Μαρμελάδα Ακτινίδιο

Μαρμελάδα Ακτινίδιο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τα ακτινίδια, όπως όλα τα φρούτα, πρέπει να υπάρχουν στη διατροφή μας, γιατί είναι πολύ πλούσια σε βιταμίνες και φυτικές ίνες.
Επειδή όμως η γεύση των φρέσκων φρούτων δεν αρέσει σε όλους, μπορούμε να τα κάνουμε μια ωραιότατη μαρμελάδα, με ξεχωριστή γλυκόξυνη γεύση.


Ακτινίδιο μαρμελάδα


Υλικά

•    750 γραμ. ακτινίδια καθαρισμένα
•    500 γρ. ζάχαρη
•    ½ φλυτζ. τσαγιού νερό
•   
½ λεμόνι (το χυμό του)

Εκτέλεση


Μαρμελάδα Ακτινίδιο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μαρμελάδα Ακτινίδιο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Διαλέγουμε ώριμα, γερά φρούτα, τα καθαρίζουμε, τα πλένουμε και τα κόβουμε στα τέσσερα ή στα οκτώ.
Μαρμελάδα Ακτινίδιο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μαρμελάδα Ακτινίδιο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τα βάζουμε σε κατσαρόλα, σε στρώσεις, ρίχνοντας εναλλάξ τη ζάχαρη και τ᾿ αφήνουμε 7 - 8 ώρες, να βγάλουν τα ζουμιά τους.
Αν τα ακτινίδια είναι πολύ ώριμα, 3 - 4 ώρες, είναι αρκετές.
Μετά την πρώτη ώρα, τ᾿ ανακατεύουμε μια - δυο φορές, για να πάει η ζάχαρη παντού.
Μαρμελάδα Ακτινίδιο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μαρμελάδα Ακτινίδιο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Στη συνέχεια, ρίχνουμε το νερό και βράζουμε τα ακτινίδια σε μέτρια φωτιά για 5', απ᾿ την ώρα που θα πάρουν βράση, ξαφρίζοντας τον αφρό που θα βγάλουν.
Σβήνουμε την φωτιά, και μετά από 10' αποσύρουμε την κατσαρόλα απ᾿ το μάτι, και τ᾿ αφήνουμε μέχρι την άλλη μέρα να ξεκουραστούν.
Μαρμελάδα Ακτινίδιο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μαρμελάδα Ακτινίδιο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Την άλλη μέρα, τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά, για 10' - 15΄ περίπου, μέχρι να μαλακώσουν τα φρούτα.
Ανακατεύουμε συνεχώς με ξύλινη σπάτουλα ή κουτάλα, αφ᾿ενός για να μην μας κολλήσουν και αφ᾿ετέρου, για να λιώσουμε όσο μπορούμε τα φρούτα.
Τέλος προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού, χτυπάμε τα φρούτα με το ραβδομπλέντερ και τ᾿ αφήνουμε να βράσουν για άλλα 3΄- 4'.

Γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα ζεστά, µε την καυτή μαρµελάδα μέχρι πάνω, να ξεχειλίζει.
Σφραγίζουμε µε τα καπάκια και τα αναποδογυρίζουμε στον πάγκο, με το καπάκι να ακουμπά κάτω, ώστε να γίνει κονσερβοποίηση, κι όταν κρυώσουν καλά, τα φυλάμε στο ντουλάπι µας.

Όταν ανοίξουμε το βάζο µε τη μαρµελάδα, μετά το συντηρούμε στο ψυγείο.

-- Έαν μας δέσει πολύ και τη θέλουμε πιο αραιή, ρίχνουμε λίγο νερό και τη βάζουμε να πάρει μία βράση ακόμη.


-- Ο χρόνος που τα βράζουμε, καθώς και το νερό, εξαρτάται από το πόσο ώριμα ή σκληρά, είναι τα φρούτα μας.

-- Εναλλακτικά, μπορούμε να κάνουμε Ακτινίδιο γλυκό του κουταλιού ή ωραιότατο λικέρ Ακτινίδιο.


2 σχόλια:

  1. Μπράβο, η συνταγή εξαιρετική!!! Η μαρμελάδα επίσης απίθανη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.

Αναζητήστε συνταγές, φαγητά, ή τα βασικά υλικά τους