Το ακτινίδιο, είναι ένα από τα πιο ιδιαίτερα και απαραίτητα φρούτα, που γίνονται πολύ ξεχωριστό γλυκό του κουταλιού, μαρμελάδα, αλλά κι ένα απίθανο λικέρ.
Επειδή περιέχει περισσότερη βιταμίνη C, από οποιοδήποτε άλλο φρούτο, καλό είναι να τα εντάξουμε στην διατροφή των παιδιών μας.
Ακτινίδιο γλυκό του κουταλιού
Υλικά
• 1 κιλό ακτινίδια ώριμα και κρουστά (καθαρισμένα)
• 700 γρ. ζάχαρη
• 1 φλυτζ. τσαγιού νερό
• 3 λεμόνια (το χυμό τους)
• αρμπαρόριζα
Εκτέλεση
Επειδή περιέχει περισσότερη βιταμίνη C, από οποιοδήποτε άλλο φρούτο, καλό είναι να τα εντάξουμε στην διατροφή των παιδιών μας.
Ακτινίδιο γλυκό του κουταλιού
Υλικά
• 1 κιλό ακτινίδια ώριμα και κρουστά (καθαρισμένα)
• 700 γρ. ζάχαρη
• 1 φλυτζ. τσαγιού νερό
• 3 λεμόνια (το χυμό τους)
• αρμπαρόριζα
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε προσεκτικά τα ακτινίδια, τα πλένουμε και τα κόβουμε κατά μήκος στα δύο ή στα τέσσερα. Τα βάζουμε σ᾿ ένα μπολ με νερό που να τα σκεπάζει και το χυμό από τα 2 λεμόνια και τ᾿ αφήνουμε για 3 - 4 ώρες, να σφίξουν. |
|
Έπειτα τα στραγγίζουμε, χωρίς να τα πλύνουμε και τα βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σε στρώσεις μαζί με τη ζάχαρη. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της, (ή με μια μεμβράνη) και τα αφήνουμε 7 - 8 ώρες, να βγάλουν τα υγρά τους. Κατόπιν, βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε το νερό και μόλις πάρουν βράση, βράζουμε για 5' και ξαφρίζουμε όσο βγάζουν αφρούς. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει και να σταθεί 7 με 8 ώρες, τουλάχιστον. |
|
Την
άλλη μέρα, ξαναβάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και βράζουμε για
10'- 15' περίπου, απ᾿ την ώρα που θα πάρει βράση, μέχρι να
μαλακώσουν τα ακτινίδια και να δέσει το σιρόπι. (Αν τα φρούτα μας είναι
σκληρά, θα χρειαστούν περισσότερο βράσιμο και νερό). Λίγο πριν το τέλος, ρίχνουμε το χυμό του λεμονιού μαζί με την αρμπαρόριζα. Το διατηρούμε σε αποστειρωμένα βάζα, καλύτερα στο ψυγείο, για τουλάχιστον ένα χρόνο. -- Όταν μας τελειώσει, δεν πετάμε το σιρόπι αλλά το κρατάμε και το χρησιμοποιούμε για παγωτά ή για να ραντίσουμε παντεσπάνια, κ.λ.π. -- Χρειάζεται προσοχή, γιατί φουσκώνει αρκετά. |
7 Σχόλια
Η αμπαρόριζα σίγουρα θα δίνει απίστευτο άρωμα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕφτιαξα το γλυκο και ειναι πολυ ωραιο πραγματικα . Αυριο θα κανω και μια σεβαστη ποσοτητα μαρμελαδας και θα σας πω εντυπωσεις . Ομως οσα ακτινιδια κι αν χρησιμοποιησω αλλα και δωσω , παλι θα μεινω με ενα σχεδον γεματο καφασι απο το πεσκεσι που μου ηρθε . Θα ηθελα αν γινεται λοιπον , να μου δινατε και τη συνταγη για το λικερ που αναφερετε και στις δυο συνταγες , αλλα δεν μπορω να βρω . Ευχαριστω .
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλη/ε χαίρομαι πολύ που σου άρεσε το γλυκό. Με χαρά θα ακούσω εντυπώσεις για τη μαρμελάδα. Όσο για το λικέρ, έχεις δίκιο δεν το έχω δημοσιεύσει. Αν θέλεις τη συνταγή, στείλε μου ένα μέιλ στο: faghta.giagias@gmail.com και θα σου τη στείλω.
Διαγραφήθα ηθελα το λικερ ακτινιδιο ευχαριστω
ΑπάντησηΔιαγραφήΕδώ είναι η συνταγή για το λικέρ ακτινίδιο
Διαγραφήσυγνώμη η αρμπαρόριζα σε τι μορφη??
ΔιαγραφήΒάζουμε φρέσκα, πλυμένα, τρυφερά φύλλα.
ΔιαγραφήΑν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.