Κέικ Λεμονιού

Κέικ Λεμονιού - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ποιος μπορεί να πει όχι σε ένα αφράτο και πολύ νόστιμο κέικ, με υπέροχο άρωμα λεμονιού; μάλλον κανένας.
Γίνεται πολύ εύκολα, έχει καταπληκτική γεύση, αλλά δυστυχώς, τρώγεται πάρα πολύ γρήγορα!
Φτιάξτε το και απολαύστε το με το πρωινό ή το απογευματινό καφεδάκι σας.


Κέικ με υπέροχο άρωμα λεμόνι


Υλικά

•   500 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
•   250 γραμ. βούτυρο ή μαργαρίνη, σε θερμοκρασία δωματίου

•   2½ φλυτζ. τσαγιού ζάχαρη
•   5 αυγά μέτρια
•   1¼ φλυτζ. τσαγιού φρέσκο γάλα
•   ξύσμα από 1 μεγάλο λεμόνι ή 2 μικρά

•   1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
•   1 πρέζα αλάτι

•   ζάχαρη άχνη για επικάλυψη

Εκτέλεση


Βγάζουμε όλα τα υλικά από το ψυγείο 1 ώρα νωρίτερα, για να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ και μετά χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους.


Στη συνέχεια ρίχνουμε τ' ασπράδια στο μίξερ ή σε ένα μπωλ, προσθέτουμε το αλάτι και αρχίζουμε να τα χτυπάμε στη γρήγορη ταχύτητα, μέχρι να γίνουν μια σφιχτή μαρέγκα.
Κέικ Λεμονιού - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κέικ Λεμονιού - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Έπειτα χτυπάμε σ' ένα μπωλ (ή μια μικρή λεκάνη) το βούτυρο ή τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη, σε μέτρια ταχύτητα, για 4΄ περίπου, μέχρι να αφρατέψει και να ασπρίσει το μείγμα.
 
Ακολούθως προσθέτουμε τους κρόκους έναν - έναν, ώστε να τους απορροφάει το μείγμα, συνεχίζοντας το χτύπημα.
Κέικ Λεμονιού - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κέικ Λεμονιού - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Όταν ενσωματωθούν οι κρόκοι, χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ, ρίχνουμε 2 - 3 κουταλιές από το αλεύρι και λίγο λίγο το γάλα.

Τέλος, προσθέτουμε διαδοχικά τη μαρέγκα και το υπόλοιπο αλεύρι, συνεχίζοντας το χτύπημα, μέχρι να απορροφηθούν από το μείγμα, οπότε ρίχνουμε και το ξύσμα λεμονιού.
Κέικ Λεμονιού - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κέικ Λεμονιού - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε καλά μία στρογγυλή φόρμα για κέικ, κι αδειάζουμε μέσα το  μείγμα.

Ψήνουμε στον αέρα, στους 165°C για 60΄ περίπου, μέχρι να φουσκώσει και να ψηθεί το κέικ ή στις αντιστάσεις, στους 180°C για 40' με 45'.

Για να δούμε αν είναι έτοιμο το κέικ, παίρνουμε ένα μαχαιράκι και το τρυπάμε στη μέση· αν βγει στεγνό το μαχαίρι το κέικ είναι έτοιμο, αν όχι, το ψήνουμε λίγο ακόμη.
Κέικ Λεμονιού - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κέικ Λεμονιού - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Όταν βγάλουμε το κέικ από το φούρνο, το αφήνουμε για 5' - 10΄ στη φόρμα και μετά το ξεφορμάρουμε αναποδογυρίζοντάς το.

Το τοποθετούμε σε ένα δίσκο ή σε μια πιατέλα, που πάνω τους έχουμε κοσκινίσει λίγη ζάχαρη άχνη.

Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει και αν θέλουμε, το πασπαλίζουμε με λίγη άχνη ακόμα.

-- Κατά την διάρκεια του ψησίματος δεν ανοίγουμε ποτέ το φούρνο, γιατί το κέικ δεν θα φουσκώσει και θα μας χαλάσει.

2 σχόλια:

  1. υπεροχο κεικ με οντως εντονο το αρωμα του λεμονιου ..σκεφτομουν μηπως προσθεσω αντι για ζαχαρη αχνη για το πασπαλισμα γλασο με ζαχαρη αχνη νερο και χυμο η ξυσμα λεμονιου ..πιστευετε οτι θα ταιριαζε η θα ηταν υπερβολη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ότι θα ταίριαζε το γλάσο λεμονιού φίλη μου, είναι σίγουρο. Αν σου αρέσει πολύ το λεμόνι, φτιάξε το έτσι.

      Διαγραφή

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.