Header Ads

Σκόνη ή Νιφάδες ντομάτας

Σκόνη ή Νιφάδες ντομάτας - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Οι άνθρωποι, από τα παλιότερα χρόνια, ήξεραν πόσο σημαντικές είναι οι ντομάτες στη διατροφή τους, γι' αυτό και είχαν επινοήσει διάφορες μεθόδους, ώστε να τις διατηρούν όλο το χρόνο.
Έτσι, κάθε χρόνο, φρόντιζαν να φτιάχνουν λιαστές ντομάτες, ντομάτες τουρσί, να τις στείβουν και να συμπυκνώνουν ελαφρά το χυμό τους φτιάχνοντας πολτό ντομάτας ή να τις βράζουν περισσότερο και να φτιάχνουν σπιτικό ντοματοπελτέ.

Αυτό που δεν είχαν σκεφτεί μέχρι πρόσφατα, ήταν να αξιοποιήσουν τις φλούδες που αφαιρούσαν από τις ντομάτες, όταν τις επεξεργάζονταν, για να φτιάξουν σκόνη ή νιφάδες ντομάτας.
Η σκόνη και οι νιφάδες είναι εξαιρετικά γευστικές, και γίνονται πολύ εύκολα αν αφυδατώσουμε τη σάρκα ή αποξηράνουμε τις φλούδες, από ώριμες ντομάτες.

Ανάλογα με το τι μας βολεύει, μπορούμε να στεγνώσουμε τις φλούδες στον ήλιο για 2 - 3 μέρες (ανάλογα με τις ώρες ηλιοφάνειας), πράγμα που θα τις κάνει γευστικότερες, ή να τις βάλουμε στο φούρνο, στους 70°- 80°C και να τις αφήσουμε να στεγνώσουμε για περίπου 4 - 5 ώρες.

Οι φλούδες στεγνώνουν πιο εύκολα όταν έχουμε ξεφλουδίσει τις ντομάτες βουτώντας τις σε βραστό νερό, ενώ θέλουν περισσότερο χρόνο όταν τις έχουμε αφαιρέσει με μαχαίρι, επειδή με αυτόν τον τρόπο μένει περισσότερη σάρκα πάνω τους.

Νιφάδες ή Σκόνη από φλούδες ντομάτας


Υλικά

•    ντομάτες ώριμες (όσες έχουμε)
•    αλάτι ψιλό και χοντρό

Εκτέλεση

Αν δεν έχουμε έτοιμες τις φλούδες, χαράζουμε ένα σταυρό, στο κάτω μέρος κάθε ντομάτας, τις βουτάμε για 1΄ περίπου σε νερό που βράζει και αμέσως μετά σε πολύ κρύο νερό.
Έπειτα τραβάμε τις φλούδες με το μαχαίρι και ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες.
Σκόνη ή Νιφάδες ντομάτας - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σκόνη ή Νιφάδες ντομάτας - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Εναλλακτικά, πιάνουμε τις ντομάτες στο χέρι μας και τις "χτενίζουμε" με το πλαϊνό του μαχαιριού, πιέζοντας ελαφρά τη σάρκα τους, έπειτα κόβουμε με ένα μυτερό μαχαίρι το κοτσάνι και αφαιρούμε τη φλούδα τους.
Σκόνη ή Νιφάδες ντομάτας - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σκόνη ή Νιφάδες ντομάτας - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Απλώνουμε τις φλούδες σε ένα ταψί, τις πασπαλίζουμε με λίγο ψιλό αλάτι, τις σκεπάζουμε μ' ένα τούλι και τις τοποθετούμε σε μέρος που το βλέπει για αρκετές ώρες ο ήλιος.

Ανακατεύουμε δυο φορές την ημέρα και τα βράδια τις μεταφέρουμε μέσα στο σπίτι, για να μην πάρουν υγρασία.
Σκόνη ή Νιφάδες ντομάτας - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σκόνη ή Νιφάδες ντομάτας - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Όταν οι φλούδες στεγνώσουν τελείως, τις μεταφέρουμε στο μούλτι ή σ' ένα γουδί, προσθέτουμε λίγο χοντρό αλάτι και τις αλέθουμε μέχρι να γίνουν νιφάδες, όπως στις φωτογραφίες, ή συνεχίζουμε μέχρι να γίνουν σκόνη.

Μεταφέρουμε τις νιφάδες ή τη σκόνη ντομάτας σε γυάλινα βαζάκια που κλείνουν αεροστεγώς και τα φυλάμε σε δροσερό, σκοτεινό και ξηρό μέρος, για αρκετούς μήνες, φροντίζοντας να μην μας πάρουν υγρασία.

-- Τη σκόνη ή τις νιφάδες ντομάτας μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε ως ενισχυτικό γεύσης σε σαλάτες και γαρνιτούρες, σε πατέ και σούπες, σε σάλτσες ντομάτας και ζυμαρικών, σε κοκκινιστά και λαδερά, στα γεμιστά και τους ντοματοκεφτέδες, σε σαγανάκια θαλασσινών, αλλά και σε πουλερικά.

Δείτε επίσης: Φρέσκος χυμός ντομάτας όλο το χρόνο

Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.