Header Ads

Συκωταριά με ψιλικά

Συκωταριά με ψιλικά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ένας διαφορετικός τρόπος για να φτιάξουμε τη συκωταριά, πέρα από τη λαδορίγανη, που θυμίζει μαγειρίτσα, χωρίς όμως να είναι.
Με μπόλικα χόρτα και μυρωδικά, απογειώνει τη γεύση και την κάνει πιο «ελαφριά».
Φτιάξτε τη οπωσδήποτε!

Συκωταριά με ψιλικά


Υλικά

•    1 ολόκληρη συκωταριά αρνίσια (φρέσκια ή κατεψυγμένη)
•    1,5 - 1,7 κιλό καθαρισμένα ψιλικά (σπανάκι, σέσκ(ου)λα, μυρώνια, καυκαλίδες, μάραθο ή άνηθο, μαϊντανό)
•    3 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
•    4 - 5 φρέσκα κρεμμυδάκια σε ροδέλες
•    3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
•    1 νεροπότηρο κρασί
•    ½ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο (ελάχιστα πιο λίγο)
•    χυμό από 1 λεμόνι
•    αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Συκωταριά με ψιλικά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Συκωταριά με ψιλικά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πλένουμε πολύ καλά τα ψιλικά μας και τα χοντροκόβουμε.
Έπειτα πλένουμε πάρα πολύ καλά τη συκωταριά, τη βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, με νερό που να τη σκεπάζει και τη ζεματάμε για 10', φροντίζοντας να την ξαφρίσουμε πολύ καλά.
Συκωταριά με ψιλικά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Συκωταριά με ψιλικά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Στη συνέχεια, τη βγάζουμε, την πλένουμε με άφθονο τρεχούμενο νερό, την κόβουμε και τη βάζουμε σε τρυπητό να στραγγίξει.
Συκωταριά με ψιλικά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Συκωταριά με ψιλικά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ξεπλένουμε την κατσαρόλα, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε, σε μέτρια φωτιά, τα ξερά κρεμμύδια και τη συκωταριά, για 5' περίπου, κι έπειτα σβήνουμε με το κρασί.
Συκωταριά με ψιλικά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Συκωταριά με ψιλικά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Όταν εξατμιστεί, (περίπου στα 5'), προσθέτουμε ζεστό νερό που να τα σκεπάζει, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε για 30' - 40' περίπου, ανάλογα την ηλικία και το βάρος του ζώου, καθώς και το μέγεθος των κομματιών, που έχουμε κόψει τη συκωταριά.
Συκωταριά με ψιλικά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Συκωταριά με ψιλικά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Όταν μαλακώσει η συκωταριά, ρίχνουμε τα ψιλικά μέσα στη κατσαρόλα, πιέζοντάς τα για να χωρέσουν, κι όταν "πέσουν" λίγο τ᾿ ανακατεύουμε, μισοσκεπάζουμε και τ᾿ αφήνουμε να μαγειρευτούν για 20' περίπου, μέχρι να μαλακώσουν και να μείνουν με λίγο ζουμάκι. (Αν το φαγητό μας δεν έχει υγρά, προσθέτουμε λίγο νερό, προσέχοντας γιατί θα βγάλουν και τα χορταρικά).
Όταν τα χορταρικά μας μαλακώσουν και μείνουν με λίγο ζουμάκι, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

-- Από την ώρα που θα ρίξουμε τα χόρτα, αποφεύγουμε το ανακάτεμα, για να μην λιώσουν και απλά κουνάμε την κατσαρόλα.

-- Αν η συκωταριά δεν είναι από δικό μας σφαχτό, προσέχουμε όταν αγοράζουμε νωπή, να είναι όντως νωπή και όχι ξεπαγωμένη κατεψυγμένη.
Ειδικά τις ημέρες του Πάσχα, που η ζήτηση είναι πάρα πολύ μεγάλη και είναι πιο δύσκολο να βρούμε φρέσκες.


Έτσι, το ερώτημα που γεννάται είναι, πώς μπορούμε να ξεχωρίσουμε τη φρέσκια συκωταριά, από την κατεψυγμένη, που την έχουν ξεπαγώσει (αποψύξει);
Ο πιο απλός τρόπος είναι ο εξής: στις φρέσκες υπάρχει πάντα, (πωλείται μαζί), ο καρύτζαφλος (ο λάρυγγας, η τραχεία του λαιμού) και τα γλυκάδια.
Στις κατεψυγμένες, αυτά δεν υπάρχουν ποτέ.

Όσο για τις αντεριές, τα κατεψυγμένα έντερα συνήθως πωλούνται καθαρισμένα, ενώ τα νωπά, τις περισσότερες φορές ακαθάριστα.
Οπότε...

Δείτε επίσης: Κατσικάκι με μάραθο και αγκινάρες στη γάστρα

Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. Ακολουθήσαμε πιστά τη συνταγή σας και το φαγητό βγήκε πεντανόστιμο !!
    Πολύ καλές οι οδηγίες αλλά και οι φωτογραφίες που τις συνοδεύουν.
    Μπράβο σας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.