Το ακτινίδιο, είναι από τα φρούτα που, ή μας αρέσουν πολύ, ή δεν μας αρέσουν καθόλου.
Ακριβώς το ίδιο ισχύει και για το λικέρ που φτιάχνουμε με τα ακτινίδια.
Γίνεται γρήγορα, σε δέκα μέρες το πολύ είναι έτοιμο, και δεν χρειάζεται μεγάλη φασαρία.
Υλικά
• 1 κιλό (9 - 10) ακτινίδια ώριμα
• 700 ml. τσίπουρο (χωρίς γλυκάνισο) ή βότκα
• 250 ml. νερό
• 500 γραμ. ζάχαρη καστανή ή λευκή
• 2 ξύλλα κανέλλας
• 1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
Εκτέλεση
Ακριβώς το ίδιο ισχύει και για το λικέρ που φτιάχνουμε με τα ακτινίδια.
Γίνεται γρήγορα, σε δέκα μέρες το πολύ είναι έτοιμο, και δεν χρειάζεται μεγάλη φασαρία.
Λικέρ ακτινίδιο
Υλικά
• 1 κιλό (9 - 10) ακτινίδια ώριμα
• 700 ml. τσίπουρο (χωρίς γλυκάνισο) ή βότκα
• 250 ml. νερό
• 500 γραμ. ζάχαρη καστανή ή λευκή
• 2 ξύλλα κανέλλας
• 1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
Εκτέλεση
Βράζουμε το νερό και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως. Καθαρίζουμε πλένουμε και κόβουμε τα ακτινίδια σε κομάτια. |
|
Βάζουμε στο μπλέντερ ή στο μούλτι τα ακτινίδια μαζί με την ζάχαρη, (με καστανή ζάχαρη γίνεται πιο έντονο πράσινο απ' ότι με λευκή) και τα πολτοποιούμε τελείως. | |
Μεταφέρουμε τον πολτό σε αποστειρωμένο βάζο ή γυάλα,
ρίχνουμε το τσίπουρο, τις κανέλλες, το χυμό λεμονιού και το νερό, το σφραγίζουμε και το
βάζουμε στο ψυγείο για 48 ώρες. Ακολούθως, σουρώνουμε 2 φορές, το ποτό σε σουρωτήρι ή σε τούλι, και το αφήνουμε 1 βδομάδα εκτός ψυγείου, σε σκιερό μέρος να ωριμάσει. |
|
Το σουρώνουμε πάλι καλά σε λεπτό τουλπάνι (ψιλό ύφασμα) και το απολαμβάνουμε παγωμένο, μόνο του ή σε κοκτέιλς. Αν χρειαστεί το σουρώνουμε και πάλι. Διατηρείται εκτός, ή καλύτερα εντός ψυγείου. |
16 Σχόλια
Θα μπορούσατε να επισημάνετε πόσο λικέρ αναμένεται να παραχθεί με την παραπάνω συνταγή; 1 λίτρο ή παραπάνω; Ευχαριστώ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΛίγο περισσότερο από 1 λίτρο.
ΔιαγραφήΜάλιστα. Τι θα λέγατε για την περίπτωση μαζί με τα παραπάνω υλικά να προσέθετα και λίγη φλούδα από πορτοκάλι, λεμόνι ή λάιμ; Πως σας φαίνεται; Και τι από όλα άραγε θα ταίριαζε περισσότερο;
ΔιαγραφήΕάν έπρεπε οπωσδήποτε να διαλέξω ένα από τα τρία, εγώ θα έβαζα λεμόνι. Άλλωστε και στην ποτοποιία, το κριτήριο είναι μόνο το γούστο μας.
ΔιαγραφήΜετά το 48ωρο το έβγαλα από το ψυγείο και το πέρασα 2 φορές από σουρωτήρι απλό. Δεν κράτησε πολύ πράμα το σουρωτήρι, ίσως 1-2 κουτάλια της σούπας, αρκετά σκούρο (τα σποράκια που θρυμάττισε-όχι τελείως- το μπλέντερ). Αυτό που έμεινε είναι κάπως πιο πράσινο, σαν χλαπάτσα, πολύ πηχτό, σαν φυτοπλαγκτόν ας πούμε. Δε θα έπρεπε να είναι τόσο πυχτό;
ΔιαγραφήΧρησιμοποίησα 4 μεγάλα ακτινίδια, ξυλάκι κανέλας, 250 ml τσίπουρο σκέτο, 250gr ζάχαρη άσπρη, 125 ml νερό, 10 ml στιμένο λεμόνι, για αποτέλεσμα των 500 ml περίπου.
Στο τέλος τέλος της διαδικασίας μπορώ άραγε να το αραιώσω με κάτι; Με νερό ας πούμε;
Επειδή δεν έχω τουλπάνι για το σούρωμα μετά την εβδομάδα, μπορώ να χρησιμοποιήσω φίλτρα καφέ; Λογικά θα έχω καλό αποτέλεσμα.
Πρώτον χρειάζεται ψιλό σουρωτήρι, δεύτερον το τσίπουρο είναι λιγότερο, προσθέστε 50 - 100 ml. ακόμη και τρίτον με τα φίλτρα του καφέ δεν θα κάνετε δουλειά. Πολύ δύσκολα θα το φιλτράρουν.
ΔιαγραφήΒρήκα τούλι. Μπορώ να το χρησιμοποιήσω για το τελικό σούρωμα, όσες φορές χρειαστεί; Ή πρέπει να βρω τουλπάνι; Υπάρχουν κάποιες ενδεικτικές εικόνες από το διαδίκτυο για αυτά τα δύο που μπορώ να τα δω;
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν δεν υπάρχει τουλπάνι, χρησιμοποιήστε το τούλι. Για φωτογραφίες δεν έχω κάτι υπόψη μου.
ΔιαγραφήΜε την καστανη ζαχαρη υπαρχει περιπτωση να παρει πρασινο χρωμα η θα παραμεινει καφε?
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλη/ε με την καστανή ζάχαρη θα σου γίνει λίγο πιο πρασινωπό. Αν το θέλεις πράσινο, μόνο με χρώμα ζαχαροπλαστικής θα το πετύχεις.
ΔιαγραφήΤο νερο τη ρόλο παίζει????
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυγνώμη αλλά δεν καταλαβαίνω τι εννοείς.
Διαγραφήνα ρωτησω?με αλλο ποτο γινετε εκτος τσιπουρο καο βοτκα?ασ πουμε με τζιν?
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν το έχω φτιάξει με τζιν, αλλά ξέρω ότι γίνεται.
ΔιαγραφήΘα μπορούσε να γίνει με κρασί ημίγλυκο η ξηρό με ζάχαρη;
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλη μου δεν νομίζω πως το ακτινίδιο ταιριάζει με το κρασί, οπότε...
ΔιαγραφήΑν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.