Χοιρινό ψητό της κατσαρόλας με μελωμένες πατάτες

Χοιρινό ψητό της κατσαρόλας με μελωμένες πατάτες - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Το χοιρινό, επειδή είναι μαλακό και τρυφερό, είναι από τα κρέατα που αρέσουν στους περισσότερους και πιο πολύ στα παιδιά.
Ο συνδυασμός του με πατάτες τηγανιτές, που έχουν πάρει μια βράση μαζί και έχουν μελώσει, είναι το κάτι άλλο.

Φτιάξτε το και θα γλύφετε και τα δάχτυλά σας.

 

Χοιρινό ψητό της κατσαρόλας με μελωμένες πατάτες


Υλικά

•    1200 γραμ. χοιρινό μπούτι ή σπάλα
•    2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
•    2 - 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
•    ½ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
•    1 κρασοπότηρο κρασί
•    2 λεμόνια (το χυμό τους)
•    αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
•    ρίγανη
•    ½ κουτ. γλυκού κορν φλάουρ ή αλεύρι

•    5 πατάτες
 
Εκτέλεση

Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τις πατάτες σε μπαστούνια και τις τηγανίζουμε.

Πλένουμε το κρέας, το σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
Χοιρινό ψητό της κατσαρόλας με μελωμένες πατάτες - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Χοιρινό ψητό της κατσαρόλας με μελωμένες πατάτες - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα (πλασωτέ) βάζουμε το λάδι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά να ζεσταθεί, ρίχνουμε το κρέας και το σοτάρουμε.
Όταν πάρει χρώμα, προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα.

Μόλις γίνει διάφανο το κρεμμύδι, σβήνουμε με το κρασί και όταν εξατμιστεί, ρίχνουμε το αλατοπίπερο, τη ρίγανη και συμπληρώνουμε ζεστό νερό, όσο να σκεπάζει σχεδόν, το κρέας.
Χοιρινό ψητό της κατσαρόλας με μελωμένες πατάτες - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Χοιρινό ψητό της κατσαρόλας με μελωμένες πατάτες - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Αφήνουμε να σιγοβράσει για 45' - 50' περίπου, μέχρι να γίνει το κρέας, ελέγχοντας για νερό κατά διαστήματα, φροντίζοντας στο τέλος να μείνει με ελάχιστο ζουμί.
Πέντε λεπτά πριν το τέλος, παίρνουμε λίγο απ᾿ το ζουμί, το βάζουμε σ᾿ ένα φλυτζάνι, διαλύουμε μέσα το κορν φλάουρ και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα, μαζί με το χυμό λεμονιού.
Ανακατεύουμε καλά και το αφήνουμε να βράσει 4'- 5' ακόμη, ρίχνουμε τις πατάτες και σβήνουμε τη φωτιά.


Το αφήνουμε να μελώσει για 1' -  2' και το σερβίρουμε.

-- Ο χρόνος βρασίματος, εξαρτάται από το πόσο μαλακό είναι το κρέας που έχουμε.

Μερίδες: 4


12 σχόλια:

  1. γεια στα χερακια σου λουκουμι βγηκε!!!! απλα εγω προσθεσα και 2 καροτακια σε ροδελες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τελειο ειναι η δευτερη φορα που θα το φτιαξω ειναι πολυ νοστιμο και τα πιτσιρικια μου το τρωνε ολο ΜΠΡΑΒΟ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. θα το δοκιμασο σημερα και εαν μου αρεσει θα το ξαναφτιαξω ευχαρηστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μπραβο!!1000 μπραβο,ειμαι καλοφαγας και αυτο ειναι πραγματικα ενα πολυ καλο φαγητο,το μαγειρεψα στα πεθερικα μου και πραγματικα τα πιρουνια πηραν φωτια,ευγε για το site,παραδοσιακες απλες και νοστιμες συνταγες οπως τα φαγητα της γιαγιας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σας ευχαριστώ πολύ όλους για τα καλά σας λόγια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θα το δοκιμασω το σαββατοκύριακο ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η συνταγή σας με έσωσε κ με έβγαλε ασπροπρόσωπη σε τραπέζι που ειχα. Ευχαριστώ θερμά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. τελειο εβαλα μανιταρια και στο τελος εριξα κοματακια κεφαλοτυρι ονειρο ηταν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Νίκο πολύ καλή ιδέα, θα τη δοκιμάσω σίγουρα.

      Διαγραφή
  9. Επειδη πρεπει να κανω πατατες στον φουρνο και οχι τηγανιτες (ειμαι στρατιωτης μαγειρας :p) αμα ριξω το ζουμι οταν βρασει μαζι με το κρεας και τις πατατες σε ενα ταψι και στον φουρνο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν θέλεις μπορείς να το κάνεις και με ψητές πατάτες. Ετοίμασε κανονικά το κρέας, ψήσε χωριστά τις πατάτες, κι όταν ετοιμαστούνε και τα δύο, ρίξε το κρέας με τα ζουμιά του στο ταψί με τις ζεστές πατάτες. Αν έχει πολλά ζουμιά φούρνισέ το για λίγο, μέχρι να μελώσουν οι πατάτες και σέρβιρέ το. Αν δεν έχει, σβήσε τό φούρνο, βάλε μέσα το ταψί για 3' λεπτά και μετά το σερβίρεις.

      Διαγραφή

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.