Λικέρ ακτινίδιο

Λικέρ ακτινίδιο - Τα φαγητά της γιαγιάς
Το ακτινίδιο, είναι από τα φρούτα που, ή μας αρέσουν πολύ, ή δεν μας αρέσουν καθόλου.
Ακριβώς το ίδιο ισχύει και για το λικέρ που φτιάχνουμε με τα ακτινίδια.
Γίνεται γρήγορα, σε δέκα μέρες το πολύ είναι έτοιμο, και δεν χρειάζεται μεγάλη φασαρία.



Λικέρ ακτινίδιο


Υλικά

•   1 κιλό (9 - 10) ακτινίδια ώριμα
•   700 ml. τσίπουρο (χωρίς γλυκάνισο) ή βότκα
•   250 ml. νερό
•   500 γραμ. ζάχαρη καστανή ή λευκή
•   2 ξύλλα κανέλλας

•   1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού

Εκτέλεση

Βράζουμε το νερό και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως. 
Καθαρίζουμε πλένουμε και κόβουμε τα ακτινίδια σε κομάτια.
Λικέρ ακτινίδιο - Τα φαγητά της γιαγιάς
Λικέρ ακτινίδιο - Τα φαγητά της γιαγιάς
Βάζουμε στο μπλέντερ ή στο μούλτι τα ακτινίδια μαζί με την ζάχαρη, (με καστανή ζάχαρη γίνεται πιο έντονο πράσινο απ' ότι με λευκή) και τα πολτοποιούμε τελείως.
Λικέρ ακτινίδιο - Τα φαγητά της γιαγιάς
Λικέρ ακτινίδιο - Τα φαγητά της γιαγιάς
Μεταφέρουμε τον πολτό σε αποστειρωμένο βάζο ή γυάλα, ρίχνουμε το τσίπουρο, τις κανέλλες, το χυμό λεμονιού και το νερό, το σφραγίζουμε και το βάζουμε στο ψυγείο για 48 ώρες.
Ακολούθως, σουρώνουμε 2 φορές, το ποτό σε σουρωτήρι ή σε τούλι, και το αφήνουμε 1 βδομάδα εκτός ψυγείου, σε σκιερό μέρος να ωριμάσει.
Λικέρ ακτινίδιο - Τα φαγητά της γιαγιάς
Λικέρ ακτινίδιο - Τα φαγητά της γιαγιάς
Το σουρώνουμε πάλι καλά σε λεπτό τουλπάνι (ψιλό ύφασμα) και το απολαμβάνουμε παγωμένο, μόνο του ή σε κοκτέιλς.

Αν χρειαστεί το σουρώνουμε και πάλι.

Διατηρείται εκτός, ή καλύτερα εντός ψυγείου.


14 σχόλια:

  1. Θα μπορούσατε να επισημάνετε πόσο λικέρ αναμένεται να παραχθεί με την παραπάνω συνταγή; 1 λίτρο ή παραπάνω; Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάλιστα. Τι θα λέγατε για την περίπτωση μαζί με τα παραπάνω υλικά να προσέθετα και λίγη φλούδα από πορτοκάλι, λεμόνι ή λάιμ; Πως σας φαίνεται; Και τι από όλα άραγε θα ταίριαζε περισσότερο;

      Διαγραφή
    2. Εάν έπρεπε οπωσδήποτε να διαλέξω ένα από τα τρία, εγώ θα έβαζα λεμόνι. Άλλωστε και στην ποτοποιία, το κριτήριο είναι μόνο το γούστο μας.

      Διαγραφή
    3. Μετά το 48ωρο το έβγαλα από το ψυγείο και το πέρασα 2 φορές από σουρωτήρι απλό. Δεν κράτησε πολύ πράμα το σουρωτήρι, ίσως 1-2 κουτάλια της σούπας, αρκετά σκούρο (τα σποράκια που θρυμάττισε-όχι τελείως- το μπλέντερ). Αυτό που έμεινε είναι κάπως πιο πράσινο, σαν χλαπάτσα, πολύ πηχτό, σαν φυτοπλαγκτόν ας πούμε. Δε θα έπρεπε να είναι τόσο πυχτό;
      Χρησιμοποίησα 4 μεγάλα ακτινίδια, ξυλάκι κανέλας, 250 ml τσίπουρο σκέτο, 250gr ζάχαρη άσπρη, 125 ml νερό, 10 ml στιμένο λεμόνι, για αποτέλεσμα των 500 ml περίπου.
      Στο τέλος τέλος της διαδικασίας μπορώ άραγε να το αραιώσω με κάτι; Με νερό ας πούμε;
      Επειδή δεν έχω τουλπάνι για το σούρωμα μετά την εβδομάδα, μπορώ να χρησιμοποιήσω φίλτρα καφέ; Λογικά θα έχω καλό αποτέλεσμα.

      Διαγραφή
    4. Πρώτον χρειάζεται ψιλό σουρωτήρι, δεύτερον το τσίπουρο είναι λιγότερο, προσθέστε 50 - 100 ml. ακόμη και τρίτον με τα φίλτρα του καφέ δεν θα κάνετε δουλειά. Πολύ δύσκολα θα το φιλτράρουν.

      Διαγραφή
  2. Βρήκα τούλι. Μπορώ να το χρησιμοποιήσω για το τελικό σούρωμα, όσες φορές χρειαστεί; Ή πρέπει να βρω τουλπάνι; Υπάρχουν κάποιες ενδεικτικές εικόνες από το διαδίκτυο για αυτά τα δύο που μπορώ να τα δω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν δεν υπάρχει τουλπάνι, χρησιμοποιήστε το τούλι. Για φωτογραφίες δεν έχω κάτι υπόψη μου.

      Διαγραφή
  3. Με την καστανη ζαχαρη υπαρχει περιπτωση να παρει πρασινο χρωμα η θα παραμεινει καφε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλη/ε με την καστανή ζάχαρη θα σου γίνει λίγο πιο πρασινωπό. Αν το θέλεις πράσινο, μόνο με χρώμα ζαχαροπλαστικής θα το πετύχεις.

      Διαγραφή
  4. να ρωτησω?με αλλο ποτο γινετε εκτος τσιπουρο καο βοτκα?ασ πουμε με τζιν?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν το έχω φτιάξει με τζιν, αλλά ξέρω ότι γίνεται.

      Διαγραφή

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.

Αναζητήστε συνταγές, φαγητά, ή τα βασικά υλικά τους