Header Ads

Ελιές ξυδάτες ψημένες στο αλάτι

Ελιές ξυδάτες ψημένες στο αλάτι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Η καλή μου φίλη Πηνελόπη, μου έστειλε αυτή την πολύ ωραία συνταγή για ξυδάτες ελιές, που ψήνονται στο αλάτι και γίνονται καταπληκτικές.
Είναι ωραιότατες, αν και λιγότερο αλμυρές και ξυδάτες από τις συνηθισμένες, ιδανικές για όσους τις θέλουν με πιο ήπια γεύση. Δοκιμάστε τις οπωσδήποτε!

Ελιές ξυδάτες ψημένες στο αλάτι


Υλικά

•    4 κιλά ελιές
•    1,5 - 2 λίτρα νερό
•    300 - 350 γραμ. αλάτι ψιλό
•    150 - 200 ml. ξύδι
•    100 ml. ελαιόλαδο (ή όσο χρειάζεται για να τις καλύψουμε)
 
Εκτέλεση

Διαλέγουμε ελιές γερές, κατά προτίμηση βιολογικής καλλιέργειας, (χωρίς λιπάσματα και φυτοφάρμακα), που να μην έχουν χτυπήματα, δάκο κ.λπ., τις τοποθετούμε σε μια μεγάλη λεκάνη και τις πλένουμε.
Τις χαράζουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι σε 2 - 3 μεριές ελαφρά, προσέχοντας να μην φτάσει το σχίσιμο μέχρι το κουκούτσι. (Στην αγορά αν θέλουμε, υπάρχει ένα μηχάνημα αρκετά φτηνό, που τις χαράζει μόνο του και μας γλυτώνει κόπο και χρόνο).

Στη συνέχεια, ξεπλένουμε και στραγγίζουμε τις ελιές, τις βάζουμε πάλι στη λεκάνη ή σε ένα πλαστικό δοχείο, τις γεμίζουμε με νερό μέχρι να τις καλύψει καλά και τις σκεπάζουμε.
Αλλάζουμε το νερό 1 - 2 φορές την εβδομάδα ή και συχνότερα αν θέλουμε να επισπεύσουμε τη διαδικασία.
Ελιές ξυδάτες ψημένες στο αλάτι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ελιές ξυδάτες ψημένες στο αλάτι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Οι ελιές θα είναι έτοιμες μετά από 15 - 20 μέρες περίπου, (εξαρτάται από τις ελιές και τις αλλαγές του νερού που θα τους κάνουμε).
Στις 15 ημέρες δοκιμάζουμε δυο τρεις ελιές, κι αν έχουν ξεπικρίσει προχωράμε στην επόμενη διαδικασία, αλλιώς τις αφήνουμε στο νερό λίγες μέρες ακόμη, μέχρι να μας αρέσει η γεύση τους.

Δείτε κι αυτές: Ελιές Ζαρωμένες ή Θρούμπες, στο κοφίνι

Όταν ξεπικρίσουν αρκετά, τις στραγγίζουμε και τις μεταφέρουμε σε μια λεκάνη, όπου τις αλατίζουμε και τις ανακατεύουμε καλά.
Τις αφήνουμε στο αλάτι 24 ώρες για να ψηθούν, ανακατεύοντάς τες 3 - 4 φορές ακόμα, ώστε να έρχονται αυτές που είναι κάτω, επάνω.
Ελιές ξυδάτες ψημένες στο αλάτι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ελιές ξυδάτες ψημένες στο αλάτι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Όταν περάσει το 24ωρο, μεταφέρουμε πάλι τις ελιές σ' ένα ή περισσότερα δοχεία που κλείνουν, χωρίς να τις πλύνουμε, προσέχοντας να κρατήσουμε στη λεκάνη τα ζουμιά που έχουν βγάλει.
Μέσα σε αυτό το ζουμί, που περιέχει και αλάτι, ρίχνουμε το 1,5 λίτρο νερό και το ξύδι.
Τ' ανακατεύουμε και το ρίχνουμε στο ή στα δοχεία με τις ελιές, γεμίζοντάς τες σχεδόν τελείως, ενώ αν λείψει υγρό, συμπληρώνουμε λίγο νερό ακόμη, κι ανακατεύουμε.

Πρέπει να αφήσουμε χώρο στο δοχείο, για να προσθέσουμε ένα χοντρό δάχτυλο λάδι πάνω από τις ελιές, το οποίο επιπλέει στην επιφάνεια, για να μην έρχονται οι ελιές μας σε επαφή με τον αέρα, ο οποίος θα τις αλλοιώσει.
Αφού τις κλείσουμε, αφήνουμε να περάσουν 2 - 3 μέρες και είναι έτοιμες να τις απολαύσουμε.

--Αν δεν τις θέλουμε πολύ αλμυρές και ξυδάτες, μετά από μια εβδομάδα τις βγάζουμε απ᾿ το δοχείο με την οξάλμη και τις τοποθετούμε σε άλλο, μόνο με λάδι.

-- Προσοχή. Τα δοχεία με τις ελιές τα αποθηκεύουμε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος μέχρι να ξεπικρίσουν, αλλά και μέχρι την κατανάλωσή τους.

--Διατηρούνται εκτός ψυγείου.


Δείτε επίσης: Ελιές τσακιστές (στουμπιστές)

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια