Κεφτεδάκια αυγολέμονο

Κεφτεδάκια αυγολέμονο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τα κεφτεδάκια αυγολέμονο, είναι ένα φαγάκι από εκείνα που μας έφτιαχναν οι γιαγιάδες μας και ήταν πάντα πάρα πολύ νόστιμα.
Θυμίζουν τα γιουβαρλάκια, χωρίς όμως να είναι ίδια στη γεύση, ενώ μπορούμε να τα φτιάξουμε και με κεφτεδάκια που μας έχουν περισσέψει από την προηγούμενη μέρα.


Κεφτεδάκια αυγολέμονo


Υλικά

•     700 γραμ. κιμάς μοσχαρίσιος ανάμεικτος με χοιρινό
•     3 - 4 φέτες μπαγιάτικο ψωμί μουσκεμένο και στυμμένο
•     2 κρεμμύδια τριμμένα στον τρίφτη
•     3 σκελίδες σκόρδο τριμμένες στον τρίφτη
 
•     2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
•     2 κουτ. σούπας γάλα
•     1 αυγό
•     ½ κουτ. γλυκού ρίγανη

•     1
κουτ. σούπας φρέσκος δυόσμος ψιλοκομμένος
•     2 κουτ. σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος
•     ¼ κουτ. γλυκού κύμινο
•     ¼
κουτ. γλυκού μπαχάρι
•     αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
•     ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
 

     Για τη σάλτσα

•     1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
•     2 σκελίδες σκόρδο τριμμένες στον τρίφτη
•     1 μεγάλη πατάτα κομμένη κυδωνάτη
•     2 - 2½ ποτήρια ζωμό κρέατος ή νερό
•     ½ κρασοπότηρο ελαιόλαδο
•    αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι

    Για το αυγολέμονο

•    2 αυγά
•    2 λεμόνια (το χυμό τους)
•    ½ φλυτζ. τσαγιού ζωμό απ᾿ το φαγητό μας
•    1 πρέζα αλάτι ψιλό

 
Εκτέλεση

Σ' ένα μπολ βάζουμε τον κιμά, το ψωμί, το γάλα, ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε τα κρεμμύδια (με τα υγρά τους), τα σκόρδα, το αυγό, τα μυρωδικά, τα μπαχαρικά, το λάδι και αλατοπιπερώνουμε. (Αναλυτικά εδώ: Κεφτεδάκια τηγανιτά).
Κεφτεδάκια αυγολέμονο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κεφτεδάκια αυγολέμονο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ζυμώνουμε καλά το μείγμα μέχρι να ενωθούν τα υλικά, το σκεπάζουμε, το αφήνουμε στο ψυγείο για 60΄ και έπειτα παίρνουμε κιμά με τα χέρια μας και τον πλάθουμε σε μπαλάκια, μέσα στις παλάμες μας.
Στο μεταξύ ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε φαρδύ τηγάνι και τα τηγανίζουμε γυρίζοντάς τα από κάθε πλευρά. 
Αφήνουμε τους κεφτέδες σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν.
Κεφτεδάκια αυγολέμονο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κεφτεδάκια αυγολέμονο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Η σάλτσα: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά και όταν ζεσταθεί, σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο, μέχρι να γυαλίσουν.
Μετά προσθέτουμε το ζωμό κρέατος ή το νερό και μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε τα κεφτεδάκια, τις πατάτες και αλατοπιπερώνουμε.
(Ο ζωμός ή το νερό πρέπει να τα σκεπάζει, αλλιώς συμπληρώνουμε).
Κεφτεδάκια αυγολέμονο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κεφτεδάκια αυγολέμονο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να βράσει, για 10'- 15' περίπου, μέχρι να βράσουν οι πατάτες και να μείνει το φαγητό μας με λίγο ζουμάκι.
Όταν είναι έτοιμο, χαμηλώνουμε την κουζίνα στο λιγότερο, για να διατηρηθεί το φαγητό μας ζεστό.
Μ᾿ ένα κουτάλι, βγάζουμε ½ κούπα ζουμί, από το φαγητό μας, κι ετοιμάζουμε το αυγολέμονο.
Κεφτεδάκια αυγολέμονο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κεφτεδάκια αυγολέμονο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Το αυγολέμονο: Χωρίζουμε πρώτα τους κρόκκους από τ᾿ ασπράδια.
Χτυπάμε τ᾿ ασπράδια με το αλάτι σε σφιχτή μαρέγκα.
Έπειτα ρίχνουμε τους κρόκκους έναν - έναν, όταν απορροφηθούν προσθέτουμε λίγο - λίγο το χυμό λεμονιού και στη συνέχεια το ζωμό, που έχουμε βγάλει απ᾿ το φαγητό.
Προσέχουμε, (επειδή είναι καυτός), να τον ρίξουμε λίγο - λίγο και χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα, για να μην ψήσουμε τα αυγά και χαλάσουμε το αυγολέμονο.

Σβήνουμε τη φωτιά και περιχύνουμε με το αυγολέμονο το φαγητό.
Πιάνουμε με τα δυο μας χέρια την κατσαρόλα και την κουνάμε να ανακατευτεί  και να πάει παντού η σάλτσα.

-- Αν το θέλουμε πιο ζουμερό, βάζουμε 1 φλυτζάνι ζωμό ή νερό ακόμη.

-- Εναλλακτικά, μπορούμε να μην το αυγοκόψουμε και να το φάμε λεμονάτο.


2 σχόλια:

  1. Καλησπέρα Γιώτα, μου αρέσει πολύ η ιδέα σου τα τηγανητά κεφτεδάκια αυγολέμονο.
    Δεν νομίζω ότι έχουν καμμία σχέση με τα γιουβαρλάκια εδώ η γεύση, πρέπει να είναι
    πολύ πιό πικάντικη και διαφορετική!!
    Μου αρέσει η ιδέα και θα την πραγματοποιήσω.
    Καλό σου βράδυ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάχη μου είναι πράγματι πολύ ωραία. Να τα φτιάξεις, θα σου αρέσουν πολύ.

      Διαγραφή

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.