Κεφτεδάκια τηγανιτά

Κεφτεδάκια τηγανιτά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ένα κλασικό ορεκτικό, που με λίγες τηγανιτές πατάτες γίνεται και κυρίως πιάτο.
Παλιότερα τα καλοκαίρια, έμπαιναν καθημερινά σε ταπεράκια και πήγαιναν παραλία· ναι τα τηγανιτά κεφτεδάκια είναι πλέον κομμάτι της ελληνικής παράδοσης.
Λατρεμένη παράδοση!



Παραδοσιακά κεφτεδάκια τηγανιτά


Υλικά

•      800 γραμ. κιμάς μοσχαρίσιος ανάμεικτος με χοιρινό
•      4 φέτες μπαγιάτικο ψωμί μουσκεμένο και στυμμένο
•      2 μεγάλα κρεμμύδια τριμμένα στον τρίφτη
•      3 σκελίδες σκόρδο τριμμένες στον τρίφτη
•      3 κουτ. σούπας γάλα

•      2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
•      1 αυγό φρέσκο
•      1 κουτ. γλυκού ρίγανη
•      1
κουτ. γλυκού φρέσκος βασιλικός ψιλοκομμένος
•      1
κουτ. σούπας φρέσκος δυόσμος ψιλοκομμένος
•      2
κουτ. σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος              
•      ¼
κουτ. γλυκού μπαχάρι
•      ¼
κουτ. γλυκού κύμινο
•      ½
κουτ. γλυκού μουστάρδα σκόνη
•      αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
•      ελαιόλαδο για το τηγάνισμα


 Εκτέλεση


Σ' ένα μπολ βάζουμε το ψωμί, ρίχνουμε νερό να το σκεπάζει και τ'αφήνουμε να φουσκώσει.
Μετά από λίγο, το στίβουμε καλά ανάμεσα στις παλάμες μας και το τρίβουμε με τα χέρια.
Κεφτεδάκια τηγανιτά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κεφτεδάκια τηγανιτά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σ' ένα μπολ βάζουμε τον κιμά, το τριμμένο ψωμί, το γάλα και τ'ανακατεύουμε καλά.
Έπειτα προσθέτουμε τα κρεμμύδια (με τα υγρά τους), τα σκόρδα, το αυγό, τα μυρωδικά, τα μπαχαρικά, το λάδι και αλατοπιπερώνουμε.
Κεφτεδάκια τηγανιτά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κεφτεδάκια τηγανιτά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ζυμώνουμε καλά το μείγμα μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να μαλακώσουν, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε στο ψυγείο για 60΄, ώστε να αρωματιστεί ο κιμάς και τα κεφτεδάκια να γίνουν τέλεια.
Έπειτα παίρνουμε κιμά με τα χέρια μας και τον πλάθουμε σε μικρά μπαλάκια, μέσα στις παλάμες μας.
Κεφτεδάκια τηγανιτά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Στο μεταξύ ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε φαρδύ τηγάνι, (βάζουμε τόσο λάδι όσο να καλύπτει το μισό κεφτέ όταν θα τηγανίζεται) και τα τηγανίζουμε γυρίζοντάς τα από κάθε πλευρά.
Αφήνουμε τους κεφτέδες σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν (αν θέλουμε).

(Αν σας μείνουν τηγανισμένα κεφτεδάκια, την επόμενη μέρα φτιάξτε μια απλή σάλτσα ντομάτας και αφού βράσει για 10΄ ρίξτε μέσα τους κεφτέδες, να πάρουν μία βράση).

Μερίδες: 5


17 σχόλια:

  1. ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΑ! η πιο αυθεντική συνταγή που βρήκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολυ ωραια συνταγή! Τα φτιάξαμε για την γιορτη του ελληνικού σχολείου που παει ο άντρας μου. Εγω έφτιαξα το μείγμα, η κόρη τα έπλασε και ο άντρας μου που είναι Βέλγος τα τηγάνισε τέλεια! Ευχαριστούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. κυρία Γιώτα πως μπορώ να πάρω τα υλικά αν είναι για δυο άτομα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελπίδα μου, βάλε τα μισά υλικά από ότι γράφω στη συνταγή και βάλε ολόκληρο το αυγό, δεν υπάρχει πρόβλημα.

      Διαγραφή
    2. Α! Μάλιστα! Ευχαριστω πολυ!! Αυτό θα κάνω!

      Διαγραφή
  4. Κυρια Γιωτα αν δεν εχω ψωμι μπορω να βαλω φρυγανια?και αν ναι ποση???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι φίλη μου και στα κεφτεδάκια μπορούμε να βάλουμε 4 - 5 φρυγανιές, αν δεν έχουμε ψωμί.

      Διαγραφή
  5. το κύμινο δε μυρίζει άσχημα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το κύμινο δεν μυρίζει άσχημα. Αν όμως σε κάποιον δεν αρέσει, μπορεί να το παραλείψει.

      Διαγραφή
  6. δεν τα αλευρωνεται? ετσι ξερω επισης μαιντανος και βασιλικος μαλλον οχι τοσο απαραιτητα στην κλασικη συνταγη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το αλεύρωμα ή όχι, είναι στη διάθεση του καθενός. Όσο για τα μυρωδικά, στα κεφτεδάκια είναι απαραίτητα. Βεβαίως περί ορέξεως ...

      Διαγραφή
  7. Εφτιαξα τα κεφτεδακια στον αντρα μου και του αρεσαν πολύ! Και να φανταστείτε δεν ειχα κι όλα τα μυρωδικα... Να αναφερω μονο ότι τα αλευρωσα, κυριως από συνηθεια... Ευχαριστούμε για τη συνταγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλη/ε εγώ σ' ευχαριστώ και χαίρομαι πολύ που σας άρεσαν.

      Διαγραφή
  8. Καλησπέρα και συγχαρητήρια για to blog σας!!! Αυθεντικές συνταγές! Να κάνω μια ερώτηση? Αν θέλουμε να καταψύξουμε τα κεφτεδάκια πριν τα τηγανίσουμε δεν εχουμε πρόβλημα επειδή περιέχει αυγό?? ευχαριστώ! Γιούλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιούλη μου σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Το αυγό δεν έχει πρόβλημα αν το καταψύξουμε. Προσοχή (όπως σε όλα τα κατεψυγμένα τρόφιμα) χρειάζεται στην απόψυξή του, που πρέπει να γίνεται πάντα στην συντήρηση του ψυγείου μας.

      Διαγραφή

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.