Ελιές τσακιστές (στουμπιστές)

Ελιές τσακιστές (στουμπιστές) - Τα φαγητά της γιαγιάς
Αν θέλουμε να φτιάξουμε δικές μας ελιές και να γίνουν πολύ γρήγορα, τότε οι στουμπιστές, (όπως τις έλεγε η γιαγιά μου) ή τσακιστές ελιές, είναι ο καλύτερος τρόπος για να τις κάνουμε.
Το μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι τσακιστές, μπορούμε να φτιάξουμε από οποιαδήποτε ποικιλία. Μοναδικό τους

μειονέκτημα, είναι ότι οι τσακιστές ελιές, δεν διατηρούνται όσο οι ολόκληρες και οι χαρακωτές.

Πράσινες ελιές τσακιστές (στουμπιστές)


Υλικά

•   1 κιλό ελιές πράσινες, μαύρες, χοντρές, ή ψιλές
•   120 - 130 γραμ. αλάτι χοντρό
•   ½ λεμόνι
•   ½ κουτ. γλυκού ρίγανη
•   ½ - 1 καρότο σε ροδέλες
•   ελαιόλαδο

Εκτέλεση


Διαλέγουμε γερές ελιές, αγουρωπές πράσινες, χωρίς φυτοφάρμακα, που να μην έχουν χτυπήματα, δάκο κ.λπ., τις τοποθετούμε σε μια μεγάλη λεκάνη και τις πλένουμε.
Ελιές τσακιστές (στουμπιστές) - Τα φαγητά της γιαγιάς
Ελιές τσακιστές (στουμπιστές) - Τα φαγητά της γιαγιάς
Με μια πέτρα, ή ένα μικρό κομμάτι μάρμαρο τσακίζουμε μία - μία τις ελιές, τις χτυπάμε δηλαδή στη μέση να σπάσει η σάρκα τους, προσέχοντας όμως, να μην σπάσουμε τα κουκούτσια.

Τις βάζουμε σε ένα μπολ, με νερό που να τις σκεπάζει και τις πλακώνουμε μ' ένα πιάτο, ώστε να είναι βυθισμένες όλες μέσα, (να μην μένουν οι επάνω εκτεθειμένες στον αέρα).
Αλλάζουμε το νερό τους καθημερινά, για 10 - 15 μέρες (ανάλογα με το μέγεθος που έχουν οι ελιές), μέχρι να ξεπικρίσουν.
Ελιές τσακιστές (στουμπιστές) - Τα φαγητά της γιαγιάς
Ελιές τσακιστές (στουμπιστές) - Τα φαγητά της γιαγιάς
Στις 10 μέρες δοκιμάζουμε μία ελιά, κι αν δεν είναι έτοιμες, τις αφήνουμε μια - δυο μέρες ακόμη και ξαναδοκιμάζουμε, μέχρι να είναι έτοιμες.

Όταν ξεπικρίσουν, τις στραγγίζουμε σε τρυπητό, τις βάζουμε πάλι σε ένα μπολ, ρίχνουμε το αλάτι και τις ανακατεύουμε καλά.
Τις αφήνουμε δυο - τρεις μέρες στο αλάτι, (2 μέρες αν οι ελιές είναι μικρές και 3 αν είναι μεγάλες).
Ελιές τσακιστές (στουμπιστές) - Τα φαγητά της γιαγιάς
Ελιές τσακιστές (στουμπιστές) - Τα φαγητά της γιαγιάς
Βάζουμε τις ελιές σε ένα καθαρό πλαστικό ή γυάλινο αποστειρωμένο βάζο (όχι ζεστό), χωρίς να τις πλύνουμε, με όσο αλάτι έχουν πάνω τους, με τις φέτες λεμονιού ανάμεσά τους, τα καρότα και τη ρίγανη.
Γεμίζουμε το βάζο με ελαιόλαδο, μέχρι να τις σκεπάζει και είναι έτοιμες να τις απολαύσουμε.

-- Εναλλακτικά, αντί να τις αλατίσουμε σκέτες, μπορούμε να διαλύσουμε το αλάτι σε ½ λίτρο νερό, να το ρίξουμε στις ελιές, να τις ανακατέψουμε και να συμπληρώσουμε με νερό μέχρι να σκεπαστούν καλά όλες οι ελιές.
Τις αφήνουμε δυο - τρεις μέρες, τις σουρώνουμε καλά και τις βάζουμε στο βάζο με το λάδι, τα καρότα, τα λεμόνια και τη ρίγανη.


-- Αν θέλουμε αρωματίζουμε τις ελιές με κλαδάκια ή σπόρους μάραθου, ή κλαδάκια από φασκόμηλο, θυμάρι ή ρίγανη.


Διατηρούνται σε σκιερό μέρος τουλάχιστον 1 χρόνο.
Τους 3 - 4 πρώτους μήνες είναι κρουστές και σφιχτές και στη συνέχεια τρώγονται μεν, αλλά μαλακώνουν αρκετά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.