Γιαουρτίνη

Τα φαγητά της γιαγιάς - Γιαουρτίνη
Ένα παραδοσιακό γλυκό, με όνομα παλιό, σαν ιστορία.
Το έφτιαχνε η γιαγιά μου στις γιορτές, τα παλιότερα χρόνια και το πρόσφερε κέρασμα, σε συγγενείς και φίλους.



   
 



Γιαουρτίνη

Υλικά

•    12 αυγά
•    430 γρ. (2 φλ. τσαγιού) μαργαρίνη σοφτ
•    540 γρ. (2 φλ. τσαγιού) στραγγιστό γιαούρτι
•    960 γρ. (4 φλ. τσαγιού) ζάχαρη
•    500 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
•    500 γρ. αλεύρι, για όλες τις χρήσεις
•    270 γρ. (2 κρασοπότηρα τεντούρα ή κονιάκ)
•    2 βανίλιες
•    140 γρ. (2 φλ. τσαγιού) αμύγδαλα, ασπρισμένα και ψιλοκομμένα
•    2 φακελάκια μπέικιν πάουντερ
•    1 πρέζα αλάτι ψιλό

   Για το σιρόπι

•    5 ποτήρια νερού ζάχαρη
•    4½ ποτήρια νερού νερό.
•    1 πορτοκάλι ακέρωτο (τη φλούδα του)
•    ½ λεμόνι (το χυμό του)

Εκτέλεση

Τα φαγητά της γιαγιάς - Γιαουρτίνη
Τα φαγητά της γιαγιάς - Γιαουρτίνη
Χωρίζουμε τους κρόκους από τ᾿ ασπράδια.
Σ᾿ ένα μπολ, χτυπάμε τ᾿ ασπράδια με το αλάτι, σε σφιχτή μαρέγκα.
Χτυπάμε τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη για 5' με 7', μέχρι ν᾿ ασπρίσει και να κρεμώσει.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Γιαουρτίνη
Τα φαγητά της γιαγιάς - Γιαουρτίνη
Προσθέτουμε τους κρόκους έναν - έναν και όταν απορροφηθούν απ᾿ το μείγμα, ρίχνουμε εναλλάξ το γιαούρτι και το αλεύρι.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Γιαουρτίνη
Τα φαγητά της γιαγιάς - Γιαουρτίνη
Συνεχίζουμε ρίχνοντας το μπέικιν πάουντερ και τις βανίλιες.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Γιαουρτίνη
Τα φαγητά της γιαγιάς - Γιαουρτίνη
Έπειτα το σιμιγδάλι και την τεντούρα ή το κονιάκ. 
Τα φαγητά της γιαγιάς - Γιαουρτίνη
Τα φαγητά της γιαγιάς - Γιαουρτίνη
Ρίχνουμε τ᾿ αμύγδαλα, χαμηλώνουμε ταχύτητα στο μίξερ, προσθέτουμε τη μαρέγκα και χτυπάμε, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Γιαουρτίνη
Τα φαγητά της γιαγιάς - Γιαουρτίνη
Όταν ενσωματωθούν τα υλικά, αδειάζουμε το μείγμα σε καλά βουτυρωμένο ταψί Ν°40 (διαμ. 40 εκ.) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 165°C στη μεσαία σχάρα, σε αέρα για 60'- 65', περίπου.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Γιαουρτίνη
Τα φαγητά της γιαγιάς - Γιαουρτίνη
Όταν το γλυκό ξεκολλήσει απ᾿ τα τοιχώματα του ταψιού, δοκιμάζουμε αν είναι έτοιμο, τρυπώντας στο κέντρο του, με μια οδοντογλυφίδα.
Αν βγει στεγνή και καθαρή είμαστε έτοιμοι, αν όχι, το ψήνουμε για λίγο ακόμη.
Όταν το βγάλουμε από το φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει για τουλάχιστον 2 έως 3 ώρες.

Αφού κρυώσει το γλυκό, ετοιμάζουμε το σιρόπι, βάζοντας όλα τα υλικά στην κατσαρόλα και το βράζουμε (απ᾿ την ώρα που θα πάρει βράση), για 4' - 5'.
Δοκιμάζουμε αν είναι έτοιμο το σιρόπι, ρίχνοντας μια σταγόνα στο νύχι του αντίχειρά μας.
Αν σταθεί και δεν απλώσει, είναι σωστά δεμένο.

Σιροπιάζουμε το παγωμένο γλυκό με το ζεστό σιρόπι, πολύ προσεκτικά, με μιά κουτάλα .
Όταν κρυώσει το βάζουμε στο ψυγείο.



-- Όπως σε όλα τα γλυκά, για κανένα λόγο, δεν ανοίγουμε το φούρνο πριν τα 30'.

-- Η γιαγιά μου την έφτιαχνε με τεντούρα, για τα αρώματα του κανελογαρύφαλλου και πάντα της έβγαινε πιο σκούρα. 

Αν θέλουμε τη γιαουρτίνη μας ανοιχτόχρωμη, βάζουμε κονιάκ και θα μας γίνει πιο κιτρινωπή.


2 σχόλια:

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.

Αναζητήστε συνταγές, φαγητά, ή τα βασικά υλικά τους