Επειδή το χειροποίητο, δεν συγκρίνεται σε τίποτα με το αγοραστό, και για όσους θέλουν να ξέρουν τι τρώνε, αυτή είναι η βασική συνταγή, για νόστιμο, σπιτικό ψωμί με μαγιά στιγμής. Επειδή δεν είναι εύκολο να έχουμε πάντα δικό μας προζύμι.
Υλικά
• 1 κιλό αλεύρι σταρένιο (σκληρό)
• 2 φακελάκια ξερή μαγιά ή 60 γραμ. νωπή
• 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
• 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
• 1 κουτ. γλυκού μέλι (προαιρετικά)
• 3 κουτ. γλυκού αλάτι
• 2½ ποτήρια χλιαρό νερό (περίπου)
Εκτέλεση
Ψωμί σπιτικό με ξηρή μαγιά
Υλικά
• 1 κιλό αλεύρι σταρένιο (σκληρό)
• 2 φακελάκια ξερή μαγιά ή 60 γραμ. νωπή
• 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
• 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
• 1 κουτ. γλυκού μέλι (προαιρετικά)
• 3 κουτ. γλυκού αλάτι
• 2½ ποτήρια χλιαρό νερό (περίπου)
Εκτέλεση
Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη. | |
Σ᾿ ένα μπολ βάζουμε τη μαγιά, προσθέτουμε το 1 φλυτζάνι χλιαρό νερό, απ᾿ το συνολικό και μ᾿ ένα κουτάλι την ανακατεύουμε να διαλυθεί. Έπειτα προσθέτουμε τη ζάχαρη και 7 - 8 κουταλιές αλεύρι, φτιάχνοντας έτσι ένα χυλό. | |
Το σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος, για 15' - 20' περίπου, να ενεργοποιηθεί η μαγιά, να φουσκώσει και να βγάλει φουσκάλες. Στη λεκάνη με το κοσκινισμένο αλεύρι, ρίχνουμε το αλάτι, το μέλι, ανακατεύουμε καλά μ᾿ ένα κουτάλι, και προσθέτουμε το μείγμα με την μαγιά και το λάδι. |
|
Αρχίζουμε να ζυμώνουμε, προσθέτοντας λίγο - λίγο το υπόλοιπο νερό, μέχρι να απορροφηθεί το αλεύρι, να μαζευτεί σε μπάλα και να καθαρίσουν τα τοιχώματα της λεκάνης. Τότε μεταφέρουμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας και ζυμώνουμε για 15' με 20' περίπου, μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη λεία, ελαστική και μαλακή. |
|
Στη συνέχεια, χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 κομμάτια και πλάθουμε δύο μπάλες. Έπειτα, λαδώνουμε δύο ταψάκια, τοποθετούμε μέσα τις μπάλες, τις πατάμε με την παλάμη μας να απλώσουν και, αν θέλουμε, με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε τη ζύμη περιμετρικά, και μ' ένα πηρούνι τρυπάμε τρυπάμε την υπόλοιπη. |
|
Σκεπάζουμε τα ταψάκια με καθαρή πετσέτα και μια λεπτή κουβερτούλα και τα αφήνουμε
για 1 έως 2 ώρες, μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο. Τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 200°C, στις αντιστάσεις, κάτω κάτω, για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσουν καλά. Όταν ψηθούν, τα βγάζουμε από τα ταψιά για να μην ιδρώσουν και τα τοποθετούμε σε μια σχάρα ή πάνω σε μια καθαρή πετσέτα, για να κρυώσουν. -- Εναλλακτικά, μπορούμε να μην χωρίσουμε τη ζύμη στα δύο, αλλά να την βάλουμε σε ένα μεγαλύτερο ταψί και να φτιάξουμε ένα πιο μεγάλο καρβέλι. Δείτε επίσης: Ψωμί Χωριάτικο Προζυμένιο (βασική συνταγή) |
8 Σχόλια
Γεια σας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα ήθελα να ρωτήσω τα εξής: 1. είναι απαραίτητο το αλεύρι να είναι σκληρό ή γίνεται και με το απλό; 2. υπάρχει κάποιος λόγο που η λεκάνη πρέπει να είναι λαδωμένη; 3. μπορώ μετά το δεύτερο φούσκωμα (των 2 ωρών) να βάλω τη ζύμη στο ψυγείο για να ψησω το ψωμί την επόμενη μερα το πρωί ή είναι προτιμότερο να το αφήσω άλλες 5-6 ώρες εκτός ψυγείου μέχρι να ξημερώσει;
Ευχαριστώ!
Φίλη μου για να σου γίνει το ψωμάκι όπως πρέπει, θα πρέπει να ακολουθήσεις τη συνταγή όπως ακριβώς είναι.
ΔιαγραφήΚαλησπέρα! Έφτιαξα το ψωμάκι! Πως το αποθηκεύουμε μέχρι να φαγωθεί;κ όταν το βγάζουμε απ το φούρνο το αφήνουμε να κρυώσει σε σχάρα;
ΑπάντησηΔιαγραφήΕιρήνη μου καλοφάγωτο. Όταν ξεφουρνίσουμε το ψωμάκι μας, το αφήνουμε πάνω σε σχάρα ή σε καθαρή πετσέτα, διπλωμένη στα τέσσερα ή και περισσότερο (για να μην καεί το τραπέζι ή ο πάγκος της κουζίνας μας), μέχρι να κρυώσει.
ΔιαγραφήΈπειτα το βάζουμε στην ψωμιέρα μας, διπλωμένο σε μια καθαρή πετσέτα, για να μην ξεραθεί.
Καλησπέρα!Λόγω δουλειάς είχα καιρό να φτιάξω συνταγή σου και σε νοστάλγησα!Έφτιαξα το ψωμί με ακριβώς το ήμισυ των υλικών που προτείνεις και έβαλα και ένσ ταψί με νερό όσο ψηνόταν..Πάρα πολύ αφράτο και πεντανόστιμο!Ευχαριστούμε😊
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα,εξαιρετική συνταγή....Μου θυμίζει τη γιαγιά μου...εγω λόγω εκείνης βάζω κ λίγο μαστίχα 2-3 δάκρυα τα λιώνω με λίγη ζάχαρη.Μυριζει καταπληκτικά. Ευχαριστούμε για τη συνταγή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓειά σας
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό την ζύμη αυτή κρατάμε και προζυμη για την επομενη φορά?
Σας ευχαριστώ πολυ
Όχι φίλη μου, δεν υπάρχει λόγος, αφού την επόμενη φορά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πάλι ξηρή μαγιά.
ΔιαγραφήΑν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.