Συκώτι σωτέ με δεντρολίβανο, μέλι και μουστάρδα

Συκώτι σωτέ με δεντρολίβανο, μέλι και μουστάρδα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Το μοσχαρίσιο συκώτι είναι ένα από τα φαγητά, που ποτέ δεν μου άρεσε ιδιαίτερα. Κι αυτό, γιατί συνήθως γίνεται στεγνό, σκληρό και με έντονη μεταλλική γεύση. Δοκιμάζοντας διάφορες συνταγές, από συγγενείς και φίλους, κατέληξα σε αυτή εδώ, της φίλης μου της Έλης, που είναι εξαιρετική.

 

Σωτέ συκώτι με δεντρολίβανο, μέλι και μουστάρδα


Υλικά

•   1 κιλό συκώτι μοσχαρίσιο
•   1 νεροπότηρο ξύδι
•   ½ κρασοπότηρο ελαιόλαδο
•   2 κρεμμυδάκια χλωρά ψιλοκομμένα
•   1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
•    χυμό από 1 μεγάλο λεμόνι ή 2 μικρά
•   1 νεροπότηρο ζεστό νερό (όχι ξεχειλιστό)
•   1 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο
•   1 κουτ. γλυκού μέλι
•   1 κουτ. σούπας μουστάρδα υγρή
•   ρίγανη ή θυμάρι
•   αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση


Μ΄ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε το συκώτι σε μπουκιές. Το βάζουμε σ' ένα μπολ, προσθέτουμε το ξύδι, το σκεπάζουμε μ' ένα καπάκι και το βάζουμε στο ψυγείο να μαριναριστεί για τουλάχιστον 3 - 4 ώρες (ιδανικά από βραδύς), ανακατεύοντάς το τουλάχιστον μία δυο φορές. 
Έπειτα στραγγίζουμε καλά το συκώτι, το τοποθετούμε πάνω σε τριπλό απορροφητικό χαρτί και το σκουπίζουμε καλά.
Συκώτι σωτέ με δεντρολίβανο, μέλι και μουστάρδα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Συκώτι σωτέ με δεντρολίβανο, μέλι και μουστάρδα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ζεσταίνουμε ένα βαθύ τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
Ρίχνουμε το συκώτι, το σωτάρουμε μέχρι να πάρει χρώμα απ' όλες τις πλευρές, προσθέτουμε το σκόρδο, το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι και συνεχίζουμε το σωτάρισμα για 2' ακόμη, μέχρι να μαραθούν.
Συκώτι σωτέ με δεντρολίβανο, μέλι και μουστάρδα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Συκώτι σωτέ με δεντρολίβανο, μέλι και μουστάρδα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σβήνουμε με το χυμό λεμονιού, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το δεντρολίβανο και το θυμάρι.
Προσθέτουμε ένα νεροπότηρο ζεστό νερό, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά, να σιγοβράσει για 15' περίπου.
Συκώτι σωτέ με δεντρολίβανο, μέλι και μουστάρδα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Συκώτι σωτέ με δεντρολίβανο, μέλι και μουστάρδα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Αφαιρούμε το καπάκι και προσθέτουμε τη μουστάρδα, το μέλι, ανακατεύουμε, κι αφήνουμε να πάρει μια βράση (περίπου 2'), για να δέσει η σάλτσα του.
Σερβίρουμε αμέσως.


3 σχόλια:

  1. Σάν φάν τοῦ μοσχαρίσου συκωτιοῦ, παρατήρησα μέ ένδιαφέρον αύτήν τήν συνταγή. Φυσικά,μπαίνει στά ύπ ὄψιν. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φαίνεται πολύ καλό! Θα το δοκιμάσω μπας και φάνε και τα παιδιά μου λίγο κρέας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου αξίζει να προσπαθήσεις. Το συκώτι είναι ότι πρέπει για τα παιδιά.

      Διαγραφή

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.