Header Ads

Κουραμπιέδες Μάνης με ελαιόλαδο

Κουραμπιέδες Μάνης με ελαιόλαδο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Υπέροχοι παραδοσιακοί κουραμπιέδες από την Μάνη, με μοναδική εμφάνιση και καταπληκτική γεύση, που τρίβουν στο στόμα.
Μια πολύ παλιά συνταγή, εύκολη και γρήγορη, αφού γίνεται χωρίς αλισίβα.
Μου την έστειλε η πολύ καλή μου φίλη Ευτυχία και την ευχαριστώ πάρα πολύ.


Κουραμπιέδες Μάνης με ελαιόλαδο, χωρίς θολόστακτη


Υλικά

•    2 νεροπότηρα ελαιόλαδο
•    ½ νεροπότηρο χυμό πορτοκαλιού
•    ⅔ νεροπότηρο ζάχαρη άχνη
•    1 αυγό
•    1 κουτ. γλυκού κοφτό μαγειρική σόδα
•    3 βανίλιες
•    250 - 300 γραμ. καβουρντισμένο και χοντροκομμένο αμύγδαλο
•    800 γραμ. αλεύρι μαλακό, κοσκινισμένο (περίπου)

•    1 κιλό ζάχαρη άχνη
•    ροδόνερο ή ούζο για ψέκασμα

Εκτέλεση

Για τ᾿ αμύγδαλα: Σ᾿ ένα κατσαρολάκι βράζουμε νερό και ρίχνουμε μέσα τ᾿ αμύγδαλα, για 1΄- 2΄ λεπτά.  Τα σουρώνουμε, τα ξεπλένουμε με άφθονο νερό και με τα χέρια μας τα ξεφλουδίζουμε.
Τα ξεπλένουμε και πάλι και τ᾿αφήνουμε να στεγνώσουν.

Έπειτα τα χοντροκόβουµε στο μούλτι, τ᾿ απλώνουμε σ᾿ ένα ταψάκι και τα ψήνουμε για 10΄ στους 200°C μέχρι να ροδίσουν.
Τα βγάζουμε και τ᾿ αφήνουμε να κρυώσουν.
Κουραμπιέδες Μάνης με ελαιόλαδο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κουραμπιέδες Μάνης με ελαιόλαδο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Χτυπάμε με το μίξερ το ελαιόλαδο μαζί με τη ζάχαρη άχνη για 10΄, να αφρατέψουν.
Έπειτα, συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε το αυγό και τις βανίλιες και, αφού ενσωματωθούν, ρίχνουμε 2 - 3 κουταλιές της σούπας από το αλεύρι.
Κουραμπιέδες Μάνης με ελαιόλαδο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κουραμπιέδες Μάνης με ελαιόλαδο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ακολούθως, ρίχνουμε τη σόδα διαλυμένη στο χυμό πορτοκαλιού και 5 - 6 κουταλιές της σούπας αλεύρι ακόμα.
Κουραμπιέδες Μάνης με ελαιόλαδο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κουραμπιέδες Μάνης με ελαιόλαδο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Όταν ενσωματωθούν τα υλικά, χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε το αμύγδαλο, ανακατεύοντας μέχρι να απορροφηθεί.
Στη συνέχεια σταματάμε το μίξερ και αρχίζουμε να ζυμώνουμε απαλά με το χέρι, ρίχνοντας λίγο - λίγο το υπόλοιπο αλεύρι (ίσως να μην το πάρει όλο).
Κουραμπιέδες Μάνης με ελαιόλαδο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κουραμπιέδες Μάνης με ελαιόλαδο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και να κολλάει πολύ ελαφρά στα χέρια.
Τη σκεπάζουμε με μια μεμβράνη τροφίμων και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 40' περίπου.
Κουραμπιέδες Μάνης με ελαιόλαδο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κουραμπιέδες Μάνης με ελαιόλαδο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πλάθουμε τους κουραμπιέδες σε ό,τι σχήμα θέλουμε και τους αραδιάζουμε σε λαδωμένο ταψί ή λαμαρίνα (το ξέβαθο ταψί της κουζίνας).
Τους ψήνουμε στους 170°C στον αέρα, σε προθερμασμένο φούρνο, για περίπου 20' - 25', μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
Κουραμπιέδες Μάνης με ελαιόλαδο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κουραμπιέδες Μάνης με ελαιόλαδο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Στρώνουμε λαδόκολλα σε μια λαμαρίνα και κοσκινίζουμε λίγη - λίγη την άχνη να κάνει στρώση.
Αφήνουμε τους κουραμπιέδες 2΄- 3΄ να κρυώσουν και μετά τους ακουμπάμε επάνω στη λαδόκολλα. Τους ψεκάζουμε με το ροδόνερο ή το ούζο και τους πασπαλίζουμε µε άχνη.
Κουραμπιέδες Μάνης με ελαιόλαδο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κουραμπιέδες Μάνης με ελαιόλαδο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τους αφήνουμε να κρυώσουν τελείως και έπειτα τους μεταφέρουμε σε πιατέλες και τους πασπαλίζουμε ξανά µε άχνη ζάχαρη.

Για σίγουρη επιτυχία:

-- Χτυπάμε καλά το ελαιόλαδο µε τη ζάχαρη, μέχρι να αφρατέψουν.

-- Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και όχι σφιχτή.

-- Δεν θέλουν πολύ ζύμωμα με το χέρι, για να μην σφίξουν.

-- Πλάθουμε τους κουραμπιέδες, όλους στο ίδιο μέγεθος, για να ψηθούνε όλοι στον ίδιο χρόνο.

-- Αν χρησιμοποιήσουμε ροδόνερο (εγώ το προτιμώ), για μεγαλύτερη ευκολία, αγοράζουμε συσκευασίες με αντλία ψεκασμού.


Δείτε επίσης: Κουραμπιέδες με βούτυρο γάλακτος και καβουρδισμένα αμύγδαλα

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια