Header Ads

Σταφιδόπιτα νηστίσιμη

Σταφιδόπιτα νηστίσιμη - Τα φαγητά της γιαγιάς
Ένα πάρα πολύ παλιό, νηστίσιμο γλυκό με σταφίδες, από εκείνα που φτιάχνανε οι γιαγιάδες μας για τις νηστείες, και ειδικά για των Χριστουγέννων και του Πάσχα. Η σταφιδόπιτα είναι το ιδανικό γλυκό, για όλες τις ώρες και τις ηλικίες, γεμάτο με αρώματα και γεύσεις από το παρελθόν.


Σταφιδόπιτα νηστίσιμη με κρασί και πετιμέζι


Υλικά

•    1½ φλυτζ. τσαγιού σταφίδες ξανθές
•    700 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
•    240 γραμ. ή 1 φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
•    360 γραμ. ή 1½ φλυτζ. τσαγιού ζάχαρη
•    240 γραμ. ή 1 φλυτζ. τσαγιού χλιαρό νερό
•    120 γραμ. ή ½ φλυτζ. τσαγιού λευκό κρασί
•    120 γραμ. ή ½ φλυτζ. τσαγιού χυμό μανταρινιού ή πορτοκαλιού
•    ξύσμα από 2 μανταρίνια ή 1 πορτοκάλι
•    2 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
•    1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
•    4 κουτ. σούπας τεντούρα ή λικέρ ούζο ή κονιάκ
•    2 κουτ. σούπας πετιμέζι
•    1 κουτ. γλυκού κανέλλα
•    ¼ κουτ. γλυκού γαρύφαλλο
•    ¼ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
•    ¼ κουτ. γλυκού αλάτι
•    1 κουτ. γλυκού κακάο (προαιρετικά)

Εκτέλεση


Σταφιδόπιτα νηστίσιμη - Τα φαγητά της γιαγιάς
Σταφιδόπιτα νηστίσιμη - Τα φαγητά της γιαγιάς
Σε μια λεκάνη, χτυπάμε το λάδι με τη ζάχαρη, για 7' λεπτά.
Έπειτα προσθέτουμε την κανέλλα, το γαρύφαλλο, το μοσχοκάρυδο, το αλάτι, το ξύσμα μανταρινιού, την τεντούρα, το κρασί, το κακάο και το πετιμέζι, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν.
Σταφιδόπιτα νηστίσιμη - Τα φαγητά της γιαγιάς
Σταφιδόπιτα νηστίσιμη - Τα φαγητά της γιαγιάς
Στη συνέχεια, ρίχνουμε τη σόδα διαλυμένη (πάνω από τη λεκάνη γιατί φουσκώνει) στο χυμό μανταρινιού, το μπέικιν πάουντερ και εναλλάξ, το κοσκινισμένο αλεύρι και το νερό.
Σταφιδόπιτα νηστίσιμη - Τα φαγητά της γιαγιάς
Σταφιδόπιτα νηστίσιμη - Τα φαγητά της γιαγιάς
Όταν ενσωματωθεί καλά το αλεύρι, ρίχνουμε τις σταφίδες, τις οποίες έχουμε ανακατέψει με 2 κουταλιές της σούπας από το αλεύρι μας, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να απορροφηθούν.
Λαδώνουμε ένα ταψί Ν°32 (διαμ. 32 εκ.), κι αδειάζουμε μέσα το μείγμα.
Σταφιδόπιτα νηστίσιμη - Τα φαγητά της γιαγιάς
Σταφιδόπιτα νηστίσιμη - Τα φαγητά της γιαγιάς
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160°C, στον αέρα, για 50' - 60' λεπτά περίπου, μέχρι η σταφιδόπιτα, να φουσκώσει και να ροδίσει.
Όταν το γλυκό ξεκολλήσει απ᾿ τα τοιχώματα του ταψιού, δοκιμάζουμε αν είναι έτοιμο, τρυπώντας στο κέντρο του, με μια οδοντογλυφίδα.
Αν βγει στεγνή και καθαρή είμαστε έτοιμοι, αν όχι, το ψήνουμε για λίγο ακόμη.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια