Header Ads

Συκώτι σωτέ με δεντρολίβανο, μέλι και μουστάρδα

Συκώτι σωτέ με δεντρολίβανο, μέλι και μουστάρδα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Το μοσχαρίσιο συκώτι είναι ένα από τα φαγητά, που ποτέ δεν μου άρεσε ιδιαίτερα. Κι αυτό, γιατί συνήθως γίνεται στεγνό, σκληρό και με έντονη μεταλλική γεύση. Δοκιμάζοντας διάφορες συνταγές, από συγγενείς και φίλους, κατέληξα σε αυτή εδώ, της φίλης μου της Έλης, που είναι εξαιρετική.

 

Σωτέ συκώτι με δεντρολίβανο, μέλι και μουστάρδα


Υλικά

•   1 κιλό συκώτι μοσχαρίσιο
•   1 νεροπότηρο ξύδι
•   ½ κρασοπότηρο ελαιόλαδο
•   2 κρεμμυδάκια χλωρά ψιλοκομμένα
•   1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
•    χυμό από 1 μεγάλο λεμόνι ή 2 μικρά
•   1 νεροπότηρο ζεστό νερό (όχι ξεχειλιστό)
•   1 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο
•   1 κουτ. γλυκού μέλι
•   1 κουτ. σούπας μουστάρδα υγρή
•   ρίγανη ή θυμάρι
•   αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση


Μ΄ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε το συκώτι σε μπουκιές. Το βάζουμε σ' ένα μπολ, προσθέτουμε το ξύδι, το σκεπάζουμε μ' ένα καπάκι και το βάζουμε στο ψυγείο να μαριναριστεί για τουλάχιστον 3 - 4 ώρες (ιδανικά από βραδύς), ανακατεύοντάς το τουλάχιστον μία δυο φορές. 
Έπειτα στραγγίζουμε καλά το συκώτι, το τοποθετούμε πάνω σε τριπλό απορροφητικό χαρτί και το σκουπίζουμε καλά.
Συκώτι σωτέ με δεντρολίβανο, μέλι και μουστάρδα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Συκώτι σωτέ με δεντρολίβανο, μέλι και μουστάρδα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ζεσταίνουμε ένα βαθύ τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
Ρίχνουμε το συκώτι, το σωτάρουμε μέχρι να πάρει χρώμα απ' όλες τις πλευρές, προσθέτουμε το σκόρδο, το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι και συνεχίζουμε το σωτάρισμα για 2' ακόμη, μέχρι να μαραθούν.
Συκώτι σωτέ με δεντρολίβανο, μέλι και μουστάρδα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Συκώτι σωτέ με δεντρολίβανο, μέλι και μουστάρδα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σβήνουμε με το χυμό λεμονιού, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το δεντρολίβανο και το θυμάρι.
Προσθέτουμε ένα νεροπότηρο ζεστό νερό, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά, να σιγοβράσει για 15' περίπου.
Συκώτι σωτέ με δεντρολίβανο, μέλι και μουστάρδα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Συκώτι σωτέ με δεντρολίβανο, μέλι και μουστάρδα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Αφαιρούμε το καπάκι και προσθέτουμε τη μουστάρδα, το μέλι, ανακατεύουμε, κι αφήνουμε να πάρει μια βράση (περίπου 2'), για να δέσει η σάλτσα του.
Σερβίρουμε αμέσως.


Δημοσίευση σχολίου

5 Σχόλια

  1. Σάν φάν τοῦ μοσχαρίσου συκωτιοῦ, παρατήρησα μέ ένδιαφέρον αύτήν τήν συνταγή. Φυσικά,μπαίνει στά ύπ ὄψιν. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φαίνεται πολύ καλό! Θα το δοκιμάσω μπας και φάνε και τα παιδιά μου λίγο κρέας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου αξίζει να προσπαθήσεις. Το συκώτι είναι ότι πρέπει για τα παιδιά.

      Διαγραφή
  3. Αρχικά να σας πω ότι θα ήθελα πολύ ένα τέτοιο σπιτικό με τέτοια φαγητα στο τραπέζι μου...Δυστυχώς δεν ξέρω να μαγειρεύω.
    Τώρα να σας ρωτήσω:Έχει καλή γεύση για παιδιά;Θα μου πείτε είναι υποκειμενικό αλλά πάνω κάτω θα ξέρετε αν τρώγεται έστω και λίγο από παιδιά.Επισης δεν έχει ξερο κρεμμύδι.Φτανει το πράσινο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλη μου κανείς δεν γεννήθηκε μαθημένος. Αν έχεις την διάθεση είναι σίγουρο ότι θα μάθεις να μαγειρεύεις ότι θέλεις. Όσο για το συκώτι, ένας από τους λόγους που σε πολλούς, και ειδικά στα παιδιά, δεν αρέσει, είναι η δυνατή μεταλλική του γεύση και η σκληρή υφή του. Σε αυτή την συνταγή, επειδή έχουμε μαρινάρει το συκώτι σε ξύδι, μαλακώνει όχι μόνο η γεύση του, αλλά επίσης και η υφή του. Το μαρινάρισμα το κάνει πιο τρυφερό και του δίνει την υγρασία που χρειάζεται. Εναλλακτικά, μπορείς επίσης να μουλιάσεις το συκώτι σε γάλα, κάτι που θα του δώσει πιο ουδέτερη γεύση. Το κρεμμυδάκι είναι αρκετό για να δώσει γεύση και να γλυκάνει το συκώτι. Τα δικά μου παιδιά πάντως, το τρώνε.

      Διαγραφή

Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για οποιαδήποτε απορία, γράψτε μου σχόλιο στη συνταγή που σας ενδιαφέρει.