Εάν δεν μας αρέσει η έντονη γεύση της κλασικής μαγιονέζας και θέλουμε μια πιο ελαφριά, που να μοιάζει με του εμπορίου (χωρίς τα συντηρητικά), αλλά μακράν πολύ ωραιότερη, μπορούμε να την φτιάξουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο και περισσότερο σπορέλαιο και μόνο μ' ένα ολόκληρο αυγό, εύκολα, σίγουρα και σε ένα μόνο λεπτό.
Υλικά
• 1 αυγό ολόκληρο βιολογικό
• 200 ml. ηλιέλαιο ή αραβοσιτέλαιο
• 50 ml. ελαιόλαδο
• 1 κουτ. γλυκού γεμάτη μουστάρδα υγρή
• 2½ κουτ. σούπας ξύδι λευκό
• 1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
• αλάτι - πιπέρι άσπρο
Εκτέλεση
Μαγιονέζα ελαφριά με ολόκληρο αυγό, σαν του εμπορίου, σε 1'
Υλικά
• 1 αυγό ολόκληρο βιολογικό
• 200 ml. ηλιέλαιο ή αραβοσιτέλαιο
• 50 ml. ελαιόλαδο
• 1 κουτ. γλυκού γεμάτη μουστάρδα υγρή
• 2½ κουτ. σούπας ξύδι λευκό
• 1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
• αλάτι - πιπέρι άσπρο
Εκτέλεση
Φροντίζουμε τα υλικά μας να έχουν θερμοκρασία δωματίου. | |
Βάζουμε από την αρχή όλα τα υλικά για τη μαγιονέζα στο δοχείο του
ραβδομπλέντερ, τοποθετούμε τη ράβδο τελείως κάτω, στον πάτο του δοχείου,
και ξεκινάμε να τα χτυπάμε μέχρι να αρχίσουν να πήζουν, στη χαμηλότερη
ταχύτητα, κουνώντας αργά και κυκλικά τη ράβδο. Όταν στο κάτω μέρος αρχίζει να πήζει και να αλλάζει χρώμα, τραβάμε αργά προς τα πάνω το ραβδομπλέντερ, μέχρι να φτάσουμε στο ψηλότερο σημείο. Το κάνουμε άλλη μια φορά από κάτω μέχρι επάνω και είμαστε έτοιμοι. |
|
Δοκιμάζουμε, διορθώνουμε ανάλογα με τη γεύση μας το αλατοπίπερο και
το λεμόνι ή το ξύδι και είμαστε έτοιμοι. Τη βάζουμε σε βαζάκι στο ψυγείο και απολαμβάνουμε μια σπιτική μαγιονέζα, πολύ καλύτερη από του εμπορίου. Την καταναλώνουμε το πολύ σε μια εβδομάδα. |
|
Για όσους φοβούνται να χρησιμοποιήσουν ωμά αυγά στη μαγιονέζα, λόγω της σαλμονέλας, υπάρχει η λύση της παστερίωσης: Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο μέχρι να φτάσει τους 80°C και το αποσύρουμε από τη φωτιά. Στο δοχείο του μπλέντερ βάζουμε τους κρόκους μαζί με το χυμό λεμονιού, αρχίζουμε να τους χτυπάμε γρήγορα, ρίχνοντας πολύ σιγά το ζεστό λάδι, σαν λεπτή κλωστή, όπως όταν φτιάχνουμε αυγολέμονο. Όταν τελειώσουμε το ζεστό λάδι, ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά και συνεχίζουμε το χτύπημα με το σπορέλαιο μέχρι να γίνει η μαγιονέζα. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και τη βάζουμε στο ψυγείο. -- Το μόνο που πρέπει να προσέξουμε, με όποιον τρόπο κι αν φτιάξουμε τη μαγιονέζα, είναι η θερμοκρασία των υλικών και των σκευών που θα χρησιμοποιήσουμε. Πρέπει οπωσδήποτε να είναι σε θερμοκρασία δωματίου, ή τουλάχιστον να τα έχουμε βγάλει μία ώρα πριν από το ψυγείο. -- Μπορούμε να την φτιάξουμε και μόνο με τον κρόκο του αυγού, όμως με το ασπράδι η μαγιονέζα δένει καλύτερα και έχει πιο ωραία υφή. -- Η αναλογία ελαιόλαδου και σπορέλαιου δεν είναι δεσμευτική και την κανονίζουμε ανάλογα με τα γούστα μας. -- Όσο περισσότερο ελαιόλαδο έχει η μαγιονέζα, τόσο πιο κίτρινη θα είναι, ενώ με το σπορέλαιο γίνεται άσπρη. -- Μπορούμε αν θέλουμε να την γλυκάνουμε λίγο, ρίχνοντας λίγο μέλι (στη μύτη του κουταλιού). -- Εναλλακτικά, αντί για μουστάρδα, μπορούμε να βάλουμε 1 - 2 σκελίδες σκόρδου λιωμένες και λίγο περισσότερο αλάτι. |
0 Σχόλια
Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.