 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
• 3 - 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Διαλέγουμε όσο πιο φρέσκες σαρδέλες, μπορέσουμε να βρούμε. Τις πλένουμε, τις καθαρίζουμε αφαιρώντας τα λέπια και τραβώντας το κεφάλι, τα αφαιρούμε μαζί με τα εντόσθια. Όταν τελειώσουμε, ξαναπλένουμε τις σαρδέλες πολύ καλά, τις αλατίζουμε και τις βάζουμε σε σουρωτήρι, να στραγγίξουν καλά. |
|
Τοποθετούμε
το σουρωτήρι σε ένα μπολ και αφήνουμε τα ψάρια σε δροσερό μέρος, (ή στο
ψυγείο, αν έχει πολύ ζέστη), προστατευμένο από μύγες και άλλα έντομα,
για 30'. Έπειτα, χωρίς να τις πλύνουμε, τοποθετούμε τις σαρδέλες σε μπολ, τις περιχύνουμε με το ξύδι και τις αφήνουμε να ψηθούνε για 1 ή 2 ώρες, ειδικά αν είναι μεγάλα τα ψάρια μας. Στη συνέχεια, αδειάζουμε το ξύδι και χωρίς να πλύνουμε τις σαρδέλες, αφού τις στραγγίσουμε, τοποθετούμε ανάμεσα στα ψάρια το σκόρδο, ρίχνουμε το πιπέρι, μια πρέζα αλάτι, περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού και το ελαιόλαδο. |
|
Τις βάζουμε σκεπασμένες στο ψυγείο για 24 - 48 ώρες, αναλογα με το μέγεθος των ψαριών και το πόσο δυνατό ήταν το ξύδι. Οι σαρδέλες είναι έτοιμες, όταν η σάρκα τους από κόκκινη γίνει άσπρη. Μετά τις 24 ώρες δοκιμάζουμε, κι αν μας αρέσουν, βγάζουμε λίγες σαρδέλες σ’ ένα πιατάκι, (αν θέλουμε τις φιλετάρουμε), τις περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο, λίγο λεμόνι ή ξύδι, μια ιδέα αλάτι και απολαμβάνουμε. -- Αν θέλουμε, για να μην παγώσει το ελαιόλαδο στο ψυγείο, μπορούμε να το βάλουμε μισό - μισό με ηλιέλαιο και φροντίζουμε να σκεπάζει τις σαρδέλες. Διατηρούνται στο ψυγείου, για τουλάχιστον 2 εβδομάδες (αν μείνουν). |
1 Σχόλια
ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ ΘΑ ΤΗΝ ΦΤΙΑΞΩ ΚΑΙ ΓΩ
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.