Υπέροχοι παραδοσιακοί κουραμπιέδες από την Μάνη, με μοναδική εμφάνιση και καταπληκτική γεύση, που τρίβουν στο στόμα.
Μια πολύ παλιά συνταγή, εύκολη και γρήγορη, αφού γίνεται χωρίς αλισίβα.
Μου την έστειλε η πολύ καλή μου φίλη Ευτυχία και την ευχαριστώ πάρα πολύ.
Υλικά
• 2 νεροπότηρα ελαιόλαδο
• ½ νεροπότηρο χυμό πορτοκαλιού
Μια πολύ παλιά συνταγή, εύκολη και γρήγορη, αφού γίνεται χωρίς αλισίβα.
Μου την έστειλε η πολύ καλή μου φίλη Ευτυχία και την ευχαριστώ πάρα πολύ.
Κουραμπιέδες Μάνης με ελαιόλαδο, χωρίς θολόστακτη
Υλικά
• 2 νεροπότηρα ελαιόλαδο
• ½ νεροπότηρο χυμό πορτοκαλιού
• ⅔ νεροπότηρο ζάχαρη άχνη
• 1 αυγό
• 1 κουτ. γλυκού κοφτό μαγειρική σόδα
• 3 βανίλιες
• 250 - 300 γραμ. καβουρντισμένο και χοντροκομμένο αμύγδαλο
• 800 γραμ. αλεύρι μαλακό, κοσκινισμένο (περίπου)
• 1 κιλό ζάχαρη άχνη
• ροδόνερο ή ούζο για ψέκασμα
Εκτέλεση
• 1 αυγό
• 1 κουτ. γλυκού κοφτό μαγειρική σόδα
• 3 βανίλιες
• 250 - 300 γραμ. καβουρντισμένο και χοντροκομμένο αμύγδαλο
• 800 γραμ. αλεύρι μαλακό, κοσκινισμένο (περίπου)
• 1 κιλό ζάχαρη άχνη
• ροδόνερο ή ούζο για ψέκασμα
Εκτέλεση
Για τ᾿ αμύγδαλα: Σ᾿ ένα κατσαρολάκι βράζουμε νερό και ρίχνουμε μέσα τ᾿ αμύγδαλα, για 1΄- 2΄ λεπτά. Τα σουρώνουμε, τα ξεπλένουμε με άφθονο νερό και με τα χέρια μας τα ξεφλουδίζουμε. Τα ξεπλένουμε και πάλι και τ᾿αφήνουμε να στεγνώσουν. Έπειτα τα χοντροκόβουµε στο μούλτι, τ᾿ απλώνουμε σ᾿ ένα ταψάκι και τα ψήνουμε για 10΄ στους 200°C μέχρι να ροδίσουν. Τα βγάζουμε και τ᾿ αφήνουμε να κρυώσουν. |
|
Χτυπάμε με το μίξερ το ελαιόλαδο μαζί με τη ζάχαρη άχνη για 10΄, να αφρατέψουν. Έπειτα, συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε το αυγό και τις βανίλιες και, αφού ενσωματωθούν, ρίχνουμε 2 - 3 κουταλιές της σούπας από το αλεύρι. |
|
Ακολούθως, ρίχνουμε τη σόδα διαλυμένη στο χυμό πορτοκαλιού και 5 - 6 κουταλιές της σούπας αλεύρι ακόμα. | |
Όταν ενσωματωθούν τα υλικά, χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε το αμύγδαλο, ανακατεύοντας μέχρι να απορροφηθεί. Στη συνέχεια σταματάμε το μίξερ και αρχίζουμε να ζυμώνουμε απαλά με το χέρι, ρίχνοντας λίγο - λίγο το υπόλοιπο αλεύρι (ίσως να μην το πάρει όλο). |
|
Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και να κολλάει πολύ ελαφρά στα χέρια. Τη σκεπάζουμε με μια μεμβράνη τροφίμων και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 40' περίπου. |
|
Πλάθουμε τους κουραμπιέδες σε ό,τι σχήμα θέλουμε και τους αραδιάζουμε σε λαδωμένο ταψί ή λαμαρίνα (το ξέβαθο ταψί της κουζίνας). Τους ψήνουμε στους 170°C στον αέρα, σε προθερμασμένο φούρνο, για περίπου 20' - 25', μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. |
|
Στρώνουμε λαδόκολλα σε μια λαμαρίνα και κοσκινίζουμε λίγη - λίγη την άχνη να κάνει στρώση. Αφήνουμε τους κουραμπιέδες 2΄- 3΄ να κρυώσουν και μετά τους ακουμπάμε επάνω στη λαδόκολλα. Τους ψεκάζουμε με το ροδόνερο ή το ούζο και τους πασπαλίζουμε µε άχνη. |
|
Τους αφήνουμε να κρυώσουν τελείως και έπειτα τους μεταφέρουμε σε πιατέλες και τους πασπαλίζουμε ξανά µε άχνη ζάχαρη. Για σίγουρη επιτυχία: -- Χτυπάμε καλά το ελαιόλαδο µε τη ζάχαρη, μέχρι να αφρατέψουν. -- Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και όχι σφιχτή. -- Δεν θέλουν πολύ ζύμωμα με το χέρι, για να μην σφίξουν. -- Πλάθουμε τους κουραμπιέδες, όλους στο ίδιο μέγεθος, για να ψηθούνε όλοι στον ίδιο χρόνο. -- Αν χρησιμοποιήσουμε ροδόνερο (εγώ το προτιμώ), για μεγαλύτερη ευκολία, αγοράζουμε συσκευασίες με αντλία ψεκασμού. Δείτε επίσης: Κουραμπιέδες με βούτυρο γάλακτος και καβουρδισμένα αμύγδαλα |
0 Σχόλια
Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.