Μαρμελάδα Ακτινίδιο

Τα φαγητά της γιαγιάς - Μαρμελάδα ακτινίδιο
Τα ακτινίδια, είναι από τα πιο απαραίτητα φρούτα, πολύ πλούσια σε βιταμίνες και φυτικές ίνες.
Μπορούμε να τα φτιάξουμε μαρμελάδα, και παρ᾿ όλο που γίνεται γλυκόξυνη, είναι πάρα πολύ νόστιμη.
Εναλλακτικά, μπορούμε να τα κάνουμε γλυκό του κουταλιού, ή ωραιότατο

λικέρ.

Μαρμελάδα Ακτινίδιο

Υλικά

•    750 γραμ. ακτινίδια καθαρισμένα
•    500 γρ. ζάχαρη
•    ½ φλυτζ. τσαγιού νερό
•   
½ λεμόνι (το χυμό του)

Εκτέλεση


Τα φαγητά της γιαγιάς - Μαρμελάδα ακτινίδιο
Τα φαγητά της γιαγιάς - Μαρμελάδα ακτινίδιο
Διαλέγουμε ώριμα, γερά φρούτα, τα καθαρίζουμε, τα πλένουμε και τα κόβουμε στα τέσσερα ή στα οκτώ.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Μαρμελάδα ακτινίδιο
Τα φαγητά της γιαγιάς - Μαρμελάδα ακτινίδιο
Τα βάζουμε σε κατσαρόλα, σε στρώσεις, ρίχνοντας εναλλάξ τη ζάχαρη και τ᾿ αφήνουμε 7 - 8 ώρες, να βγάλουν τα ζουμιά τους.
Αν τα ακτινίδια είναι πολύ ώριμα, 3 - 4 ώρες, είναι αρκετές.
Μετά την πρώτη ώρα, τ᾿ ανακατεύουμε μια - δυο φορές, για να πάει η ζάχαρη παντού.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Μαρμελάδα ακτινίδιο
Τα φαγητά της γιαγιάς - Μαρμελάδα ακτινίδιο
Στη συνέχεια, ρίχνουμε το νερό και βράζουμε τα ακτινίδια σε μέτρια φωτιά για 5', απ᾿ την ώρα που θα πάρουν βράση, ξαφρίζοντας τον αφρό που θα βγάλουν.
Σβήνουμε την φωτιά, και μετά από 10' αποσύρουμε την κατσαρόλα απ᾿ το μάτι, και τ᾿ αφήνουμε μέχρι την άλλη μέρα να ξεκουραστούν.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Μαρμελάδα ακτινίδιο
Τα φαγητά της γιαγιάς - Μαρμελάδα ακτινίδιο
Την άλλη μέρα, τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά, για 10' - 15΄ περίπου, μέχρι να μαλακώσουν τα φρούτα.
Ανακατεύουμε συνεχώς με ξύλινη σπάτουλα ή κουτάλα, αφ᾿ενός για να μην μας κολλήσουν και αφ᾿ετέρου, για να λιώσουμε όσο μπορούμε τα φρούτα.
Τέλος προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού, χτυπάμε τα φρούτα με το ραβδομπλέντερ και τ᾿ αφήνουμε να βράσουν για άλλα 3΄- 4'.

Γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα ζεστά, µε την καυτή μαρµελάδα μέχρι πάνω, να ξεχειλίζει.
Σφραγίζουμε µε τα καπάκια και τα αναποδογυρίζουμε στον πάγκο, με το καπάκι να ακουμπά κάτω, ώστε να γίνει κονσερβοποίηση, κι όταν κρυώσουν καλά, τα φυλάμε στο ντουλάπι µας.

Όταν ανοίξουμε το βάζο µε τη μαρµελάδα, μετά το συντηρούμε στο ψυγείο.

-- Έαν μας δέσει πολύ και τη θέλουμε πιο αραιή, ρίχνουμε λίγο νερό και τη βάζουμε να πάρει μία βράση ακόμη.


-- Ο χρόνος που τα βράζουμε, καθώς και το νερό, εξαρτάται από το πόσο ώριμα ή σκληρά, είναι τα φρούτα μας.


2 σχόλια:

  1. Μπράβο, η συνταγή εξαιρετική!!! Η μαρμελάδα επίσης απίθανη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.

Αναζητήστε συνταγές, φαγητά, ή τα βασικά υλικά τους