Header Ads

Κόλλυβα ή Σπερνά παραδοσιακά

Κόλλυβα ή Σπερνά παραδοσιακά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κόλλυβα φτιάχνουμε τα τρία Ψυχοσάββατα του Τριωδίου και το Σάββατο πριν την Κυριακή της Πεντηκοστής, για να συγχωρεθούν οι ψυχές των αγαπημένων μας προσώπων, καθώς και κάθε φορά που θέλουμε να τους μνημονεύσουμε, ετοιμάζοντας πάντοτε μαζί και ένα Πρόσφορο.
 

Πώς φτιάχνουμε τα Κόλλυβα (Σπερνά)


Υλικά

•    400 γραμ. σιτάρι
•    50 γραμ. αμύγδαλο ασπρισμένο & καβουρντισμένο
•    100 γραμ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη
•    6 φρυγανιές περασμένες στον πολυκόφτη (μούλτι)
•    50 γραμ. σταφίδα ξανθή
•    50 γραμ. σταφίδα μαύρη
•    50 γραμ. ρόδι
•    150 γραμ. ζάχαρη
•    2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
•    2 - 3 κουτ. γλυκού σπόρους κόλιανδρο
•    2 κουτ. γλυκού σπόρους γλυκάνισο
•    ½ κουτ. γλυκού γαρύφαλλο
•    2 κουτ. γλυκού κοφτές κανέλλα
•    2 κουτ. σούπας κοφτές σουσάμι

   Για τη διακόσμηση

•    καρύδια μισά
•    αμύγδαλα ολόκληρα
•    σταφίδα ξανθή
•    σταφίδα μαύρη
•    2 φρυγανιές στο μούλτι

Εκτέλεση


Κόλλυβα ή Σπερνά παραδοσιακά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κόλλυβα ή Σπερνά παραδοσιακά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Από βραδύς, καθαρίζουμε το σιτάρι και το βάζουμε σε μπολ με νερό, να φουσκώσει. Το πρωί το σουρώνουμε, το βάζουμε σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό, που να το σκεπάζει και δυο δάχτυλα ακόμη.
Το βράζουμε σε μέτρια φωτιά, για περίπου 1 ώρα, μέχρι να σπάσει ο σπόρος του και να ανοίξει στα δύο. Όταν βράσει το σουρώνουμε.
Κόλλυβα ή Σπερνά παραδοσιακά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κόλλυβα ή Σπερνά παραδοσιακά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σε ένα μεγάλο ταψί, στρώνουμε μία καθαρή πετσέτα και απλώνουμε επάνω το σιτάρι, για να στεγνώσει. Μετά από 1 ώρα, αλλάζουμε την πετσέτα, με άλλη στεγνή και απλώνουμε πάλι το σιτάρι. Αν χρειαστεί, αλλάζουμε πάλι πετσέτα.
Λίγο μετά το μεσημέρι, αρχίζουμε την παρασκευή των σπερνών. Πρώτα πλένουμε το μαϊντανό, τον στεγνώνουμε καλά, τρίβοντάς τον μέσα σε χαρτί κουζίνας και τον ψιλοκόβουμε. Έπειτα καθαρίζουμε το ρόδι και χοντροκόβουμε τα αμύγδαλα και τα καρύδια.
Σ᾿ ένα μεγάλο μπωλ βάζουμε το σιτάρι και όλα τα υλικά, εκτός από τη μισή ζάχαρη, (που την κρατάμε για τη διακόσμηση) και τ᾿ ανακατεύουμε καλά.
Κόλλυβα ή Σπερνά παραδοσιακά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κόλλυβα ή Σπερνά παραδοσιακά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Παίρνουμε το μπωλ που θα τα πάμε στην εκκλησία και αδειάζουμε μέσα τα σπερνά. Τ᾿ απλώνουμε με το χέρι μας, τα σκεπάζουμε με ένα κομμάτι χαρτί κουζίνας και τα πατάμε να στρώσει η επιφάνεια τους. (Το χαρτί το βάζουμε για να μην φαίνονται σημάδια από τα δάχτυλα μας).
Στη συνέχεια, πασπαλίζουμε με τις δυο τριμμένες φρυγανιές, ξαναπατάμε με το χαρτί και τελειώνουμε κοσκινίζοντας στην επιφάνεια την ζάχαρη άχνη, που έχουμε κρατήσει.
Κόλλυβα ή Σπερνά παραδοσιακά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κόλλυβα ή Σπερνά παραδοσιακά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Έπειτα κάνουμε όποιο σχέδιο θέλουμε, φροντίζοντας στην μέση οπωσδήποτε, να φτιάξουμε έναν σταυρό. Πριν μοιράσουμε τα κόλλυβα, ανακατεύουμε με ένα κουτάλι ώστε να πάει παντού η ζάχαρη, που έχουν από πάνω.

-- Οι αναλογίες των υλικών μπορούν να τροποποιηθούν, ανάλογα με τα γούστα ή και τα έθιμα της περιοχής σας, προσθέτοντας ή αφαιρώντας υλικά.

Δείτε επίσης: Κόλλυβα (Σπερνά) Μοναστηριακά

Δημοσίευση σχολίου

7 Σχόλια

  1. εγω πηρα τη σκυταλη απο τη μητερα μου αλλα εβρασα το σιταρι μαζι με ενα ξυλαρακι κανελλας, δθο γαρυφαλλα και λιγο αστεροειδη γλυκανισσο. ετσι τα αρωματα περασαν στν ψιχα του σιταριου. οσοι δοκιμασαν τα βρηκαν πολυ νοστιμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγγελική μου πολύ καλή ιδέα, δεν το είχα σκεφτεί.
      Θα τα φτιάξω έτσι, με την πρώτη ευκαιρία.

      Διαγραφή
  2. υπάρχει περίπτωση να κάνω κάτι λάθος και να πάθουν δηλητηρίαση? Επίσης τον κόλλιανδρο και το γλυκάνισο τα βάζω με ολόκληρους τους σπόρους μέσα στην γέμιση? Δεν είναι σκληροί?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα σπιτικά κόλλυβα δεν περιέχουν συστατικά που να αλλοιώνονται, ώστε να προκληθεί δηλητηρίαση. Όσα περισσέψουν τα φυλάμε σε δροσερό μέρος για μια μέρα ακόμα. Όσο για τον γλυκάνισο και τον κόλιανδρο μπαίνουν ολόκληρα. Αν όμως δεν σου αρέσουν έτσι, μπορείς να τα σπάσεις.

      Διαγραφή
  3. επίσης πώς καθαρίζουμε το σιτάρι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το σιτάρι το καθαρίζουμε ακριβώς όπως και τις φακές. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία.

      Διαγραφή
  4. σας ευχαριστώ για την απάντηση, αν έχετε την καλοσύνη να μου απαντούσατε και για το καθάρισμα που σας ρώτησα, ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.