Header Ads

Μοναστηριακό Πρόσφορο (Λειτουργιά)

Μοναστηριακό Πρόσφορο (Λειτουργιά) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Το Πρόσφορο είναι ο άρτος (το ψωμί) που προσφέρουμε οι άνθρωποι στην εκκλησία, ώστε να μετατραπεί σε Σώμα του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.

Από το Πρόσφορο ο ιερέας θα βγάλει, από το μεσαίο τετράγωνο, το μέρος εκείνο που θα γίνει το Τίμιο Σώμα του Κυρίου, τον «Αμνό», αλλά και τις μερίδες της Θεοτόκου, των Αγίων και των δικών μας ονομάτων (ζώντων και κεκοιμημένων) που θα μνημονευθούν.

Με τη δύναμη του Αγίου Πνεύματος, κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας,  αυτός ο άρτος, μαζί με τον οίνο, θα μετατραπούν σε Τίμιο Σώμα και Αίμα του Κυρίου μας, ώστε στη συνέχεια οι πιστοί να μεταλάβουν των αχράντων μυστηρίων.

Το υπόλοιπο Πρόσφορο που θα απομείνει, κόβεται Αντίδωρο και δίνεται σε όσους δεν πάρουν το Δώρο

Για να γίνει όμως το Πρόσφορό μας ευπρόσδεκτο και από τον Κύριο, πρέπει να έχουμε καθαρότητα ψυχής και σώματος με νηστεία και με εγκράτεια.

Πρώτα απ᾿ όλα πρέπει να πούμε, ότι θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντική την προετοιμασία του χώρου, στον οποίον θα παρασκευάσουμε το Πρόσφορο.
Φροντίζουμε να είναι καθαρός, τακτοποιημένος και θυμιατισμένος.
Επίσης, τα σκεύη που θα χρησιμοποιήσουμε για τον σκοπό αυτό, πρέπει να είναι καθαρά και (αν είναι δυνατόν), να ἐξυπηρετούν μόνο το ζύμωμα του Προσφόρου και καμιά άλλη οικιακή εργασία.
Το αλεύρι να είναι αρίστης ποιότητος, σταρένιο, ειδικά ξεχωρισμένο για την παρασκευή Προσφόρου.

Επιπλέον, αυτός που θα ζυμώσει, οφείλει να φροντίσει και για τη δική του σωματική και ψυχική προετοιμασία.
Δηλαδή να ασκεί, ιδιαίτερα την ώρα του ζυμώματος, την προσευχή, (χαιρετισμούς στην Παναγία ή παρακλήσεις, ή την ῾῾ευχή᾿᾿ καθώς και η γυναίκα να μην βρίσκεται σε περίοδο).

Πώς παρασκευάζεται το Μοναστηριακό Πρόσφορο

Δείτε την διαδικασία στο βίντεο ή προχωρείστε παρακάτω για να διαβάσετε την συνταγή.



Υλικά για 2 Πρόσφορα

•    1.300 γραμ. αλεύρι σκληρό (κίτρινο)
•    450 γραμ. προζύμι
•    1 κουτ. σούπας κοφτή αλάτι
•    1½ - 2 νεροπότηρα χλιαρό νερό (περίπου)

    Απαραίτητα σκεύη

•    ξυλόγλυπτη σφραγίδα 17 εκατοστών
•    2 ταψάκια Ν°22 (διαμέτρου 22 εκ. και ύψους 5 - 6 εκ.)
•    ένα κόσκινο και λεκάνη για το αλεύρι.
•    σκαφάκι ή λεκάνη για τη ζύμη.

Εκτέλεση

Από το προηγούμενο βράδυ κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη κι αναπιάνουμε το προζύμι (διαφορετικά, τουλάχιστον 5 ώρες πριν ζυμώσουμε).
Την άλλη μέρα, ρίχνουμε στη λεκάνη με το αλεύρι το αλάτι, ανακατεύουμε, κάνουμε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε το προζύμι.
Μοναστηριακό Πρόσφορο (Λειτουργιά) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μοναστηριακό Πρόσφορο (Λειτουργιά) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Αρχίζουμε να ανακατεύουμε παίρνοντας αλεύρι από τις άκρες, προσθέτοντας λίγο λίγο το νερό , μέχρι να φτιάχνουμε μια ζύμη, η οποία να είναι  σφιχτότερη απ' ότι του ψωμιού.
Όταν απορροφηθεί όλο το αλεύρι, μεταφέρουμε τη ζύμη στον πάγκο της κουζίνας μας και αρχίζουμε να ζυμώνουμε για περίπου 15' λεπτά.
Μοναστηριακό Πρόσφορο (Λειτουργιά) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μοναστηριακό Πρόσφορο (Λειτουργιά) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Όταν περάσει το 15λεπτο, κάνουμε μπάλα τη ζύμη μας, τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα, και την αφήνουμε 5' λεπτά να ξεκουραστεί. Έπειτα τη ξαναζυμώνουμε για 15' λεπτά ακόμη.
Κατόπιν κόβουμε από τη ζύμη ένα κομμάτι (450 γραμ.), που θα το φυλάξουμε για προζύμι. Την υπόλοιπη ζύμη τη χωρίζουμε σε δύο ίσα μέρη και αρχίζουμε να πλάθουμε τα Πρόσφορα.
Μοναστηριακό Πρόσφορο (Λειτουργιά) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μοναστηριακό Πρόσφορο (Λειτουργιά) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κερώνουμε ή λαδώνουμε με 1 σταγόνα λάδι τα ταψάκια, τα αλευρώνουμε, τινάζουμε το παραπανίσιο αλεύρι και τοποθετούμε μέσα τα πρόσφορα. Τα σταυρώνουμε , τα σφραγίζουμε, τα σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και κουβερτούλα, και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος, για 2½ - 3 ώρες (μπορεί και παραπάνω), να φουσκώσουν.
Μοναστηριακό Πρόσφορο (Λειτουργιά) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μοναστηριακό Πρόσφορο (Λειτουργιά) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Όταν φουσκώσουν, με μια οδοντογλυφίδα, τρυπάμε τα πρόσφορα σε 8 σημεία (άλλη παράδοση θέλει οι τρύπες να είναι 12, όσοι οι Απόστολοι), 4 στις άκρες και 4 περιμετρικά της σφραγίδας (αλλά έξω από αυτή). Έπειτα τα ψήνουμε για 50' - 60' λεπτά περίπου, στις αντιστάσεις, στους 180° - 200°C, ανάλογα με τη δύναμη της κουζίνας μας.
Όταν ψηθούν, τα βγάζουμε από τα ταψιά και τα τοποθετούμε πάνω σε καθαρή πετσέτα και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Αφού κρυώσουν τα σκεπάζουμε με πετσέτα και τα αφήνουμε σκεπασμένα, για να διατηρηθούν μαλακά.
Όταν είναι να τα πάμε στην εκκλησία τα τυλίγουμε σε καθαρή, λευκή, λινή πετσέτα.

Να έχετε την ευλογία του Θεού στην προσπάθειά σας, ο Οποίος σίγουρα θα σας αμείψει με την χαρά, ότι γίνεσθαι συμμέτοχοι στο μεγάλο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας.

Η προσευχή: Κατά την ώρα της προετοιμασίας για το ζύμωμα του Προσφόρου, θα πρέπει να λέγονται οι παρακάτω προσευχές.

Οι προσευχές για την παρασκευή Προσφόρου, όπως ήταν γραμμένες στο παλιό τετράδιο της γιαγιάς Αντωνίας - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Εἰς τὸ ὄνομα τοῦ Πατρὸς καὶ τοῦ Υἱοῦ καὶ τοῦ Ἁγίου Πνεύματος. Ἀμήν.

Τρισάγιον: Ἅγιος ὁ Θεός, ἅγιος ἰσχυρός, ἃγιος ἀθάνατος, ἐλέησον ἡμᾶς.

Παναγία Τριάς, ἐλέησον ἡμᾶς. Κύριε, ἱλάσθητι ταῖς ἁμαρτίαις ἡμῶν. Δέσποτα, συγχώρησον τὰς ἀνομίας ἡμῖν. Ἅγιε, ἐπίσκεψαι καὶ ἴασαι τὰς ἀσθενείας ἡμῶν, ἕνεκεν τοῦ ὀνόματός σου. Κύριε, ἐλέησον· Κύριε, ἐλέησον· Κύριε, ἐλέησον.

Πάτερ ἡμῶν ὁ ἐν τοῖς οὐρανοῖς, ἁγιασθήτω τὸ ὄνομά σου, ἐλθέτω ἡ βασιλεία σου, γενηθήτω τὸ θέλημά σου ὡς ἐν οὐρανῷ καὶ ἐπὶ τῆς γῆς· τὸν ἄρτον ἡμῶν τὸν ἐπιούσιον δὸς ἡμῖν σήμερον· καὶ ἄφες ἡμῖν τὰ ὀφειλήματα ἡμῶν ὡς καὶ ἡμεῖς ἀφίεμεν τοῖς ὀφειλέταις ἡμῶν· καὶ μὴ εἰσενέγκῃς ἡμᾶς εἰς πειρασμόν, ἀλλὰ ῥῦσαι ἡμᾶς ἀπὸ τοῦ πονηροῦ. Ἀμήν.

Κύριε, Σ᾿ εὐχαριστῶ γι᾿ αὔτην τὴν Ἁγία ὥρα, ποὺ μὲ τ᾿ ἁμαρτωλά μου χέρια μ᾿ ἀξιώνεις νὰ ζυμώνω τὰ Πανάχραντα δῶρα τῆς ἀγάπης Σου.
Σὲ παρακαλῶ, κατάπεμψον τὸ Πανάγιό Σου Πνεῦμα ποὺ εὐλογεῖ ὅλα τὰ Μυστήρια τῆς Ἐκκλησίας, νὰ εὐλογήσει καὶ τοῦτα τὰ δῶρα γιὰ νὰ γίνουν καλὰ καὶ εὐπρόσδεκτα στὸ Ἅγιό Σου Θυσιαστήριο.
Καὶ Σὲ παρακαλῶ νὰ τὰ δεχθεῖς ὅπως ἐδέχθης τὴ θυσία τοῦ Ἀβελ, τὴ δοξολογία τῶν ποιμένων, τὰ δῶρα τῶν Μάγων, τὰ δάκρυα τοῦ Πέτρου, καὶ τοῦ Ληστῆ τὴ μετάνοια.
Καὶ ἂς μὲ ἀξιώνεις νὰ Σοῦ τὰ προσφέρω πάντοτε ἐνσυνείδητα. Ἀμήν.

Δι’ εὐχῶν τῶν Ἁγίων Πατέρων ἡμῶν, Κύριε Ἰησοῦ Χριστὲ ὁ Θεὸς ἡμῶν, ἐλέησον καὶ σῶσον ἡμᾶς. Ἀμήν.

Δείτε επίσης: Άρτος για αρτοκλασία (αρτοπλασία)

Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. Καλησπέρα σας! Η λεκάνη που χρησιμοποιείται για την ζύμη πόσα λίτρα είναι? Η πόση διάμετρο και ύψος έχει? Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.