Header Ads

Κόλλυβα (Σπερνά) Μοναστηριακά

Κόλλυβα (Σπερνά) Μοναστηριακά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κόλλυβα φτιάχνουμε τα Ψυχοσάββατα του Τριωδίου και το Σάββατο πριν την Κυριακή της Πεντηκοστής, καθώς και κάθε φορά που θέλουμε να τελέσουμε επιμνημόσυνη δέηση στην εκκλησία, για την ανάπαυση της ψυχής των κεκοιμημένων μας, ετοιμάζοντας πάντοτε μαζί και ένα Πρόσφορο.

Κόλλυβα (Σπερνά) Μοναστηριακά

Δείτε την διαδικασία στο βίντεο ή προχωρήστε παρακάτω για να διαβάσετε την συνταγή.



Υλικά

•    300 γραμ.(άβραστο) σιτάρι σκληρό
•    150 γραμ. αμύγδαλο ασπρισμένο & καβουρντισμένο
•    150 γραμ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη
•    140 - 150 γραμ. ζάχαρη άχνη
•    ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
•    σπόρους από ½ ρόδι
•    2 κουτ. σούπας σουσάμι
•    50 γραμ. φρυγανιά τριμμένη
•    ½ κουτ. γλυκού κανέλλα
•    ¼ κουτ. γλυκού γαρύφαλλο
•    150 γραμ. σταφίδα ξανθή (σουλτανίνα)
•    100 γραμ. σταφίδα μαύρη

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε το σιτάρι, το βάζουμε να βράσει, κι όταν είναι έτοιμο το σουρώνουμε.
Σε ένα μεγάλο ταψί, στρώνουμε μία καθαρή πετσέτα και το απλώνουμε επάνω, για να στεγνώσει. Αφού στεγνώσει, τουλάχιστον 7 - 8 ώρες μετά, αρχίζουμε την παρασκευή των σπερνών.
Κόλλυβα (Σπερνά) Μοναστηριακά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κόλλυβα (Σπερνά) Μοναστηριακά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σ᾿ ένα μεγάλο μπωλ ή λεκανάκι βάζουμε το σιτάρι, αφού κρατήσουμε πρώτα ένα ποτήρι για επικάλυψη και μετά ρίχνουμε τ΄αμύγδαλα, και τα καρύδια, αφού κρατήσουμε λίγα για το στόλισμα. Ανακατεύουμε καλά και μετά προσθέτουμε τις μαύρες σταφίδες και το ρόδι, αφού κρατήσουμε κι από αυτά λίγα για το στόλισμα.
Κόλλυβα (Σπερνά) Μοναστηριακά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κόλλυβα (Σπερνά) Μοναστηριακά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ανακατεύουμε πάλι και μετά προσθέτουμε τη φρυγανιά, τη ζάχαρη και μετά τις σουλτανίνες, το σουσάμι και την κανέλλα.
Παίρνουμε το μπωλ, που θα τα πάμε στην εκκλησία, αδειάζουμε μέσα τα σπερνά, τ᾿ απλώνουμε με το χέρι μας, τα σκεπάζουμε με ένα κομμάτι χαρτί κουζίνας και τα πατάμε ελαφρά, να στρώσει η επιφάνεια τους.
Κόλλυβα (Σπερνά) Μοναστηριακά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κόλλυβα (Σπερνά) Μοναστηριακά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Στη συνέχεια, πασπαλίζουμε με το σιτάρι που είχαμε κρατήσει, ξαναπατάμε με το χαρτί, και μετά σχηματίζουμε με τις σταφίδες το Σταυρό.
Κόλλυβα (Σπερνά) Μοναστηριακά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κόλλυβα (Σπερνά) Μοναστηριακά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»

Συνεχίζουμε το στόλισμα με τον μαϊντανό, τα καρύδια και τελειώνουμε με το ρόδι.

Πριν μοιράσουμε τα κόλλυβα, ανακατεύουμε με ένα κουτάλι ώστε να ανακατευτούν τα υλικά, που έχουμε βάλει από πάνω.

-- Οι αναλογίες των υλικών μπορούν να τροποποιηθούν, ανάλογα με τα γούστα σας, προσθέτοντας ή αφαιρώντας υλικά.

Δείτε επίσης: Μοναστηριακό Πρόσφορο (Λειτουργιά)

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια