Header Ads

Παστάκια με μπισκότα και κρέμα πραλίνας

Παστάκια με μπισκότα και κρέμα πραλίνας - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πολλά χρόνια πριν, τότε που ήμουνα μικρή, η γιαγιά μου έφτιαχνε με αυτή τη συνταγή, τα πιο νόστιμα παστάκια που είχα φάει ποτέ.
Και παρ' όλο που με τα χρόνια δοκίμασα κι άλλα γλυκά, με πιο πολύπλοκες συνταγές, εκείνη την καταπληκτική γεύση, κανένα δεν την έφτασε.



Παστάκια ή τούρτα με μπισκότα και κρέμα πραλίνας

Υλικά

•   600 γραμ. πραλίνα φουντουκιού (μερέντα)
•   800 γραμ. μαργαρίνη σοφτ
•   50 γραμ. ζάχαρη άχνη
•   4 πακέτα μπισκότα πτι - μπερ (περίπου)
•   1½ φλυτζ. τσαγιού γάλα χλιαρό, για τα μπισκότα

•   2 βανίλιες ή ξύσμα από ½ πορτοκάλι
•   αμύγδαλο καβουρντισμένο για επικάλυψη

Εκτέλεση


Χτυπάμε στο μίξερ το βιτάμ, τη ζάχαρη άχνη, τη βανίλια και τη πραλίνα φουντουκιού για 5΄, μέχρι να γίνουν μια αφράτη κρέμα.
Έπειτα βάζουμε την κρέμα στο ψυγείο για 2 - 3 ώρες, να σφίξει.
Παστάκια με μπισκότα και κρέμα πραλίνας - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Παστάκια με μπισκότα και κρέμα πραλίνας - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ζεσταίνουμε το γάλα για λίγο, ίσα που να γίνει χλιαρό.
Σε δίσκο (ο δικός μου ήταν 60 x 25 εκ.), πιατέλα, ή βάση για τούρτες, στρώνουμε τα μπισκότα το ένα δίπλα στο άλλο, αφού τα  βουτήξουμε, για πολύ λίγο, στο γάλα. 
Χωρίζουμε την κρέμα σε τρία ίσια μέρη και με το ένα καλύπτουμε τα μπισκότα.
Παστάκια με μπισκότα και κρέμα πραλίνας - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Παστάκια με μπισκότα και κρέμα πραλίνας - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Στρώνουμε πάλι μπισκότα το ένα δίπλα στο άλλο, αφού τα έχουμε βουτήξει στο γάλα και τα καλύπτουμε κι αυτά με κρέμα.

Επαναλαμβάνουμε με τρίτη στρώση μπισκότα και τελειώνουμε με την κρέμα, καλύπτοντας και τα πλαϊνά.

Τέλος, γαρνίρουμε με καβουρντισμένα αμύγδαλα.

Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει στο ψυγείο για 4 - 5 τουλάχιστον ώρες και μετά το απολαμβάνουμε.


-- Για να κόβεται πιο ωραία, καλύτερα να μείνει όλη νύχτα στο ψυγείο.

-- Αν δεν έχουμε τόσο μεγάλο δίσκο ή δεν το θέλουμε τόσο λεπτό, μπορούμε να το στήσουμε σε μικρότερο και να βάλουμε μια στρώση μπισκότα και κρέμα παραπάνω.

-- Εναλλακτικά, μπορούμε να βάλουμε στογγυλό δισκάκι και να το κάνουμε τούρτα.


Δημοσίευση σχολίου

8 Σχόλια

  1. εκπληκτικο...την εφτιαξα τωρα για το Πασχα κ την εσκισαν...συγχαρητηρια για την συνταγη...σε ευχαριστω πολυ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπεροχο! Ηταν η τουρτα γενεθλιων μου οταν ημουν μικρη κ λειπαμε για διακοπες στο χωριο!!! Η μαμα μου εβαζε κ λιγο κονιακ στο γαλα.🎂🎂🎂

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα Γιώτα μου, πόσα άτομα σερβίρει? Για να γίνει η εμφάνιση πιο παιδική τι θα μπορούσα κατά τη γνώμη σου να βάλω? Ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατερίνα μου βγάζει από 20 - 25 κομμάτια, ανάλογα πως θα τα κόψεις. Για παιδικό γλυκό μπορείς να βάλεις πολύχρωμη τρούφα, πουράκια ή μαλτίζερς.

      Διαγραφή
  4. Σε περίπτωση που το φτιάξω με maltesers από πάνω κλπ, μπορώ να βάλω άραγε τα καβουρδισμένα αμύγδαλα περασμένα από μούλτι μέσα στην κρέμα? Δεν θέλω να τα αφαιρέσω, γι' αυτό?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.