Header Ads

Κουραμπιέδες Νέας Καρβάλης

Κουραμπιέδες Νέας Καρβάλης - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Η συνταγή γι' αυτούς τους υπέροχους κουραμπιέδες, προέρχεται από την Μικρά Ασία. Στην Ελλάδα έφτασε, κατά πάσα πιθανότητα, με τους πρόσφυγες που ήρθαν το 1922 από το Καρβάλι της Καππαδοκίας και εγκαταστάθηκαν λίγα χιλιόμετρα ανατολικά από την πόλη της Καβάλας, όπου και δημιούργησαν την Νέα Καρβάλη.
Η διαφορά τους από τους κουραμπιέδες που φτιάχνουμε στην υπόλοιπη Ελλάδα, είναι ότι οι κουραμπιέδες Καρβάλης φτιάχνονται με αιγοπρόβειο βούτυρο, το αμύγδαλο μπαίνει ολόκληρο και το σχήμα τους είναι μισοφέγγαρο.

Κουραμπιέδες Νέας Καρβάλης ή Καππαδοκίας

Δείτε την διαδικασία στο βίντεο ή προχωρήστε παρακάτω για να διαβάσετε την συνταγή.



Υλικά για 45 τεμάχια

•    200 γραμ. βούτυρο αιγοπρόβειο
•    200 γραμ. βούτυρο αγελαδινό
•    150 γραμ. ζάχαρη άχνη
•    2 βανίλιες
•    1 κουτ. γλυκού γεμάτο μπέικιν πάουντερ
•    250 γραμ. καβουρντισμένο και χοντροκομμένο αμύγδαλο
•    550 - 600 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο (περίπου)

•    ροδόνερο ή ανθόνερο για ψέκασμα
•    ζάχαρη άχνη για επικάλυψη

Εκτέλεση


Πρώτον φροντίζουμε τα βούτυρα να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.

Για τ᾿ αμύγδαλα: Σ᾿ ένα κατσαρολάκι βράζουμε νερό και ρίχνουμε μέσα τ᾿ αμύγδαλα, για 1΄- 2΄ λεπτά.  Τα σουρώνουμε, τα ξεπλένουμε με άφθονο νερό και με τα χέρια μας τα ξεφλουδίζουμε.
Τα ξεπλένουμε και πάλι και τ᾿αφήνουμε να στεγνώσουν.

Έπειτα τα χοντροκόβουµε στο μούλτι, τ᾿ απλώνουμε σ᾿ ένα ταψάκι και τα ψήνουμε για 10΄ στους 200°C μέχρι να ροδίσουν.
Τα βγάζουμε και τ᾿ αφήνουμε να κρυώσουν.
Κουραμπιέδες Νέας Καρβάλης - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κουραμπιέδες Νέας Καρβάλης - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Χτυπάμε με το μίξερ τα βούτυρα να ενωθούν, μετά προσθέτουμε και την άχνη, και τα χτυπάμε για 10΄, μέχρι να ασπρίσουν και να γίνουν σαν αφράτη κρέμα.
Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε τις βανίλιες, το μπέικιν πάουντερ και 5 - 6 κουταλιές της  σούπας από το αλεύρι.
Όταν ενσωματωθούν τα υλικά, προσθέτουμε το αμύγδαλο και μόλις απορροφηθεί, ρίχνουμε το μισό από το αλεύρι που μας έχει μείνει.
Κουραμπιέδες Νέας Καρβάλης - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κουραμπιέδες Νέας Καρβάλης - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Καλό είναι να συνεχίσουμε το ζύμωμα στο χέρι, ζυμώνοντας απαλά και ρίχνοντας λίγο - λίγο το υπόλοιπο αλεύρι (ίσως να μην το πάρει όλο). Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακιά και βουτυράτη (δεν τη ζυμώνουμε πολύ, γιατί θα σφίξει).
Πλάθουμε τους κουραμπιέδες σε μισοφέγγαρα και τους αραδιάζουμε σε βουτυρωμένη λαμαρίνα (το ξέβαθο ταψί της κουζίνας).
Κουραμπιέδες Νέας Καρβάλης - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κουραμπιέδες Νέας Καρβάλης - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τους ψήνουμε στους 170°C στον αέρα, σε προθερμασμένο φούρνο, για περίπου 15΄ - 20', μέχρι να ροδίσουν. Στρώνουμε λαδόκολλα σε μια λαμαρίνα και κοσκινίζουμε λίγη - λίγη την άχνη να κάνει στρώση.
Αφήνουμε τους κουραμπιέδες 2΄- 3΄ να παγώσουν και μετά τους ακουμπάμε επάνω στη λαδόκολλα με την άχνη.
Τους ψεκάζουμε με το ροδόνερο ή το ανθόνερο και τους πασπαλίζουμε ξανά µε άχνη.
Τους αφήνουμε να κρυώσουν καλά και έπειτα τους μεταφέρουμε σε πιατέλες και πασπαλίζουμε ξανά µε άχνη ζάχαρη.

Για σίγουρη επιτυχία:
-- Χτυπάμε πολύ καλά το βούτυρο µε τη ζάχαρη, μέχρι να γίνουν αφράτη κρέμα.
-- Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και βουτυράτη κι όχι σφιχτή.
-- Δεν θέλουν πολύ ζύμωμα με το χέρι, για να μην σφίξουν.
-- Πλάθουμε τους κουραμπιέδες, όλους το ίδιο μέγεθος, για να ψηθούνε όλοι στον ίδιο χρόνο.
-- Αν χρησιμοποιήσουμε ροδόνερο (εγώ το προτιμώ), για μεγαλύτερη ευκολία, αγοράζουμε συσκευασίες με αντλία ψεκασμού.


Δείτε επίσης: Κουραμπιέδες με φυτίνη

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια