Το μοσχαρίσιο συκώτι είναι ένα από τα φαγητά, που ποτέ δεν μου άρεσε ιδιαίτερα. Κι αυτό, γιατί συνήθως γίνεται στεγνό, σκληρό και με έντονη μεταλλική γεύση. Δοκιμάζοντας διάφορες συνταγές, από συγγενείς και φίλους, κατέληξα σε αυτή εδώ, της φίλης μου της Έλης, που είναι εξαιρετική.
Υλικά
• 1 κιλό συκώτι μοσχαρίσιο
• 1 νεροπότηρο ξύδι
• ½ κρασοπότηρο ελαιόλαδο
• 2 κρεμμυδάκια χλωρά ψιλοκομμένα
• 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
• χυμό από 1 μεγάλο λεμόνι ή 2 μικρά
• 1 νεροπότηρο ζεστό νερό (όχι ξεχειλιστό)
• 1 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο
• 1 κουτ. γλυκού μέλι
• 1 κουτ. σούπας μουστάρδα υγρή
• ρίγανη ή θυμάρι
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Σωτέ συκώτι με δεντρολίβανο, μέλι και μουστάρδα
Υλικά
• 1 κιλό συκώτι μοσχαρίσιο
• 1 νεροπότηρο ξύδι
• ½ κρασοπότηρο ελαιόλαδο
• 2 κρεμμυδάκια χλωρά ψιλοκομμένα
• 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
• χυμό από 1 μεγάλο λεμόνι ή 2 μικρά
• 1 νεροπότηρο ζεστό νερό (όχι ξεχειλιστό)
• 1 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο
• 1 κουτ. γλυκού μέλι
• 1 κουτ. σούπας μουστάρδα υγρή
• ρίγανη ή θυμάρι
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Μ΄ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε το συκώτι σε μπουκιές. Το βάζουμε σ' ένα μπολ, προσθέτουμε το ξύδι, το σκεπάζουμε μ' ένα καπάκι και το βάζουμε στο ψυγείο να μαριναριστεί για τουλάχιστον 3 - 4 ώρες (ιδανικά από βραδύς), ανακατεύοντάς το τουλάχιστον μία δυο φορές. Έπειτα στραγγίζουμε καλά το συκώτι, το τοποθετούμε πάνω σε τριπλό απορροφητικό χαρτί και το σκουπίζουμε καλά. |
|
Ζεσταίνουμε ένα βαθύ τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Ρίχνουμε το συκώτι, το σωτάρουμε μέχρι να πάρει χρώμα απ' όλες τις πλευρές, προσθέτουμε το σκόρδο, το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι και συνεχίζουμε το σωτάρισμα για 2' ακόμη, μέχρι να μαραθούν. |
|
Σβήνουμε με το χυμό λεμονιού, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το δεντρολίβανο και το θυμάρι. Προσθέτουμε ένα νεροπότηρο ζεστό νερό, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά, να σιγοβράσει για 15' περίπου. |
|
Αφαιρούμε το καπάκι και προσθέτουμε τη μουστάρδα, το μέλι, ανακατεύουμε, κι αφήνουμε να πάρει μια βράση (περίπου 2'), για να δέσει η σάλτσα του. Σερβίρουμε αμέσως. |
3 Σχόλια
Σάν φάν τοῦ μοσχαρίσου συκωτιοῦ, παρατήρησα μέ ένδιαφέρον αύτήν τήν συνταγή. Φυσικά,μπαίνει στά ύπ ὄψιν. :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαίνεται πολύ καλό! Θα το δοκιμάσω μπας και φάνε και τα παιδιά μου λίγο κρέας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαρία μου αξίζει να προσπαθήσεις. Το συκώτι είναι ότι πρέπει για τα παιδιά.
ΔιαγραφήΑν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.